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                          April 10, 1997

CLA-2 RR:TC:SM 560155 KBR

CATEGORY: Marking

Robert L. Raskopf

White & Case

1155 Avenue of the Americas

New York, NY 10036-2787

RE:  Country of origin marking of a trading cards; substantial

     transformation; 19 CFR 
134.35

Dear Mr. Raskopf:

     This is in response to your letter to the U.S. Customs

Service, New York, dated October 8, 1996, and subsequently

forwarded to this office, on behalf of your client Pinnacle

Brands, Inc. ("Pinnacle") requesting a ruling regarding the

country of origin marking of trading cards imported into the U.S.

for finishing. 

FACTS:

     Pinnacle wishes to  import pallets of uncut sheets of

trading cards into the U.S. from the United Kingdom for finishing

and combining with U.S. manufactured cards for retail sale and

collection.  Pinnacle wants to print on the cards contained on

the imported uncut sheets the marking "Product of U.S.A."  

     The processes performed in the U.S. to prepare production

film for trading cards prior to shipment to the United Kingdom

for processing are:

     1. Acquiring license agreements from U.S. sport

     organizations for the use of player and team

     identification.

     2. Photographs of the trading card subject are produced

     and developed on a transparency.

     3. Preliminary design of the trading card.

     4. Research and compiling of subject's statistics.

     5. Biographical material on the subject is prepared.

     6. Transparencies separated and stored in digital

     images.

     7. Color correction to ensure correct colors.

     8. Computerized layout and storing of individual cards

     using a  quark page'.

     9.  Stripping' card files by placing them on a form in

     a particular arrangement.

     10. Proofreading and quality control.

     11. Final production film for the card form is

     produced.

     12. Shipping to the United Kingdom.

     In the United Kingdom, the film is sent to F.J. Warren.  The

film is then printed using a process called "Dufex".  The

processes performed in the United Kingdom include:

     1. Printing the images onto specialized sheets of paper

     stock.

     2. Creating a specialized die from the printed images

     that is used to emboss (deboss) the sheets.

     3. Printing the sheets with the "Dufex" process, which

     strikes the die to the sheets.

     4. Laminating the sheets with film, packing pallets of

     sheets in containers and shipping to Pinnacle in the

     U.S.

     After the return of the film laminated sheets containing the

trading cards to Pinnacle in the U.S., the cards undergo the

following processes:

     1. Slitting the uncut sheets into individual cards.  If

     the cards are printed on both sides, they are simply

     cut into individual cards.  If the sheet is printed on

     only one side, half the sheet will be the front and

     half the sheet will be the back.  In this second

     instance, the sheet will be scored down the middle, the

     halves will then be glued together and then the cards

     are cut.

     2. Collating the individual cards into packages of

     trading cards.  The subject cards are combined with

     other trading cards wholly produced in the U.S.  You

     state that the majority of the cards will be of totally

     U.S. production.  As examples you show packages

     containing from 1 "Dufex" card to 7 U.S. cards, to

     packages containing 1 "Dufex" card to 360 U.S. cards.

     3. Performing quality control.

     4. Creating and producing the wrappers for the trading

     cards.

     5. Wrapping the cards in the wrapper and packaging the

     wrapped cards into boxes.

     6. Creating and producing shipping cartons for distribution.

     7. Creating and disseminating advertisement materials.

     You believe that the operations undertaken in the U.S. after

the return of the "Dufex" sheets substantially transform the

sheets into products of the U.S. Further, you state that since

you believe that Pinnacle is the ultimate purchaser of the

pallets of imported cards, the cards should be allowed to be

marked "Product of U.S.A."  You also believe that because the

majority of the cards are wholly U.S. produced, that "Product of

U.S.A." should be allowed to be printed on the cards which are

made from the imported sheets.

ISSUE:

     Whether the imported sheets of trading cards are

substantially transformed by the processing in the U.S. and may

be printed with "Product of U.S.A."

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304) provides that, unless excepted, every

article of foreign origin imported into the U.S. shall be marked

in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as

the nature of the article will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co. Inc.,

27 CCPA 297, 302, C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  For country of origin marking purposes, a

substantial transformation of an article occurs when it is used

in manufacture, which results in an article having a name,

character, or use differing from that of the article before the

processing.  See HQ 558747 (January 20, 1995). 

     Section 134.35(a), Customs Regulations (19 CFR 
134.35(a)),

states that the manufacturer or processor in the U.S. who

converts or combines the imported articles into articles having a

new name, character or use will be considered the ultimate

purchaser of the imported article within the scope of 19 U.S.C.

1304 and the article will be excepted from marking.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character, or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940); Koru North America v. United States, 12 CIT 1120, 701 F.

Supp. 229 (1988).  The question of when a substantial

transformation occurs for marking purposes is a question of fact

to be determined  on a case-by-case basis.  Uniroyal Inc. v.

United States, 3 CIT 220, 542 F. Supp. 1026 (1982), aff'd, 1 Fed.

Cir. 21, 702 F.2d 1022 (1983).

     In the instant case, Pinnacle gathers information about an

athlete and designs and creates a computerized layout of a

trading card which Pinnacle places on production film.  Pinnacle

sends this production film to the United Kingdom where it is used

to print uncut paperboard sheets using the "Dufex" process and

the sheets are laminated.  The printed and laminated sheets are

products of the United Kingdom.  See e.g. HQ 731882 (October 31,

1989); HQ 731859 (June 2, 1989).  Accordingly, it is necessary to

determine if the uncut paperboard sheets of trading cards are

substantially transformed by the processing performed in the U.S. 

In a similar situation to the instant case, HQ 734706 (January

15, 1993), Customs held:

     At the time they are exported to Mexico, the trading

     cards are printed on paper board, but they are clearly

     recognizable as trading cards, and they have all the

     basic characteristics of trading cards.  In Mexico, all

     that is done to the paperboard sheets of cards is that

     they are cut, sorted, and packaged.  The name,

     character, and use of the cards are not changed by the

     Mexican operations.  Rather, we find that these

     operations performed in Mexico:  cutting the paper

     board sheets and the sorting of the cards, are minor

     finishing operations. See HQ 555241 (July 3, 1989) (the

     cutting of sheets of self- adhesive office labels on

     backing paper was not a substantial transformation).  

     Moreover, the packaging of a product has consistently been

determined not effect a substantial transformation.  See HQ

733729 (January 2, 1991); see also HQ 734706 (January 15, 1993). 

In the present case, the circumstances are substantially the same

as in HQ 734706, except for when the sheets are printed only on

one side and the two halves must be glued together.  We find that

this glueing is just another simple finishing operation. 

Therefore, we find that both types of imported sheets of trading

cards are not substantially transformed in the U.S.

     The combining of the imported cards with cards that are of

wholly U.S. production is not justification for allowing the

imported cards to be marked with what would be a false marking,

"Product of U.S.A."  Instead, the imported cards must be marked

to indicate their foreign origin (United Kingdom).  Further,

since the ultimate purchaser of the cards will receive the cards

in a sealed wrapper, the wrapper must inform the ultimate

purchaser of the foreign origin of the imported cards.  See 19

CFR 
134.24(d)(2).

HOLDING:

     Based upon the information provided, we find that for

purposes of 19 U.S.C. 1304, the processing in the U.S. of the

imported sheets of trading cards does not constitute a

substantial transformation; therefore, after finishing in the

U.S., the trading cards may not be marked "Product of U.S.A.",

but must be marked with their country of origin, the United

Kingdom.  

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification Appeals

Division

