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CATEGORY: Marking

Patricia M. Hanson,  Esq. 

Katten, Muchin & Zavis

525 West Monroe Street

Suite 1600

Chicago, IL 60661-3693

RE:  Country of Origin Marking on surgical and medical

     instruments; machined Hungary; Germany forgings; 19 CFR

     134.32(c) and (o); 19 CFR 134.43(a)

Dear Ms. Hanson:

     This is in reference to your letters of April 29, and

November 5, 1997, requesting a ruling on behalf of

Allegiance Healthcare Corp. ("Allegiance"), concerning the

country of origin marking on certain surgical and medical

instruments.  

FACTS:

     It is stated that Allegiance purchases medical and

surgical instruments from an unrelated supplier in Hungary. 

It is stated that the Hungarian supplier crafts the finished

instruments from German forgings made from German steel. 

The German rough forgings are sent to Hungary for machining,

assembly, and finishing processes that remove a layer of

impurities from the forgings, and the forgings are cut down

to the shape of the instrument.  For two-component

instruments, the refined pieces are assembled by putting a

rivet in the boxlock to connect the two components together

to form the instrument.  The instruments are further cut and

machined to refine the tips.  The two-component instruments

are aligned and set so that they are capable of gripping,

closing, and locking in place.  Then, the instruments are

cleaned, rough polished, heat treated, and cleaned.  It is

stated that 50 percent of the value of the finished

instrument is added in Hungary, and inclusive of the

Hungarian manufacturer's profit, the value added is

approximately 70 percent.  The instruments are then shipped

to the U.S.

     It is stated that the Hungarian processor will not mark

the finished instruments as a product of Germany and has

notified Allegiance in a letter dated July 11, 1996 that it

does not have "the right to etch  Made in Germany' on the

surgical instruments manufactured by itself."  Submitted as

support, you have supplied a copy of the pertinent

provisions of the Hungarian law, Act C. 1995.  In your

letter dated November 5, 1997, it is stated that the

Hungarian manufacturer has agreed to mark the finished

instruments exported from Hungary "German Stainless".  After

importation into the U.S., it is stated that Allegiance will

sell the finished instruments in polybags and that the

marking "German Stainless" will be visible through the bag. 

Additionally, it is stated that Allegiance will place a

label on the polybag bearing its name and its U.S. address,

and the following language:  "NOT A PRODUCT OF THE UNITED

STATES" or "MANUFACTURED OUTSIDE OF THE UNITED STATES".

ISSUE:

     Whether the proposed marking consisting of "German

Stainless" on the finished instruments and Allegiance's

name, U.S. address, and the words "NOT A PRODUCT OF THE

UNITED STATES" or "MANUFACTURED OUTSIDE OF THE UNITED

STATES" on the polybag in which the instruments are sold

satisfies the marking requirements of 19 U.S.C. 1304.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930,

as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted,

every article of foreign origin (or its container) imported

into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as

legibly, indelibly and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as

to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that

the ultimate purchaser should be able to know by an

inspection of the marking on the imported goods the country

of which the goods is the product.  The evident purpose is

to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were

produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. Inc., 27 CCPA 297, 302, C.A.D. 104

(1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs

Regulations {19 CFR 134.1(b)}, defines "country of origin"

as the country of manufacture, production or growth of any

article of foreign origin entering the U.S.  Further work or

material added to an article in another country must effect

a substantial transformation in order to render such other

country the "country of origin" within the meaning of the

marking laws and regulations.

     For country of origin marking purposes, a substantial

transformation of an

imported article occurs when it is used in the manufacture,

which results in an article having a name, character, or use

differing from that of the imported article.  On the other

hand, if the manufacturing or combining process is merely a

minor one which leaves the identity of the imported article

intact, a substantial transformation has not occurred and an

appropriate marking must appear on the imported article so

that the consumer can know the country of origin.  Uniroyal,

Inc. v. United States, 3 CIT 220, 542 F. Supp. 1026, 1029

(1982), aff'd, 702 F.2d 1022 (Fed. Cir. 1983). 

