                           HQ 546422

                           May 7, 1997

VAL RR:IT:VA 546422 LPF

CATEGORY: Valuation

Mr. William J. Ramia, Jr.

Alexander International

Memphis International Airport

P.O. Box 30209

Memphis, TN 38130

RE: Freight exclusion from price actually paid or payable;

Renegotiated price for late delivery;   Section 402(b)(4) of the

TAA; Esprit; C.S.D. 83-62; HRLs 545121, 544911

Dear Mr. Ramia:

     This is in response to your letters of June 1, 1996 and

December 17, 1996 concerning the valuation, specifically the

appropriate deduction for international freight costs, of women's

apparel.  We have granted confidential treatment to the name of

the concerned importer, as requested in your letter. 

Additionally, we regret the delay in issuing our response.

FACTS:

     You explain that the majority of the subject apparel

importations are shipped to the U.S. via ocean carrier on a

collect freight basis.  The terms of purchase typically are set

up as FOB Port of Origin.  The importer often utilizes the

services of buying agents on many of these purchases, most of

which are transacted by way of a letter of credit (L/C).  You

state that there are no cases where the importer is related to a

shipper or supplier.  We, therefore, assume transaction value

pursuant to section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA), codified at 19 U.S.C.

1401a, is the appropriate method of appraisement for the imported

merchandise. 

     You submit that when the supplier has difficulties in

meeting agreed to production deadlines and the importer must

decide whether they still need the merchandise at this late date,

they often refuse to extend the L/C to accommodate late shipment. 

When this occurs, you provide that the supplier frequently offers

to send the goods via air freight at their expense, in order to

not lose the sale.  In these cases, the importer normally agrees

to pay what would have been the sea freight cost, while the

supplier pays the additional air freight costs.

     In one scenario, your inquiry concerns changes, prior to

exportation, of the original purchase contract between the

importer and supplier as well as the terms of sale from FOB Port

of Origin to C&F Port of Destination and whether the resulting

prepaid freight amounts may be deducted from the value of the

merchandise.  You explain that in these cases the importer

intends to include a clause in their L/C's that would clarify

exactly what should happen in the event of late shipment.  You

submit that the importer proposes a clause to cover late

production of merchandise and a statement that, if the importer

willingly continues to accept the merchandise at all, the terms

of sale would change to reflect C&F Destination.  In addition,

the importer proposes to agree to a higher cost reflecting what

would have been the equivalent to the sea freight cost.  For

instance, if the sea freight cost for the garments was $.10 each,

then the importer proposes to have the L/C indicate, in cases

where it is agreed that late shipment by air freight will occur

at the suppliers' expense, a new first cost of $1.10 each with

terms of purchase C&F Destination.  The importer, accordingly,

would deduct from the value the air freight cost borne by the

supplier.  The freight company also would be required to indicate

the actual costs associated with such transactions.

     In a second scenario, your inquiry concerns the same facts

as provided above, except that the shipper/supplier does not

actually re-type the terms of sale as now being C&F Destination. 

You question whether this in and of itself would preclude the

importer from deducting the prepaid freight charges from the

value, since the negotiated L/C would constitute a record of the

agreement between the importer and the supplier.

     In a third scenario, your inquiry also concerns the same

facts, except that nothing is stated in the L/C indicating what

occurs in case of late shipment.  You question whether changing

the terms of sale to C&F Destination on the commercial invoice

would be sufficient to permit a deduction of the prepaid freight

charges from the value.  In sum, you maintain that as long as

there is sufficient evidence to indicate that the price actually

paid or payable was changed prior to exportation, the prepaid

freight charges should be deducted.

     In any case, you explain that the importer would document

that the price they are agreeing to pay includes these freight

charges and, therefore, is excludable from the value.

ISSUE:

     Whether an adjustment may be made to the price actually paid

or payable for the imported merchandise for the actual costs of

the international air as opposed to ocean freight where, prior to

exportation, the terms of sale are changed from FOB Port of

Origin to C&F Port of Destination on the commercial invoice

and/or a late production clause is included on the L/C's, as

opposed to the purchase orders, supply or sales agreements or

other such documentation.

