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CATEGORY: Marking

Mr. Rudy A. Pina

R.A. Pina & Associates

P.O. Box 2496

Nogales, AZ 85628

RE:  Country of origin determination for wire harnesses

     assembled in Mexico; 102.11; NAFTA; Article 509;

     tariff shift

Dear Mr. Pina:

     This is in response to your letter dated July 1, 1996,

on behalf of North American Interconnect Company, which

requests a binding ruling regarding the country of origin

and marking requirements of certain wire harnesses assembled

in Mexico from U.S. components.  No sample has been

submitted for our consideration.

FACTS:

     We are informed that North American Interconnect

exports electrical insulated wire (classifiable under

subheading 8544.40, Harmonized Tariff Schedule of the United

States (HTSUS)), blades (classifiable under subheading

8536.41, HTSUS) and PVC compound (classifiable under

subheading 3904.21, HTSUS) to its maquiladora facility in

Mexico.  In a telephone conversation you stated that U.S.-origin PVC compound is exported to Mexico in pellet form,

where it is melted and poured, forming a plug.  The plug is

then assembled with the electrical insulated wire and the

blades, both of U.S. origin, into finished electrical wire

harnesses, classifiable under subheading 8544.41.00, HTSUS,

which are imported into the U.S.  You advise that the good

is an originating good under the North American Free Trade

Agreement (NAFTA)..

ISSUE:

     What is the country of origin and marking requirements

of electrical wire harnesses assembled in Mexico from U.S.

components and materials?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article

of foreign origin imported into the United States shall be

marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the United States the English name of the

country of origin of the article.  By enacting 19 U.S.C.

1304, Congress intended to ensure that the ultimate

purchaser would be able to know by inspecting the marking on

the imported goods the country of which the goods are the

product.  The evident purpose is to mark the goods so that

at the time of purchase the ultimate purchaser may, by

knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his

will.  United States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297,

302 C.A.D. 104 (1940).

     Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as:

          The country of manufacture, production,

          or growth of any article of foreign

          origin entering the United States. 

          Further work or material added to an

          article in another country must effect a

          substantial transformation in order to

          render such other country the "country of

          origin" within the meaning of this part;

          however for a good of a NAFTA country,

          the NAFTA Marking Rules will determine

          the country of origin.  

     Section 134.1(j), Customs Regulations (19 CFR 134.1(j),

provides that the "NAFTA Marking Rules" are the rules

promulgated for purposes of determining whether a good is a

good of a NAFTA country.  Section 134.1(g), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(g)), defines a "good of a NAFTA

country" as an article for which the country of origin is

Canada, Mexico or the United States as determined under the

NAFTA Marking Rules, set forth at 19 CFR Part 102.  Section

134.45(a)(2) of the Customs regulations (19 CFR

134.45(a)(2)), provides that a "good of a NAFTA country" may

be marked with the name of the country of origin in English,

French or Spanish.

     Section 102.11, Customs Regulations (19 CFR 102.11),

sets forth the required hierarchy for determining whether a

good is a good of a NAFTA country for marking purposes. 

This section states that the country of origin of a good is

the country in which: 

     (1)  The good is wholly obtained or produced;

     (2   The good is produced exclusively from domestic

          materials; or 

     (3)  Each foreign material incorporated in that

          good undergoes an applicable change in tariff

          classification set out in section 102.20 and

          satisfies any other applicable requirements of

          that section, and all other applicable

          requirements of these rules are satisfied.

     Section 102.1(e), Customs Regulations (19 CFR 102.1(e))

defines "foreign material" as "a material whose country of

origin as determined under these rules is not the same

country or origin as the country in which the good is

produced."

     Based on the information provided, components and

materials of U.S. origin are exported to Mexico for assembly

into finished electrical wire harnesses prior to the

importation into the U.S.  Because the harnesses are

assembled in Mexico of U.S. materials, the harnesses are

neither wholly obtained or produced, nor produced

exclusively from domestic materials.  Accordingly, neither

19 CFR 102.11(a)(1) or 102.11(a)(2) may be used to determine

the origin of the finished articles.

     Your letter indicates that upon exportation to Mexico

the component materials, electrical insulated wire, blades

and PVC compound, are classifiable under subheadings

8544.49, 8536.41, and 3904.21, HTSUS, respectively. 