     In National Hand Tool Corp. v. United States, 16 CIT

308 (1992), aff'd, 989 F.2d 1201 (Fed. Cir. 1993), the court

considered sockets and flex handles which were either cold

formed or hot forged into their final shape prior to

importation, speeder handles which were reshaped by a power

press after importation, and the grip of flex handles which

were knurled in the U.S.  The imported articles were then

heat treated which strengthened the surface of the steel,

and cleaned by sandblasting, tumbling, and/or chemical

vibration before being electroplated.  In certain instances,

various components were assembled together which the court

stated required some skill and dexterity.  The court

determined that the imported articles were not substantially

transformed and that they remained products of Taiwan.  In

making its determination, the court focused on the fact that

the components had been cold-formed or hot-forged "into

their final shape before importation", and that "the form of

the components remained the same" after the assembly and

heat-treatment processes performed in the U.S.  Although the

court stated that a predetermined use would not preclude the

finding of a substantial transformation, it noted that the

determination must be based on the totality of the evidence. 

However, no substantial change in name, character or use was

found to have occurred as a result of the processing

performed in the U.S.    

     You cite Headquarters Ruling Letter (HRL) 558747 dated

January 20, 1995, as support that the finished instruments

in this case are a product of Germany.  HRL 558747 involved

the same type of processes as in this case, except that the

German forgings were shipped to the U.S. (rather than

Hungary alone) for assembly, cutting, and scaling down and

then to Russia or Hungary for heat treatment, a final

cleaning, and plating.  Although all of the finishing

processes and assembly operations in this case are performed

in Hungary, we find that pursuant to National Hand Tool,

there is no substantial transformation of the forgings in

Hungary, and the country of origin of the finished

instruments for marking purposes is Germany.

     However, it is claimed that the Hungarian manufacturer

will not mark the finished instruments as made in Germany

because 50 percent of the value of the instruments is added

in Hungary.  In fact, it is claimed that the Hungarian

manufacturer is required to mark its goods.  The Hungarian

Act C. Of 1995, subsection (3) states:

     Unless an international convention provides otherwise,

     processing or working to a sufficient extent ... shall

     mean the processing or working, as a result of which an

     increase in excess of fifty percent occurs in the value

     of the goods....

It is stated that under Hungarian law, the value of the

materials is based on the customs value and the value of

good is based on the value to be paid to the last

manufacturer, i.e., on the ex-works price (including the

profit of the manufacturer), provided that the price

includes all the costs of products used during the

processing.  There is no indication, however, that this law

applies to exports from Hungary (such as involved in this

case) as opposed to imports into Hungary.  In any case,

notwithstanding the Hungarian law cited, the U.S. country

foreign marking statute, 19 U.S.C. 1304, will still be

applicable to foreign articles imported into the U.S., and

as determined above, the finished instruments are a product

of Germany.  

     In your letter dated November 5, 1997, it is stated

that the Hungarian manufacturer has agreed to mark the

finished surgical instruments with the words "German

Stainless."  After importation in the U.S., it is stated

that Allegiance will sell the finished instruments in

polybags which are marked with its name and U.S. address. 

Allegiance proposes to place the following words "NOT A

PRODUCT OF THE UNITED STATES" or "MANUFACTURED OUTSIDE OF

THE UNITED STATES" beside its name and U.S. address.  

