                           HQ 560527

                       September 12, 1997

 MAR-2-05 RR:TC:SM 560527 MLR

 CATEGORY: Marking

 Port Director

 U.S. Customs Service 

 P.O. Box 3130

 (Juarez-Lincoln Bridge)

 Laredo, TX 78044

 RE: Internal Advice; Country of origin marking for

      brooms; broom heads; handles; Mexico; Italy; NAFTA;

      Article 509

 Dear Director:

     This is in reference to your memorandum of May 29,

 1997, requesting Internal Advice on the country of origin

 marking requirements for broom heads imported by Cabello-Canales Worldwide on behalf of American Cleaning Supply. 

 A sample broom head was submitted with your request.

 FACTS:

     It is stated that cornbroom broom heads (classifiable

 under subheading 9603.10, Harmonized Tariff Schedule of

 the United States (HTSUS)) are made in and imported from

 Mexico without handles.  The broom heads are packed 24 to

 a box, with the box marked "Made in Mexico."  It is stated

 that they will be assembled with Italian handles in the

 U.S. by Rubbermaid Commercial.  Each broom head is covered

 by a plastic sleeve at the time of entry with complete

 marketing information (including the words Greenville,

 N.C.) and the marking "Assembled in USA from Mexican &

 Italian components", intended for the ultimate purchaser. 

 ISSUE:

     Whether the finished brooms may be marked, via the

 marking on the plastic sleeves, "Assembled in USA from

 Mexican & Italian components".

 LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930,

 as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless

 excepted, every article of foreign origin (or its

 container) imported into the U.S. shall be marked in a

 conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as

 the nature of the article (or its container) will permit,

 in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

 in the U.S. the English name of the country of origin of

 the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

 134) implements the country of origin marking requirements

 and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

     The first question to be resolved is what is the

 country of origin of the finished broom.  Section

 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines

 "country of origin" as:

     The country of manufacture, production or growth of

      any article of foreign origin entering the U.S. 

      Further work or material added to an article in

      another country must effect a substantial

      transformation in order to render such other country

      the "country of origin" within the meaning of this

      part; however for a good of a NAFTA country, the

      NAFTA Marking Rules will determine the country of

      origin.  (Emphasis added.)

     Section 134.1(j), Customs Regulations (19 CFR

 134.1(j)), provides that the "NAFTA Marking Rules" are the

 rules promulgated for purposes of determining whether a

 good is a good of a NAFTA country.  A "good of a NAFTA

 country" is defined in 19 CFR 134.1(g) as an article for

 which the country of origin is Canada, Mexico, or the U.S.

 as determined under the NAFTA Marking Rules set out at 19

 CFR Part 102.  Accordingly, since the broom head is stated

 to be made in Mexico, the NAFTA Marking Rules will be

 applied for purposes of determining whether the finished

 broom continues to be a product of Mexico.  Therefore,

 Headquarters Ruling Letter (HRL) 734906 dated December 7,

 1993, (holding that a broom head from Mexico and a handle

 from Italy were not substantially transformed when they

 were assembled together in the U.S., and, therefore, could

 be marked "Handle from Italy, Head from Mexico") is not

 applicable to the facts at hand.

     Section 102.11, Customs Regulations (19 CFR 102.11),

 sets forth the required hierarchy for determining whether

 a good is a good of a NAFTA country for marking purposes. 

 Paragraph (a) of this section states that the country of

 origin of a good is the country in which: 

     (1)  The good is wholly obtained or produced; 

     (2)  The good is produced exclusively from domestic

           materials; or 

     (3)  Each foreign material incorporated in that good

           undergoes an applicable change in tariff

           classification set out in section 102.20 and

           satisfies any other applicable requirements of

           that section, and all other applicable

           requirements of these rules are satisfied.

     In this case, the applicable rule is 19 CFR

 102.11(a)(3).  The finished brooms are classifiable under

 heading 9603, HTSUS.  The applicable change in tariff

 classification for heading 9603 set out in section

 102.20(s), Section XX, Chapters 94 through 96, provides:

     9603 ... A change to heading 9603 from any other

      heading.

