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CATEGORY: MARKING

Mr. Chris Hoag

Manager of International Operations

North American Communications Inc.

1330 30th Street

San Diego, California 92154

RE:  NAFTA Advanced Ruling, marking; Country of origin of printed

mailings distributed free     of charge; country of origin

marking of containers; ultimate purchaser reasonably        knowing the country of origin; 19 U.S.C. 1304; 19 CFR 134.32(h)

Dear Mr. Hoag:

     This is in reference to your letter dated February 14, 1997,

requesting a ruling concerning the country of origin marking

requirements of printed mailings distributed free of charge

through the U.S. Postal Service.  Samples of the printed material

were enclosed with your submission

FACTS:

     North American Communications, Inc. (NAC) prints and

prepares mail packages of advertisements for mailings in the

United States.  The printed material is unsolicited advertising

material.  Advertisers contract with NAC to print and mail the

printed material.  The advertising packages created for the

mailings consist of an outer envelope stuffed with a return

envelope, a personalized letter, and an occasional flyer or

brochure.  In the transaction, the letters and flyers are printed

in Mexico.  All parts of the mail packages are made from US

originating paper.  Additionally, the envelopes are also made in

Mexico from US origin paper.

     Once the advertisements are printed and stuffed into the

envelopes, the packages then are sorted based on US Postal

specifications and requirements.  The envelopes are labeled with

a bulk mail permit, live bulk mail stamps, or a US postal

indicia, which serves as proof of payment for distribution to the

US Post Office.  The sorted packages are placed, again according

to US Postal requirements, into reusable plastic or cardboard US

Postal supplied boxes or trays, which are imported into the US on

plastic wrapped pallets.  They are then delivered to the Post

Office in San Diego for mailing and distribution to the general

public. 

     You claim that NAC's clients know that the mailings are

prepared in Mexico.  Although you claim that this is established

when agreements are reached between NAC and their clients for

services and can be substantiated by written affidavits from your

clients, you have not provided any evidence in support of this

claim.

ISSUES:

     Whether the imported mailings are excepted from marking

pursuant to 19 CFR 134.32(h) as goods of a NAFTA country for

which the ultimate purchaser reasonably must know the country of

origin.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlander & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and the exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

     The country of origin marking requirements for goods of a

NAFTA country are determined in accordance with Annex 311 of the

North American Free Trade Agreement, ("NAFTA") as implemented

under the North American Free Trade Agreement Implementation Act

(Pub. L. 103-182, 107 Stat. 437 (December 8, 1993)).  The rules

used for determining whether a good is a good of a NAFTA country

are set forth in 19 CFR Part 102.  The marking requirements for

these goods are set forth as amendments to various provisions of

Part 134, Customs Regulations.  

     Section 134.1(b) of the regulations, defines "country of

origin" as:

     the country of manufacture, production, or growth of any

article of

     foreign origin entering the U.S.  Further work or material

added to

     an article in another country must effect a substantial

     transformation in order to render such other country the

"country of

     origin" within this part; however, for a good of a NAFTA

country,

     the NAFTA marking rules will determine the country of

origin. 

     Section 134.1(j), of the regulations, provides that the

"NAFTA marking rules" are the rules promulgated for purposes of

determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section

134.1(g) of the regulations, defines a "good of a NAFTA country"

as an article for which the country of origin is Canada, Mexico,

or the U.S. as determined under the NAFTA marking rules.  

     In determining the country of origin marking requirements

for imported mailings, it first must be determined who is the

ultimate purchaser in the U.S. of the imported article.  

     Section 134.1(d) of the regulations, provides that the

ultimate purchaser of a good of a NAFTA country is the last

person in the United States who purchases the good in the form in

which it was imported.  If an imported article is to be sold at

retail in its imported form, the purchaser at retail is the

ultimate purchaser.  However, if an imported NAFTA article is

imported and distributed free of charge, the recipient is not the

ultimate purchaser is the purchaser of the gift rather than the

recipient.  See Section 134.1(d)(4) of the regulations.  

     We note that the recipients of the imported mailings do not

buy them.  Instead, the U.S. Postal Service delivers the mailings

to the recipients as unsolicited materials.  Therefore, Customs

determines that the mailings may be treated as gifts or

giveaways.  See HQ 735555 (November 1, 1994) and HQ 558680, July

10, 1995.

     Assuming that the imported article is a good of a NAFTA

country and that NAC is the last person in the United States who

purchases the items in the form in which they were imported, the

recipient of the mailings would not be the ultimate purchaser. 

Similarly, although NAC's clients may place an order for the

mailings, there is no indication that they will see the items

after they are imported into the United States.  Instead, it

appears that NAC's clients are largely buying a service rather

than a  product.  Thus, we conclude that for the purposes of 19

U.S.C. 1304, NAC's clients do not receive the imported mailing

and also would not be the ultimate purchasers.  Therefore, we

find that the importer, NAC, is the ultimate purchaser of the

imported mailings.  

     Having determined that NAC is the ultimate purchaser of the

imported mailings, next we consider whether they are excepted

from marking under 19 U.S.C. 1304 (a)(3)(H).  19 U.S.C.