     Treasury Decision ("T.D.") 97-62, was published (62 FR

44211, August 20, 1997) amending section 134.46, Customs

Regulations (19 CFR 134.46), to ease the requirement that

whenever words appear on imported articles indicating the

name of a geographic location other than the true country of

origin of the article, the country of origin marking must

appear in close proximity and in comparable size lettering

to those words preceded by the words "Made in", "Product

of", or other words of similar meaning.  The effective date

of the final rule was September 20, 1997.  The revised

section 134.46 provides that:

     In any case in which the words "United States," or

     "American," the letters "U.S.A.," any variation of

     such words or letters, or the name of any city or

     location in the United States, or the name of any

     foreign country or locality other than the country

     or locality in which the article was manufactured

     or produced appear on an imported article or its

     container, and those words, letters or names may

     mislead or deceive the ultimate purchaser as to

     the actual country of origin of the article, there

     shall appear legibly and permanently in close

     proximity to such words, letters or name, and in

     at least a comparable size, the name of the

     country of origin preceded by "Made in," "product

     of," or other words of similar meaning.

     Accordingly, under the revised section 134.46, it must

first be determined whether the marking on the polybag may

deceive or mislead the ultimate purchaser regarding the

country of origin of the finished instruments.  In several

rulings, Customs has ruled that the presence of a U.S.

address triggers the requirements of 19 CFR 134.46.  For

example in HRL 559388 dated February 13, 1996, various

surgical instruments marked by means of an adhesive label on

the containers of the surgical instruments which contained

the U.S. address of United States Surgical Corporation,

"Norwalk, Connecticut", triggered the requirements of 19 CFR

134.46, and country of origin was required to appear on the

same label and in equal size print as the U.S. address,

preceded by the words "Made In".  However, Customs has also

ruled that geographic names appearing in connection with

imported articles do not necessarily trigger the

requirements of 19 CFR 134.46.  For example, in HRL 732329

dated July 29, 1989, Customs held that an address on a

warranty card did not pose a risk of confusion or deception

to ultimate purchasers.  

The basis of this ruling was that while the name and

address, taken alone, would be the kinds of potentially

confusing information addressed by 19 CFR 134.46, their

context was such that the address information would not

mislead or confuse the ultimate purchaser as to the country

of origin of the article.  

     Additionally, Customs under certain circumstances has

allowed importers to place a marking on the exterior

container instructing the ultimate purchaser to view the

actual article to determine its country of origin.  For

example, in HRL 734469 dated September 22, 1992, Customs

ruled that hang tags which were affixed to conspicuously

marked sunglasses and marked with the words "Country of

Origin Indicated On Sunglasses" in close proximity and in at

least a comparable size to the non-origin geographical

reference "Dallas, TX U.S.A." satisfied the country of

origin requirements of 19 CFR 134.46.

     In this case, we find that the words, "German

Stainless" are sufficient to indicate Germany as the country

of origin of the surgical instruments.  In addition, while

the U.S. address alone would trigger the requirements of 19

CFR 134.46, we find that in conjunction with the words "NOT

A PRODUCT OF THE UNITED STATES" or "MANUFACTURED OUTSIDE OF

THE UNITED STATES", the ultimate purchaser in the U.S. will

not be misled to believe that the finished surgical

instruments are products of the U.S.  Accordingly, since the

non-origin address will not mislead or deceive an ultimate

purchaser as to the country of origin of the imported

article, we find that the special marking requirements of 19

CFR 134.46 are not triggered.  Therefore, provided the

marking "German Stainless" is etched permanently, legibly,

and conspicuously onto the finished surgical instruments and

the polybags containing the finished instruments will be

marked with the U.S. address along with the words "NOT A

PRODUCT OF THE UNITED STATES" or "MANUFACTURED OUTSIDE OF

THE UNITED STATES", the requirements of 19 U.S.C. 1304 will

be satisfied. 

HOLDING:

     Based upon the information provided, we find that

provided the imported surgical instruments are permanently,

legibly, and conspicuously etched with the marking "German

Stainless" and the polybags in which the instruments will be

sold in the U.S. contain the U.S. address with the words

"NOT A PRODUCT OF THE UNITED STATES" or "MANUFACTURED

OUTSIDE OF THE UNITED STATES", the requirements of 19 U.S.C.

1304 will be satisfied. 

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time the goods are entered.  If

the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