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraising merchandise imported into

the U.S. is transaction value pursuant to section 402(b) of the

TAA.  Section 402(b)(1) of the TAA provides, in pertinent part,

that the transaction value of imported merchandise is the "price

actually paid or payable for the merchandise when sold for

exportation to the United States" plus the enumerated statutory

additions.

     The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) as the "total payment (whether direct or indirect,

and exclusive of any costs, charges, or expenses incurred for

transportation, insurance, and related services incident to the

international shipment of the merchandise . . .) made, or to be

made, for the imported merchandise by the buyer to, or for the

benefit of, the seller."

     Numerous decisions have been rendered by Customs as well as

the courts addressing the appropriate adjustment to be made to

the price actually paid or payable for international freight or

shipment costs.  Several of these are instructive in the instant

matter because they have concerned deductions for international

air as opposed to ocean freight where terms of sale were changed,

in most cases, from FOB Port of Origin to C&F Port of

Destination.

     For instance, in the case of Esprit De Corp. v. United

States, 17 CIT 195 (1993), shoes manufactured in China were to be

shipped by sea from Hong Kong to the U.S.  The purchase orders

and letters of credit provided for purchases on FOB Hong Kong

terms, with Esprit responsible for costs of shipping and

insurance to the U.S.  Before the initial shipping dates, the

seller advised Esprit's agent that it would be unable to meet

shipping date requirements.  In order for Esprit to meet delivery

commitments to its customers it was agreed, before shipment to

the U.S., that the goods would be shipped by air.  The arrival

dates still were later than the initial sea shipment dates. 

Esprit made payment according to the terms of the purchase orders

and letters of credit at the original FOB Hong Kong prices, plus

the cost of air freight.  The seller reimbursed Esprit for the

amount of the cost differential between sea and air shipment.

     Esprit claimed that because its letter of credit stated that

a late shipment would be subject to cancellation, payment of the

freight differential was a renegotiation of the original

contract.  Esprit further contended that the agreement negotiated

by its agent with the seller, prior to shipment to the U.S.,

effectively was a price discount.  

     The Court of International Trade (CIT) found that the

evidence in Esprit did not support a finding that shipping was

part of, or that price reductions were made to, the price

actually paid or payable.  Specifically, the CIT disagreed with

Esprit's contention that because it arranged and initially paid

for the air freight, it continued to bear the full cost of

transportation and, accordingly, any rebate reduced the invoice

price of the merchandise.  Rather, the CIT found that the

evidence simply confirmed that the manufacturer reimbursed the

importer for the additional cost of air freight, with the seller

bearing the burden of the delay.  

     Furthermore, in HRL 545121, issued January 31, 1994, the

importer contracted with various sellers for the purchase of

wearing apparel on an FOB basis.  The delivery dates were

specified by purchase order.  Late delivery agreements between

the importer and the sellers stated that if the seller failed to

make timely delivery but the importer agreed to accept late

delivery, the seller was obligated to ship the merchandise by air

and assume the cost of air freight in excess of the sea freight

which the importer would have paid had the merchandise been

shipped by ocean on an FOB basis.

     The goods were shipped freight collect and terms of payment

were made by L/C with the importer securing a refund from the

manufacturer for the cost of the air freight, minus the average

amount of the sea freight which the importer would have paid had

the delivery been timely.  In such cases, the transacting parties

agreed that the seller would change the terms of the commercial

invoice from FOB Hong Kong to C&F Boston and add a statement on

the invoice identifying that there was to be a reimbursement

allowance for the average sea freight.  In some cases, however,

the manufacturer erroneously stated FOB terms on the invoice.    

     In citing to Esprit, Customs likewise found in HRL 545121

that the parties did not appear to contemplate a change in the

price of the goods nor was any evidence presented to support a

finding that freight charges ever were part of the price. 

Rather, Customs stated that a change merely was contemplated as

to who would assume the additional shipping cost in instances of

late delivery.  The price of the goods remained the same. 

