HQ 559644

November 24, 1997

CLA-2: RR:TC:SM 559644 BLS

CATEGORY: Classification

Port Director

Port of New York

c/o Chief, Residual Liquidation and Protest Branch

6 World Trade Center

New York, New York 10048-0945

RE: Application for Further Review of Protest No. 1001-94-102638; 

       eligibility of alarm systems from the Dominican Republic

for duty-free                               treatment under the

CBERA; "product of"; substantial transformation; 

       19 CFR 10.195

Dear Sir:

     This is in reference to your memorandum dated January 12,

1996, forwarding the above-captioned application for further

review of Protest No. 1001-94-102638,

which was timely filed on behalf of Napco Security Systems, Inc.

("Napco").  

FACTS:

     Napco is the importer of burglar/fire alarm systems and

components from its related manufacturer in the Dominican

Republic.  Each alarm system contains a control panel, which

consists of a metal box and a populated circuit board, which is a

product of the Dominican Republic, and a battery, battery

connector and transformer imported into the Dominican Republic

from Hong Kong, Taiwan, China, Singapore or another foreign

country.       

     The battery and transformer are not modified in any way in

the Dominican Republic, but are merely packaged with the other

alarm system components.  Napco advises that in order not to

drain the battery, the wires are not connected to the battery

until the unit is installed at the customer's premises.  

     Customs classified the units under subheading 8531.10.0035,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), as

"Electric sound or visual signaling apparatus ....Burglar or fire

alarms.... Other...Burglar alarms."  The concerned import

specialist is of the opinion that the imported articles are

properly classified in 
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accordance with General Rule of Interpretation 2(a) as a complete

or finished article that is unassembled or disassembled or,

alternatively, as a functional unit.  Based on the information

submitted, we will assume for purposes of this ruling that the

alarm system is properly classified pursuant to Note 4, Section

XVI, HTSUS, as a functional unit under subheading 8531.10.00, as

the imported article "...consists of individual components

intended to contribute together to a clearly defined function

covered by one of the headings in chapter 84 or 85... ."  The

protest was filed for the reason that  the Customs officer

determined that the article did not qualify for duty-free

treatment under the Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBERA)

(19 U.S.C. 2701-2706).  The issue concerns the "product of"

requirement under the CBERA.

ISSUE:

     Whether the battery and transformer undergo a substantial

transformation in the Dominican Republic, for purposes of

determining whether the imported alarm system, which includes the

battery and transformer, is the "product of" the Dominican

Republic.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the CBERA, eligible articles the growth, product, or

manufacture of a beneficiary country ("BC"), which are imported

directly to the U.S. from a BC, qualify for duty-free treatment,

provided the sum of (1) the cost or value of materials produced

in a BC or two or more BC's, plus (2) the direct costs of

processing operations performed in a BC or BC's is not less than

35% of the appraised value of the article at the time it is

entered. 19 U.S.C. 2703(a)(1).

     The Dominican Republic is a designated BC.  See General Note

7(a), HTSUS.  The articles will receive duty-free treatment if

they are considered to be the "product of" the Dominican

Republic, the 35% value-content minimum is met, and the goods are

"imported directly" into the U.S.

     Under the Customs Regulations implementing the CBERA, an

eligible article may be considered a "product of" a BC if it is

either wholly the growth, product, or manufacture of a

beneficiary country, or a new or different article of commerce

which has been grown, produced, or manufactured in the BC.  See

19 CFR 10.195(a)(1). Accordingly, where materials are imported

into a BC from a non-BC, those materials must be substantially

transformed into a new and different article of commerce, a

"product of" the BC.  

     A substantial transformation occurs when an article emerges

from a process with 
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a new name, character, or use different from that possessed by

the article prior to the processing. See Texas Instruments, Inc.

v. United States, 69 CCPA 152, 681 F.2d 778 (1982).  If the

manufacturing or combining process is merely a minor one which

leaves the identity of the article intact, a substantial

transformation has not occurred.  See, Uniroyal Inc., v. United

States, 542 F. Supp. 1026 (1982), aff'd, 702 F.2d 1022 (Fed. Cir.

1983). and Belcrest Linens v. United States, 573 F. Supp. 1149

(CIT 1983), 741 F.2d 1368 (1984).

     Section 10.195(a)(2), Customs Regulations (19 CFR

10.195(a)(2)) provides in pertinent part that no article which

has undergone a simple combining or packaging operation in a

beneficiary country may qualify for duty-free treatment under the

CBI.  Such operations include repacking or packaging components

together.  (19 CFR 10.195(a)(2)(i)(E).)  Simple combining or

packaging operations shall not be taken to include such

operations when coupled with any other type of processing such as

testing or fabrication.  However, the fact that an article or

material has undergone more than a simple combining or packaging

operation is not necessarily dispositive of the question of

whether that processing constitutes a substantial transformation

for purposes of determining the country of origin of the article

or material.  (19 CFR 10.195(a)(2)(ii)(D).)    

