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CATEGORY:  Marking

Mr. Caldecot Chubb III

Oxford Industries, Inc.

222 Piedmont Avenue, N.E.

Atlanta, GA 30308

RE:  Country of origin marking of wearing apparel;

     marking; 19 CFR 134.46;  T.D. 97-72; designed in

     the U.S. 

Dear Mr. Chubb:

     This is in response to your letter dated April 21,

1997, which requests a binding ruling regarding an

acceptable country of origin marking for certain imported

womens private label sportswear products.

FACTS:

     We are informed that Oxford Industries, Inc., is an

importer of womens private label sportswear products which

have been designed in the United States but manufactured at

various facilities worldwide.  With regard to the subject

shipments, we are informed that in all cases, the foreign

manufactured garments are wholly assembled or knit to shape

in a single country; thus, the country of origin in each

instance, will be the country in which the garment was

either knit or assembled, pursuant to the textile rulings of

origin set forth in 19 CFR 102.21.  Oxford proposes to mark

the imported garments, "Made in ___ (country of origin as

determined under Section 102.21)," followed by the words

"Designed in U.S.A." in lettering of the same size.

ISSUE:

     Whether the marking "Made in ___ (country of origin as

determined under Section 102.21), Designed in U.S.A." is an

acceptable country of origin marking for wearing apparel

manufactured abroad from designs created in the United

States.  

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that unless excepted, every article

of foreign origin imported into the U.S. shall be marked in

a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently

as the nature of the article (or its container) will permit,

in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser in

the U.S. the English name of the country of origin of the

article.  Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304

was "that the ultimate purchaser should be able to know by

an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase

the ultimate purchaser may, by knowing where the goods were

produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."  United States v.

Friedlander & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104

(1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.46, Customs

Regulations (19 CFR 134.46) provides:

          In any case in which the words "United

          States," or "American," the letters

          "U.S.A.," any variation of such words or

          letters, or the name of any city or

          location in the United States, or the

          name of any foreign country or locality

          other than the country or locality in

          which the article was manufactured or

          produced appear on an imported article or

          its container, and those words, letter or

          names may mislead or deceive the ultimate

          purchaser as to the actual country of

          origin of the article, there shall appear

          legibly and permanently, in close

          proximity to such words, letters or name,

          and in at least a comparable size, the

          name of the country of origin preceded by

          "Made in," "Product of," or other words

          of similar meaning. 

     We note that Customs has previously allowed the phrase

"designed in" to be used in conjunction with country of

origin information.  In Headquarters Ruling Letter (HRL) 

726695, dated October 19, 1984, Customs ruled that the words

"Designed in West Germany" could appear on packages of

imported ornaments so long as the requirements of 19 CFR

134.46 and the requirements of 19 U.S.C. 1304 were

satisfied.  Likewise, in HRL 734144, dated July 5, 1991,

Customs held that a label marked "Designed in U.S.A." with

the words "Made in (Country of Origin)" in close proximity

and in the same size and color as the words "Designed in

U.S.A." satisfied the marking requirements of 19 U.S.C. 1304

and 19 CFR 134.46 so long as the words "Made in (country of

origin)" were legible, conspicuous and permanent.  In HRL

559886, dated August 16, 1996, Customs considered imported

figurines manufactured abroad from a mold created and

designed in the U.S.  Customs rejected the marking "Designed

and Sculpted in the U.S.A., Made in Thailand" and similar

markings, determining that such markings created the

probability of confusion on the part of the ultimate

purchaser, but held that  "Made in (country of origin) based

on a U.S. design," "Made in (country of origin) based on an

original design created in the U.S. using a U.S. mold,"

satisfied the requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part

134.  In HRL 959608, dated September 12, 1996, Customs

approved the use of the markings "Made in China, Dyed,

Printed and Cut in Italy" and "Made in China, Designed in

Italy" for imported silk scarves.

     With regard to the merchandise under consideration,

inasmuch as your proposed marking includes the name of the

country of origin in close proximity to the non-origin

geographic designation ( "Designed in the U.S.A."), and in

letters of at least equal size, it satisfies the stricter

marking requirements of 19 CFR 134.46.  Further, the

statement "Designed in U.S.A. which follows the phrase "Made

in ___ (country of origin as determined under Section

102.21)" would not mislead an ultimate purchaser as to the

origin of the garments, as it indicates to the ultimate

purchaser that the garments were only designed in the United

States.

HOLDING:

     The proposed country of origin marking " "Made in ___

(country of origin as determined under Section 102.21)",

followed by the words "Designed in U.S.A." in lettering of

the same size, satisfies the country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time the goods are entered.  If

the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant

                              Director

                              Commercial Rulings Division 