Subsequent to assembly operations in Mexico, you indicate

that the finished electrical wire harnesses are imported

into the U.S. under subheading, 8544.41.00, HTSUS, which

provides for "insulated (including enameled or anodized)

wire, cable (including coaxial cable) and other insulated

electric conductors, whether or not fitted with connectors;

optical fiber cables, made up of individually sheathed

fibers, whether or not assembled with electric conductors or

fitted with connectors: other electric conductors, for a

voltage not exceeding 80 V: fitted with connectors." 

Because no sample or other information has been submitted

which would permit us to verify the validity of these

classifications, we will assume they are correct for

purposes of this ruling.

     Pursuant to 19 CFR 102.11(a)(3), the country of origin

of a good is the country in which each foreign material

incorporated in that good undergoes an applicable change in

tariff classification as set forth in 19 CFR 102.20, and

satisfies any other applicable requirements of that section. 

In the case before us, because the finished wire harnesses

imported into the U.S. from Mexico are classified under

subheading 8544.41.00, HTSUS, the change in tariff

classification must be made in accordance with section

102.20(p), Section XVI: Chapters 84 through 85, heading

8544.11-8544.70, HTSUS, which requires 

"[a] change to subheading 8544.11 through 8544.70 from any

other subheading, including another heading within that

group, except when resulting from a simple assembly." 

     In the case before us,  the electrical insulated wire,

initially classified under subheading 8544.49, HTSUS, and

the blades, which are initially classified under subheading

8536.41, HTSUS, and the PVC compound, which is initially

classified under subheading 3904.21, HTSUS, are subsequently

classified under subheading 8544.41.00, HTSUS, when joined

together, thus undergoing the required tariff shift. 

However, the rule strictly excludes a change in tariff

classification due to "simple assembly," which requires the

"fitting together of five or fewer parts, all of which are

foreign (excluding fasteners such as screws, bolts, etc) by

bolting, gluing, soldering, sewing or by other means without

more than minor processing" (emphasis added).  See 19 CFR

102.10(o).

     Unlike the insulated wire and blades, the PVC compound

exported to Mexico in pellet form is not a finished

component.  Instead, it is a raw material which, by virtue

of melting and molding operations, is transformed into a new

article, a molded plug, classifiable under subheading

8536.69.00, HTSUS, prior to its assembly with U.S.

components into a finished wire harness.  Because the plug

is neither wholly obtained or produced in Mexico, nor

produced exclusively from Mexican materials, the origin of

the plug may not be determined under 19 CFR 102.11(a)(1) or

102.11(a)(2).  Pursuant to 19 CFR 102.11(a)(3), because the

finished plug is classifiable under subheading 8536.69.00,

HTSUS, the change in tariff classification must be made in

accordance with section 102.20(p), Section XVI: Chapters 84

through 85, heading 8544.11-8544.70, HTSUS, which requires

"[a] change to subheading 8536.10 through 8536.90 from any

other subheading, including another heading within that

group."   Because the PVC compound, initially classified

under subheading 3904.21, HTSUS, is subsequently classified

under subheading 8536.69.00, HTSUS, as a result of melting

and shaping operations in Mexico, the article undergoes the

required tariff shift and the PVC compound is transformed

into a domestic product - a plug of Mexican origin. 

Therefore, because the three components assembled in Mexico

to create the finished wire harness are not all of foreign

origin, there is no "simple assembly" within the meaning of

19 CFR 102.12(o), and all of the conditions necessary under

the rule for the change in tariff classification of the

finished wire harness have been met.  Accordingly, the

country of origin of the finished wire harnesses is Mexico,

and the articles must be marked accordingly.  Acceptable

markings include, "Mexico," "Made in Mexico," "Assembled in

Mexico" or words of similar meaning.

HOLDING:

     On the basis of the information provided, where PVC

compound is exported to Mexico in pellet form, where it is

melted and molded into a plug which is assembled together

with U.S. components into wire harnesses, the country of

origin of the finished wire harnesses is Mexico, and the

articles must be marked accordingly. 

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time the goods are entered.  If

the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification

                              and Appeals Division 

