                            HQ 546584

                        September 10, 1997

RR:IT:VA  546584 KCC

CATEGORY:  Valuation

Port Director

U.S. Customs Service

JFK Airport, Building #77

Jamaica, New York 11430

RE:  Internal Advice 38/96; additions to and exclusions from the

     price actually paid or payable; 
402(b)(1) and (3); related

     parties; costs related to imported merchandise; HRLs 544638,

     544482, 545157 and 544394; Chrysler Corporation v. United

     States;  Generra Sportswear Co. v. United States

Dear Area Director:

     This is in regard to your memorandum of October 30, 1996,

under cover of which you forwarded a request for Internal Advice

(IA 38/96), dated May 23, 1996, submitted by Coudert Brothers on

behalf of Pochet of America, Inc., concerning whether certain

payments constitute non-dutiable charges under 
402 of the Tariff

Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA;

19 U.S.C. 
1401a).  A memorandum from Chief, National Commodity

Specialist Division, Branch 2 dated December 4, 1996, was taken

into consideration in reaching this decision.  We regret the

delay in responding.

FACTS:

     Pochet of America, Inc. ("Pochet") purchases and imports

glass perfume bottles from a related foreign seller, Verreries

Pochet et du Courval ("VPC").  Pochet S.A., the parent company of

Pochet and VPC, obtained product liability insurance coverage in

its name from Signa Insurance Company ("Signa").  The insurance

policy covers product liability claims for perfume bottles

imported into Canada and the United States.  The cost of the

insurance policy premium is 0.8% of the total sales value of the

imported goods and is included in the CIF price paid by Pochet to

VPC.  Pochet S.A. then pays the premiums for the U.S. insurance

policy to Signa.  Although the insurance is obtained in the name

of Pochet S.A., Pochet is an entity covered by the Policy.  

ISSUE:

     Whether the product liability insurance payments are part of

the price actually paid or payable for the glass perfume bottles.

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with 
402 of the Tariff Act of 1930, as amended by the

Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 
1401a).  The

preferred method of appraisement under the TAA is transaction

value, defined as "the price actually paid or payable for

merchandise when sold for exportation to the United States" plus

the following statutory additions:

     (A)  the packing costs incurred by the buyer with respect to

          the imported merchandise;

     (B)  any selling commission incurred by the buyer with

          respect to the imported merchandise;

     (C)  the value, apportioned as appropriate, of any assist;

     (D)  any royalty or license fee related to the imported

          merchandise that the buyer is required to pay, directly

          or indirectly, as a condition of the sale of the

          imported merchandise for exportation to the United

          States; and

     (E)  the proceeds of any subsequent resale, disposal, or use

          of the imported merchandise that accrue, directly or

          indirectly, to the seller.


402(b)(1) of the TAA.  The term "price actually paid or payable"

is defined in 
402(b)(4)(A) of the TAA as the:

     total payment (whether direct or indirect, and

     exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

     for transportation, insurance, and related services

     incident to the international shipment of the

     merchandise from the country of exportation to the

     place of importation in the United States) made, or to

     be made, for the imported merchandise by the buyer to,

     or for the benefit of, the seller.

     Imported merchandise is appraised under transaction value

only if the buyer and seller are not related, or if related, the

transaction value is deemed to be acceptable.  In this situation,

Pochet and VPC are related pursuant to 
402(g)(1) of the TAA. 


402(b)(2)(B) of the TAA provides that transaction value between

related parties is acceptable only if an examination of the

circumstances of the sale indicates that the relationship between

the parties does not influence the price actually paid or

payable, or the transaction value of imported merchandise closely

approximates the transaction value of identical or similar

merchandise in sales to unrelated buyers in the U.S. or the

deductive or computed value for identical or similar merchandise. 

This ruling does not address the acceptability of transaction

value.

     Counsel for Pochet claims that the payments for product

liability insurance should not be included in the price actually

paid or payable because they do not represent one of the

statutory additions to the price in 
402(b)(1) of the TAA. 