    The courts and Customs have evaluated operations, other than

those so specified by Congress, on a case-by-case basis to

determine if the CBERA requirements have been met.  Under 19 CFR

10.195(a)(2)(ii)(D), a simple assembly or packaging operation,

coupled with another type of processing, may not automatically

preclude a finding that the "product of" requirement has been

met, if as a result of such operations, a new article results,

with a new name, character or use.  In such case, that article

would be considered substantially transformed into a product of

the Dominican Republic.  As applied to the instant case, the

issue which we must now address is whether the transformer and

battery imported into the Dominican Republic undergo a

substantial transformation in that country as a result of being

packaged with the other components which make up the alarm

system.

     In T.D. 91-7 (January 16, 1991), Customs held that, as a

general rule, a collection classifiable in one subheading

pursuant to the GRI's will receive CBERA treatment only if all of

the items or components in the collection are considered

"products of" the beneficiary country.  To illustrate the

application of the "product of" requirement to sets under the

CBERA, T.D. 91-7 set forth the example of a hairdressing set

consisting of a comb, brush, and scissors manufactured in Jamaica

from materials originating in Jamaica, and an electric hair

clipper manufactured in Taiwan (a non-BC country) which is

imported into Jamaica for packaging with the other items of the

set.  In that example, the hair clipper does not undergo a

substantial transformation in the Dominican Republic as a result

of mere packaging with the other components of the set.  In T.D. 
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91-7, we stated that in cases where the entire imported set is

not the "product of" a BDC, as required by the CBERA statute,

neither the set nor any part thereof would be entitled to

duty-free treatment under this program.  

     Following the principles of T.D. 91-7, we have held in a

number of cases that the mere packaging of articles with other

articles of a set does not result in a substantial

transformation.  In HRL 557153 (September 30, 1994), individual

pieces of stemware from Czechoslovakia were shipped to the

Bahamas (a "BC" for purposes of the CBERA under General Note

7(a), HTSUS) where they  were inspected, culled, cleaned,

polished and packaged into sets of four or six. The importer

argued that a set of silica glass stemware which has been

packaged in a "self-sell" box was a new and different article of

commerce from the individual mold-run pieces of inexpensive

stemware imported into the Bahamas and should, therefore, be

considered a "product of" the Bahamas.  In that case, we stated

the following:

     [W]e are of the opinion that the operations which take

     place in the Bahamas are considered simple packaging or

     combining operations pursuant to 19 CFR 10.195(a). The

     only operations which occur in the Bahamas are the

     inspection, culling, cleaning, polishing and packaging

     into boxes of the individual stemware. None of these

     operations qualify as the type of processing which

     would fall within the exclusion under 19 CFR

     10.195(a)(2)(ii)(D)... . Accordingly, the silica glass

     stemware imported from Czechoslovakia into the Bahamas

     for inspection, culling, cleaning, polishing and

     packaging do not undergo a substantial transformation

     into "products of" the Bahamas.

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 560050 dated October 29,

1997, the issue was whether a cordless telephone set was a

"product of" the Phillippines for purposes of the Generalized

System of Preferences (GSP) when it was merely packaged with a

plug-in regulator/AC adapter made in China.  In that case we

stated that the requirements under the CBERA that the entire

imported set must be a "product of" the BDC in order for any part

of the set to receive duty-free treatment also exist under the

GSP statute. We also stated the following:

     With respect to the plug-in regulator/AC adapter, mere

     packaging of this 

     non-BDC origin component with the other items in the

     set will not substantially transform it into a "product

     of" the Phillippines.  See 19 

     U.S.C. 2463(a)(2)(B)(i) (no article of a BDC shall be

     eligible for GSP treatment by virtue of having merely

     undergone simple combining or packaging operations.) 

     We are not persuaded by UAC's argument that 

                                                           -
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     since the cordless telephone is a single integrated

     device consisting of components that cannot work

     independently that the non-BDC plug-in regulator/AC

     adapter is substantially transformed into a product of

     the Phillippines.  Mere packaging will not

     substantially transform the non-BDC 

     cordless telephone plug-in regulator/ac adapter into a

     product of the Phillippines.  (Emphasis added.)

     Protestant attempts to distinguish the principles of T.D.