Customs explained that it was immaterial that the late delivery

agreements were in existence before the time of exportation

unless there was also evidence that the parties intended to

adjust the price actually paid or payable for the merchandise in

the event of late delivery.  The late delivery agreements

provided made no reference to a reduction in the price actually

paid or payable.  Hence, Customs found the documents presented as

evidence of the parties' intent to adjust the price unpersuasive. 

     However, Customs did acknowledge that consistent with C.S.D.

83-62, 17 Cust. Bull. 868 (1983) if the original purchase order

contained a provision indicating that the price actually paid or

payable would be reduced in the event of late shipment, it would

be possible that the reduced amount paid could represent the

transaction value.  In C.S.D. 83-62 the parties agreed to include

a clause in their purchase contracts concerning situations where

the manufacturer, due to delays, would airfreight the merchandise

to the importer, incurring substantial additional cost above the

normal ocean freight rates.  The clause stated:

     [s]eller acknowledges that the date inserted on

     the front of this form . . . is the "DELIVERY

     DATE".   . . . [I]f seller fails for any reason .

     . . to deliver all of the goods in conformity with

     this contract on or before the DELIVERY DATE, the

     contract price for the goods shall be reduced

     prior to shipment thereof by an amount equal to

     the difference between (i) the estimated cost of

     shipping the goods by ocean freight to the PORT OF

     ENTRY specified on the front of this form and (ii)

     the actual cost of such other faster means of

     transportation as may then reasonably be chosen by

     the CORPORATION for transportation of the goods to

     the PORT OF ENTRY so as to permit the CORPORATION

     to maintain its schedule for the goods to the

     extent possible under the circumstances

In this instance, Customs agreed that the invoice price would

take into consideration the price reductions set forth in the

clause, would be reduced prior to shipment and appropriately

would represent the transaction value of the imported goods.  See

also HRL 544911, issued April 6, 1993, where because a similar

clause would be inserted in purchase orders for the imported

merchandise, Customs found the renegotiated invoice price,

accounting for late delivery and a faster more costly means of

transportation, to represent an acceptable transaction value.

     Accordingly, concerning the instant matter, if a price

reduction clause similar to that contemplated in C.S.D. 83-62 and

HRL 544911 was to be inserted in the purchase orders for the

merchandise Customs could find the C&F Port of Destination

invoice price to represent a reduction in the price of the goods

prior to shipment and to appropriately represent the transaction

value of the imported goods, with a deduction made for the

resulting prepaid freight amounts apparently included in that

price.  L/C's primarily concern the financing and payment for a

transaction and may serve as proof of payment for the merchandise

once purchased.  On the other hand, Customs, consistent with its

prior decisions, would find the inclusion of such language in

purchase orders, supply or sales agreements or other such

documents more closely tied to the purchase and sale of the

merchandise as evidence that the transacting parties actually

contemplated and effected a reduction to the price actually paid

or payable for the merchandise.  Hence, providing such language

on the L/C's or merely altering the terms of sale on a commercial

invoice would not suffice as evidence of a price reduction.

     With regard to the appropriate designation of the terms of

sale on the commercial invoice

by the shipper/supplier, we simply would stress that in

accordance with 19 U.S.C. 1484(a)(1)(B),  the importer of record

is required using reasonable care to complete the entry by filing

with Customs, among other things, the declared value and other

information as is necessary to enable Customs to properly assess

duties on the merchandise, collect accurate statistics with

respect to the merchandise, and determine whether any other

applicable requirement of law (other than a requirement relating

to release from customs custody) is met.  While, based on the

information currently provided, we cannot determine whether an

inaccurate invoice designation prima facie would be inconsistent

with the standard set forth in 19 U.S.C. 1484, we would emphasize

in this context the importance of providing such accurate

information or documentation to Customs.

HOLDING:

     An adjustment to the price actually paid payable for the

imported merchandise for the actual costs of the international

air as opposed to ocean freight would be inappropriate where,

prior to exportation, the terms of sale merely are changed from

FOB Port of Origin to C&F Port of Destination on the commercial

invoice and/or a late production clause is included on the L/C's

as opposed to the purchase orders, supply or sales agreements or

other such documents more closely tied to the purchase and sale

of the merchandise.      

                                   Sincerely,

                                   Acting Director

                                   International Trade Compliance

Division

