                             HQ 560427

                          August 21, 1997

MAR-2-05  RR:TC:SM  560427  DEC

CATEGORY:  Marking

Mr. Rick Tomfohrde

Christensen Display Products, Incorporated

2608 239th Avenue

Issaquah, Washington 98029

RE:  Country of origin marking; 19 CFR 134.35(a); Belcrest Linens

     v. United States, 6 CIT 204, 573 F. Supp. 1149 (1983), aff'd,

     2 Fed. Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984);  C.S.D. 80-111; C.S.D.

     85-25; C.S.D. 89-110; C.S.D. 89-118; C.S.D. 90-51; C.S.D.

     90-97; HRL 734966; HRL 734213; HRL 734097; 15 U.S.C. 1124;

     15 U.S.C. 1125

Dear Mr. Tomfohrde:

     This is in reference to your letter of April 17, 1997,

requesting a ruling concerning the country of origin marking

requirements for a certain monitor to be used with a personal

computer which is to be sold in the U.S.

FACTS:

     You describe your company's product as a monitor for a

personal computer whose target applications are industrial control

systems.  Your product is the display monitor only.  It does not

include the computer.  The display technology used is a Flat Panel

TFT/LCD.  You state that, of the ten items on the major parts list

included with your submission, all of the items except one are U.S.

manufactured.  The only part that is not U.S.-manufactured is the

LCD module which you state is the most significant component.

     The LCD module is manufactured in Japan by NEC.  It is a 31

centimeter diagonal matrix TFT component panel.  The component

panel is non-functional by itself.  It requires active electronics

to process video signals to make it work.  In your description of

the LCD module, you indicate that this component includes the LCD

panel, driving electronics, backlight, and inverter.  The other

components used in the production of the monitor include the

following: (1) analog video module (accepts analog video signals,

processes and generates LCD video, power, and timing signals), (2)

touch screen controller module (accepts a series of signals from

the touch screen and converts to a serial signal to the personal

computer), (3) internal video cable, (4) internal serial cable, (5)

internal DC power distribution wiring, (6) internal metal mounting

plate, (7) front bezel, (8) front touch screen, and (9) back

enclosure.

ISSUE:

     Is the Japanese-origin LCD module described above

substantially transformed when it is incorporated into the monitor

in the U.S., thereby excepting the finished article from the

country of origin marking requirements pursuant to 19 U.S.C. 1304?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that unless excepted, every

article of foreign origin imported in the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or its container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.  

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is the

product.  The evident purpose is to mark the goods so that at the

time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the

goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."  United States v. Friedlaender

& Co. Inc., 27 CCPA 297, 302, C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.35(a), Customs Regulations (19 CFR

134.35(a)), provides that the manufacturer or processor in the U.S.

who converts or combines the imported article into a different

article having a new name, character or use will be considered the

ultimate purchaser of the imported article within the contemplation

of 19 U.S.C. 1304 and the article shall be excepted from marking. 

The outermost containers of the imported articles shall be marked,

but the new article resulting from the U.S. processing or

manufacturing is excepted from country of origin marking.

     In determining whether the combining of parts or materials

constitutes a substantial transformation, the issue is the extent

of operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article.  Belcrest Linens v.

United States, 6 CIT 204, 573 F. Supp. 1149 (1983), aff'd, 2 Fed.

Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which are

minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  See C.S.D.

80-111, C.S.D. 85-25, C.S.D. 89-110, C.S.D. 89-118, C.S.D. 90-51,

and C.S.D. 90-97.  The issue of whether a substantial

transformation occurs is determined on a case-by-case basis.

     Customs has addressed the issue of substantial transformation

with respect to the production of computer monitors.  In

Headquarters Ruling Letter (HRL) 734966, dated October 18, 1993,

HRL 734213, dated February 20, 1992, and HRL 734097, dated November

25, 1991, Customs consistently determined that the assembly of the

various components used to produce a computer monitor resulted in a

substantial transformation of the component parts.  While each of

these cases is factually distinguishable, Customs' is satisfied

from a review of the record in this case that the imported LCD

module is substantially transformed in the U.S. when it is

incorporated into the monitor.  This finding is consistent with the

treatment previously accorded to imported components of computer

monitors.  Therefore, only the outermost container of the LCD

module when imported will be required to be marked with the country

of origin pursuant to 19 CFR 134.35(a).

     Since the LCD module is substantially transformed in the U.S.

and the other components are all of U.S. origin, the completed

personal computer monitor will not be considered a foreign article. 

Therefore, the monitor will not be subject to the country of origin

marking requirements contained in 19 U.S.C. 1304.  Whether an

article may be marked as "Made in the USA" is an issue under the

authority of the Federal Trade Commission (FTC).  We suggest that

you contact the FTC Division of Enforcement, 6th and Pennsylvania

Avenue, N.W., Washington, D.C. 20508 on the propriety of proposed

markings indicating that an article is made in the U.S.

HOLDING:

     The LCD module imported into the U.S. and incorporated into

the monitor to be used with a personal computer, as discussed

above, are substantially transformed in the U.S.  Such LCD modules

are excepted from country of origin marking pursuant to 19 CFR

134.35(a).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director

                                   Tariff Classification Appeals

Division

