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SUBJECT:  Country of origin marking requirements

          applicable to English muffins imported in bulk

          and sold to restaurant operator for use in

          food products; ultimate purchaser; purchase of

          a service; food preparation; marking of

          outermost container; 19 CFR 134.32(d)

Dear Mr. Mesich:

     This is in response to your letter dated May 27, 1997,

which requests information regarding the country of origin

marking requirements applicable to English muffins imported

for sale to restaurants for use in food products.

FACTS:

     You indicate that your firm, which is located in

Canada, supplies English muffins to McDonald's Restaurants,

exclusively for commercial/industrial purposes for use in

their restaurants in Washington State, Oregon, Montana,

Idaho  and Alaska.  In order to standardize operations, you

wish to remove labeling from the product's packaging.  You

indicate that required information such as "Ingredient

Legend, Product Description, Weight, Country of Origin,

Manufacturer etc" would be continued to be provided on entry

documentation for the examination of the inspecting

officers.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements

applicable to English muffins imported for commercial use by

a restaurant operator?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article

of foreign origin imported into the United States  shall be

marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the United States the English name of the

country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser

should be able to know by an inspection of the marking on

the imported goods the country of which the goods is the

product.  The evident purpose is to mark the goods so that

at the time of purchase the ultimate purchaser may, by

knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his

will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297

at 302; C.A.D. 104 (1940).  

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

the exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines "country of origin"

as:

          The country of manufacture, production,

          or growth of any article of foreign

          origin entering the United States. 

          Further work or material added to an

          article in another country must effect a

          substantial transformation in order to

          render such other country the "country of

          origin" within the meaning of this part;

          however for a good of a NAFTA country,

          the NAFTA Marking Rules will determine

          the country of origin.

     Section 134.1(j), Customs Regulations (19 CFR 134.1(j)

provides that the "NAFTA Marking Rules" are the rules

promulgated for purposes of determining whether a good is a

good of a NAFTA country.  Section 134.1(g), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(g)), defines a "good of a NAFTA

country" as an article for which the country of origin is

Canada, Mexico or the United States, as determined under the

NAFTA Marking Rules, set forth at 19 CFR 102. 

     In determining the country of origin marking

requirements for the imported muffins, the identity of the

"ultimate purchaser" must first be ascertained.  Section

134.1(d), Customs Regulations (19 CFR 134.1(d)), provides

that:

          The "ultimate purchaser'' is generally

          the last person in the United States who

          will receive the article in the form in

          which it was imported; however, for a

          good of a NAFTA country,

          the "ultimate purchaser'' is the last

          person in the United States who purchases

          the good in the form in which it was

          imported.

However, where an article is sold at retail in its imported

firm, the purchaser at retail is the ultimate purchaser (See

19 CFR 134.(1)(d)(3)).

     In the case before us, a restaurant chain imports bulk

quantities of English muffins not for resale in their

imported form, i.e., bulk foodstuffs, but for use in making

food products.  Although the imported articles are

eventually purchased in the U.S. by retail consumers after

having been incorporated into prepared food items, these

purchasers are essentially purchasing a service - food

preparation.

     Customs has previously discussed the country of origin

marking requirements applicable to imported foodstuffs used

by a restaurant operator.  In Customs Service Decision

(C.S.D.) 90-42, dated January 11, 1990, raw shrimp was

imported into the United States, where it was cooked,

peeled, deveined, frozen and repacked into master cartons

and distributed to the food service trade.  Customs

determined that the imported shrimp had not been

substantially transformed by the U.S. processing and held

that the imported articles were subject the marking

requirements when repackaged, stating, "[w]hen the imported

shrimp is sold to a restaurant operator for his own use, the

restaurant operator is considered to be the ultimate

purchaser of the imported shrimp."  Accordingly, it was held

that marking the country of origin on the carton in which

the restaurant operator receives the shrimp satisfies the

requirements of 19 U.S.C. 1304.

     You propose to remove all marking, including country of

origin marking, from the product's packaging, stating that

you would continue to provide required information on the

Customs entry documentation.  With regard to your request,

we note that section 134.32(d) of the Customs Regulations

(19 CFR 134.32(d)), exempts from the marking requirements

those articles for which the container will reasonably

indicate the origin of the articles.  Therefore, inasmuch as

the restaurant operator is the "ultimate purchaser" of the

imported articles, any individual packages will not need to

be marked, provided that the outermost container or carton

in which the articles are imported and in which they reach

the restaurant operator are marked with the country of

origin.  It is not acceptable to display the country of

origin marking solely on Customs entry documents.

     It is important to note that this determination applies

only to the country of origin marking requirements under 19

U.S.C. 1304.  It does not affect the enforcement of other

laws and regulations administered by the U.S. Department of

Agriculture, Food and Drug Administration or any other

agency of the United States Government.  Inasmuch as the

removal of all labeling may impact regulatory requirements

administered by other entities, we suggest that you contact

any such agency or agencies to assure compliance with other

laws.

HOLDING:

     Where English muffins are imported into the U.S. and

purchased by a restaurant operator for its own use in making

prepared food products, the restaurant operator is the

"ultimate purchaser" of the imported articles within the

meaning of 19 U.S.C. 1304.  Accordingly, pursuant to 19 CFR

134.32(d), the individual packages of muffins will be

excepted from marking as to country of origin, provided the

outermost container in which the articles are imported and

in which they reach the restaurant operator is marked with

the country of origin. 

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time the goods are entered.  If

the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                              Sincerely,  

                              John Durant

                              Director

                              Commercial Rulings Division