Citing Headquarters Ruling Letters (HRLs) 544638 dated July 1,

1991, and 544482 dated August 7, 1990, Counsel states that

Customs has held that no authority exists to include expenditures

in the price when they are not one of the specific statutory

additions.  HRL 544638 concerned whether U.S. costs for brand

marketing paid by the buyer were to be added to the price

actually paid or payable and HRL 544482 concerned whether

advertising expenses incurred by the buyer were included in the

price actually paid or payable.  In both cases the advertising

and marketing costs were not included in the price actually paid

or payable.  Additionally, both rulings hold that there is no

legal authority to treat advertising and marketing expenses as

part of the price actually paid or payable citing 
152.103(a)(2),

Customs Regulations (19 CFR 
152.103(a)(2)) which provides in

relevant part:

     Activities such as advertising, undertaken by the buyer

     on his own account, other than those for which an

     adjustment is provided in 
152.103(b), will not be

     considered an indirect payment to the seller though

     they may benefit the seller.  The costs of those

     activities will not be added to the price actually paid

     or payable in determining the customs value of the

     imported merchandise.

     HRL 544638 and HRL 544482 are distinguishable from the

present situation.  First, 19 CFR 
152.103(a)(2) specifically

provides that advertising and marketing expenses incurred by the

buyer are not added to the price actually paid or payable, even

if they indirectly benefit the seller. There is no statutory or

regulatory provision for product liability insurance costs

similar to 19 CFR 
152.103(a)(2).  Additionally, the issues in

HRLs 544638 and 544482 were whether advertising and marketing

expenses were to be added to the price actually paid or payable. 

In this case, the product liability insurance payments are

included in the CIF invoice price or price actually paid or

payable.

     In situations where a cost is included in the price actually

paid or payable, we only have statutory authority to exclude:

(A)  Any reasonable cost or charge that is incurred for -

     (i)  the construction, erection, assembly, or maintenance

          of, or the technical assistance provided with respect

          to, the merchandise after its importation into the

          United States; or

     (ii) the transportation of the merchandise after such

          importation.

(B)  The customs duties and other Federal taxes currently payable

     on the imported merchandise by reason of its importation,

     and any Federal excise tax on, or measured by the value of,

     such merchandise for which vendors in the United States are

     ordinarily liable.

The above costs are excluded only if they are separately

identified from the price.  
402(b)(3) of the TAA.  In this case,

the product liability insurance payments are included in the

price and we have no authority to exclude them from the price

actually paid or payable.  See also, HRLs 545157 dated December

21, 1993, and 544394 dated October 9, 1990, both of which held an

amount for warranty costs which was included in the total payment

transferred from the buyer to the seller in exchange for the

imported merchandise is properly part of the price actually paid

or payable, as there was no authority for excluding it from

transaction value.

     Additionally, Counsel states that the product liability

insurance payments are unrelated to the imported merchandise and,

therefore, should be excluded from dutiable value.  Counsel cites

Chrysler Corporation v. United States, 17 CIT 1049 (September 22,

1993), for the position that fees or payments which are

independent and unrelated to the imported merchandise are not

part of the price actually paid or payable.  In Chrysler, the

Court of International Trade applied the Generra standard and

determined that although tooling expenses incurred for the

production of the merchandise were part of the price actually

paid or payable for the imported merchandise, certain shortfall

and special application fees which the buyer paid to the seller

were not a component of the price actually paid or payable.  With

regard to the latter fees, the court found that the evidence

established that the fees were independent and unrelated costs

assessed because the buyer failed to purchase other products from

the seller and not a component of the price of the imported

engines.  Therefore, the presumption that all payments made by a

buyer to a seller, or a party related to the seller, are part of

the price actually paid or payable, may be rebutted by evidence

which clearly establishes that the payments are completely

unrelated to the imported merchandise.

     It is our position that the product liability insurance

payments are unlike the fees in Chrysler.  The product liability

insurance payments are an integral part of the cost of the

imported merchandise and as such are related to the imported

glass perfume bottles.  Each insurance payment is a percentage of

the price paid for each glass container.  The product liability

insurance payments are not penalties as in Chrysler in which the

payments were a contractual penalty for failure to purchase other

goods and therefore were not related to the imported engines.  We

find that the payments for the product liability insurance

attaches to and forms an integral part of the merchandise upon

its importation.  Thus, the payments are related to the imported

merchandise. 

     Based on the above considerations, we find that the product

liability insurance payments are part of the price actually paid

or payable in determining transaction value of the imported glass

perfume bottles.

HOLDING:

     The product liability insurance payments should be included

in the price actually paid or payable in determining transaction

value of the imported glass perfume bottles.

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than 60 days from the date of

this letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings

will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the public

via the Diskette Subscription Service, Freedom of Informational

Act and other public access channels.

                              Sincerely,

                              Acting Director

                              International Trade Compliance

Division