91-7 from the present case where the battery and transformer are

part of a functional unit.  Protestant believes that the legal

fiction that the unattached components are one article for

classification purposes should also apply for "product of"

requirements under the CBERA.  Protestant points out that in

those examples involving sets, there may be no interconnection

between the items involved, while in the instant case the

imported article is a combination of machines essential to the

function of the "functional unit" as a whole.  Further,

Protestant believes that if the components were physically

incorporated within the alarm system in the Dominican Republic, a

substantial transformation would occur and the imported system

would be considered a product of the Caribbean country.  The

issue of a functional unit would not arise in such case. 

Protestant argues that this result should also issue in the

instant case, i.e., when the components are not attached but are

considered a functional unit.

     While we have not previously considered the issue of a

substantial transformation under the CBERA in the context of a

packaging operation of articles which make up a functional unit,

we find the principles of T.D. 91-7 and the cited cases to be

instructive in this instance in determining whether the imported

alarm set is a "product of" the BC.

The determination of whether an article is a "product of" the BC

is no different from the determination of the country of origin

of an article for purposes of the marking requirements under 19

U.S.C. 1304.  As we stated in T.D. 91-7, "the classification of a

set or mixed or composite goods in one HTSUS subheading by

reference to GRI 3(b) is not determinative of the country of

origin marking requirements of the materials or components which

comprise the article.  For purposes of 19 U.S.C. 1304, the

relevant inquiry regarding the marking of the materials or

components in such a collection is whether such items have been

substantially transformed as a result of their inclusion in the

set, mixture or composite good."  

     Similarly, the relevant inquiry under the CBERA in the case

of a functional unit is whether the components imported into the

BC are substantially transformed as a result of the operations

performed in that country. 

     Further, we see no difference between the functional unit in

this case and the 
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cordless telephone set in HRL 560050, for purposes of determining

whether the 

imported article is a "product of" the exporting country.  In

that case, Customs stated that the fact that the imported

telephone was a single integrated device and that the components

could not operate independently of one another did not establish

that the unassembled transformer was substantially transformed in

the Phillippines.  The same 

rationale is equally applicable in this case.   

     Protestant also believes that Headquarters Ruling Letters

(HRLs) 957697 (June 21, 1995), 955027 (sic, 559027) (August 29,

1995), and 559391 (dated August 18, 1995), lend support to its

position that a substantial transformation occurs as a result of

the operations in the Dominican Republic. 

     In HRL 957697, modified by HRL 559391, Customs held that

under the NAFTA Marking Rules (19 CFR Part 102), the country of

origin of a functional unit packaged in Mexico and consisting in

part of unassembled components of Korean, Japanese, and Taiwanese

origin was Mexico.  Consequently, we stated that the correct

marking for the imported product was words such as "Product of

Mexico," or "Made in Mexico."  (HRL 

559391 modified HRL 957697 to permit individual components of

non-Mexican origin to be marked with their own countries of

origin under certain circumstances; however, the container was

required to be marked to indicate Mexico as the country of

origin.)  

Similarly, in HRL 559027, we found upon application of the NAFTA

Marking Rules that a functional unit (carbon monoxide alarm)

imported from Mexico and packaged with a Chinese-origin

transformer was of Mexican origin and was required to be marked

accordingly. 

     We do not find the cited cases to be applicable to the

present situation, as the subject protest does not involve a

determination under the NAFTA Marking Rules, but rather under the

"product of" requirements under the CBERA.  (See 19 CFR 10.195.) 

As different statutes and requirements are involved, country of

origin determinations under the CBERA and under the NAFTA Marking

Rules may not always be in conformity.

    Based on the information presented, we find that the battery

and transformer packaged with the other components which make up

the alarm system do not lose their identity as a result being

packaged with the other components of the alarm system, and do

not undergo a substantial transformation in the Dominican

Republic.  Therefore, the alarm system is not considered a

"product of" the Dominican Republic.    
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HOLDING:

     Based upon the information presented, the imported alarm

system is not a "product of" the Dominican Republic for purposes

of the CBERA, and is not entitled to duty-free treatment. 

Therefore, the protest should be denied.  

     In accordance with Section 3A(11)(b) of Customs Directive

099 3550- 065, dated August 4, 1993, Subject: Revised Protest

Directive, this decision should be mailed by your office to the

protestant attached to the Form 19, Notice of Action, no later

than 60 days from the date of this letter.   Any reliquidation of

the entries in accordance with the decision must be accomplished

prior to mailing of the decision.  Sixty days from the date of

the decision the Office of Regulations and Rulings will take

steps to make the decision available to customs personnel via the

Customs Ruling Module in ACS and the public via the Diskette

Subscription Service, Freedom of Information Act and other public

access channels.

Sincerely,

                                                            John

Durant, Director

Commercial Rulings Division 