1304(a)(3)(H), implemented in 19 C.F.R. 
134.32(h), provides

that an article is excepted from marking where the ultimate

purchaser, by reason of the circumstances of the importation,

must necessarily know the country of origin of such article even

though it is not marked to indicate its country of origin or in

case of a NAFTA country, must reasonably know, the country of

origin by reason of the circumstances of its importation.

Containers or holders of articles within the exception set forth

in 19 C.F.R. 
134.32(h) are not required to be marked to indicate

the origin of the contents.  See 19 CFR 
134.22(e).  

     Generally speaking, Customs has required that the importer

be the ultimate purchaser of the imported article and have direct

contact with the foreign supplier for 19 C.F.R. 
134.32(h) to

apply.  See HQ 733781 (April 11, 1991).  For example, in C.S.D.

80-114 (HQ 711081, September 26, 1979), Customs found that where

the ultimate purchaser was the importer that owned an interest in

the company from which it purchased the articles, and ordered the

articles directly from that company, the exception under 19

U.S.C. 
1304(a)(3)(H) applied.  In HQ 733096 (February 8, 1990),

Customs applied this exception where the ultimate purchaser was

the importer and also the parent corporation of its wholly owned

subsidiary, from which the parent corporation ordered the foreign

articles.  See also HQ 730243 (March 5, 1987) and HQ 731583 (May

31, 1989).

     In U.S. Wolfson Bros. Corp. v. United States, 52 Cust. Ct.

86, 91 (1964), the court cited with approval the following

statement from "Exporting to the United States":

     The clearest application of this [19 C.F.R. 
134.32(h)]

exemption is when the contract     between the ultimate purchaser

in the [U.S.] and the supplier abroad insures that the order     will be filled only with articles grown, manufactured, or

produced in a named country.

     The Court also stated that the "character of the articles"

required something about the articles themselves that identified

them with a particular country.

     In HQ 731967 (May 11, 1990), Customs granted exceptions from

marking under 19 C.F.R. 
134.32(h) and 
134.22(d)(1) where the

contract between the importer and the ultimate purchaser

specifically required article labeling that identified the name

and country of the manufacturer from whom the goods were ordered. 

In that case, the ultimate purchaser was a discrete entity,

namely an agency of the U.S. government, and the disclosure of

the origin of the articles supplied was mandated by requirements

other than Customs laws.

     Customs has specifically held that it is not sufficient that

the ultimate purchaser be advised personally or by advertising or

brochures of an article's origin.  HQ 559671 (June 7, 1996); see

also HQ 734121 (August 12, 1991), HQ 733266 (August 15, 1990). 

Rather, an instance where an ultimate purchaser would necessarily

know the country of origin from the character of an article would

be when the merchandise is only produced in one country, for

example, black diamonds from Brazil.  See HQ 732362 (May 26,

1989).  In HQ 733291 (July 23, 1990), Customs specifically found

that a letter by the ultimate purchaser of the article stating

that they knew the country of origin of the imported article was

not sufficient to grant a marking exception under 19 C.F.R.


134.32(h).  

     In this case, because NAC is the importer and the ultimate

purchaser, the exception from marking under 19 CFR 134.32(h)

would be appropriate if NAC directly contracts with the

manufacturer of the mailings, who is producing them in Mexico,

and NAC is given written assurance that the mailings will only be

made in Mexico.  You have indicated that NAC directly contracts

with the Mexican manufacturer with the understanding that the

mailings are printed and prepared in Mexico.  Although the

criteria for applying the 19 CFR 134.32(h) marking exception for

goods from a NAFTA country is less stringent than for goods from

a non-NAFTA country, in order to have the imported mailings

excepted from marking, you should upon request from the port

director, provide evidence, such as a copy of the contract with

the Mexican producer which establishes that NAC reasonably knows

that the mailings are made in Mexico.  

     You also inquire as to whether the containers of the

mailings would have to be marked; specifically whether the

envelope or the mail bins must be marked.  First, in this case we

find that the envelopes are not separate containers, but are part

of the imported articles, the mailings.  

19 CFR 134.22(e) provides that containers or holders of articles

within the exceptions set forth in paragraph (f), (g), or (h) in


134.32 or containers of a good of a NAFTA country within the

exception set forth in paragraph (e), (f), (g), (h) (i), (p) or

(q) of 
134.32 are excepted from marking.  In this case, if the

mailings are excepted from marking under 19 CFR 32(h), their

containers would not have to be marked to indicate their country

of origin.  

HOLDING:

      The ultimate purchaser of the imported mailings, which are

a good of a NAFTA country and delivered by the U.S. Postal

Service, is the importer, NAC.  Based upon the information

provided, we find that NAC reasonably knows the country of origin

of the mailings, and they are excepted from country of origin

marking under 19 C.F.R. 134.32(h).  NAC, however, must provide

upon request from the Port Director evidence to substantiate the

information stated in this ruling request.   If mailings are

excepted pursuant to 19 CFR 134.32, the containers are also

excepted under 19 CFR 134.22(e).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Tariff Classification Appeals Division