     It is stated that the imported broom head is

 classifiable under subheading 9603.10, HTSUS.  Therefore,

 the imported broom heads will not undergo the requisite

 tariff shift.  While a description of the broom handle

 from Italy was not provided, they are either classifiable

 under heading 3926, HTSUS, if they are plastic, or heading

 4417, HTSUS, if they are wood.  Therefore, since the broom

 handles from Italy are not classifiable in heading 9603,

 HTSUS, they will meet the requisite tariff shift.  

     Because the broom heads do not undergo the requisite

 tariff shift, section 102.11(b) of the hierarchial rules

 must be applied, which in pertinent part provides that:

     Except for a good that is specifically described in

      the Harmonized System as a set, or is classified as a

      set pursuant to General Rule of Interpretation 3,

      where the country of origin cannot be determined

      under paragraph (a), the country of origin of the

      good:

     (1)  Is the country or countries of origin of the

           single material that imparts the essential

           character of the good ... 

 When determining the essential character of a good under

 19 CFR 102.11, 19 CFR 102.18(b)(1) provides that only

 domestic and foreign materials that are classified in a

 tariff provision from which a change is not allowed shall

 be taken into consideration.  Section 102.18(b)(1)(iii),

 Customs Regulations (19 CFR 102.18(b)(1)(iii)), provides

 that if there is only one material that is classified in a

 tariff provision from which a change in tariff

 classification is not allowed, then that material will

 represent the single material that imparts the essential

 character to the good under 19 CFR 102.11.

     Pursuant to 19 CFR 102.18(b)(1)(iii), the single material

 that imparts the essential character of the finished broom is

 the broom head.  Accordingly, the country of origin of the

 finished broom is the country of origin of the broom head,

 which is Mexico.  Therefore, it will not be acceptable to mark

 the finished broom "Assembled in USA from Mexican & Italian

 components" because the country of origin of the finished broom

 is Mexico and because of the provisions of section 134.46.  

     Section 134.46, Customs Regulations, as amended by T.D. 97-72 (62 FR 44211, August 20, 1997), provides that whenever words

 appear on imported articles indicating the name of a geographic

 location other than the true country of origin of the article,

 and those words may mislead or deceive the ultimate purchaser

 as to the actual country of origin, there shall appear legibly

 and permanently in close proximity to such words, and in at

 least a comparable size, the name of the country of origin

 preceded by "Made in", "Product of", or other words of similar

 meaning.  We note in this case, that the plastic sleeve also

 contains the marking "Cleaning Products Inc., Greenville, N.C.,

 27835-1606 U.S.A." on the same side as the marking "Assembled

 in USA from Mexican & Italian components."  Accordingly, it is

 our opinion that since the above marking may mislead the

 ultimate purchaser to believe that the origin of the article is

 the U.S., the broom must be labeled, "Made in Mexico" or

 "Product of Mexico" or words or similar meaning.  

     The importer also states that it wishes to inform the

 consumer of the complete process and country of origin of the

 completed broom, and claims that the use of the legend

 "Assembled in" is not applicable to circumstances where there

 are multiple countries of origin (the importer is referring to

 the determination in HRL 734906 which held that the country of

 origin of the broom is Italy and Mexico).  Therefore, the

 importer claims that 19 CFR 134.43(e) is not applicable. 

 Section 134.43(e), Customs Regulations (19 CFR 134.43(e)),

 provides that:

     [w]here an article is produced as a result of an assembly

      operation and the country of origin of such article is

      determined under this chapter to be the country in which

      the article was finally assembled, such article may be

      marked, as appropriate, in a manner such as the following:

          (1) Assembled in (country of final assembly);

          (2) Assembled in (country of final assembly) from

           components of (name of country or countries of origin

           of all components); or

          (3) Made in, or product of, (country of final

           assembly).

     In a general temporary marking exception published at 61 FR

 37678 (July 19, 1996), Customs stated that it will not be

 acceptable to use the terms "Made in", "Product of", or words

 of similar meaning, along with the words "Assembled in" in a

 single country of origin marking statement on articles of

 foreign origin imported into the U.S.  However, as the marking

 statute pertains to foreign articles imported into the U.S.,

 and in this case only the broom head imported into the U.S.

 remains foreign (and dictates the final origin of the finished

 broom), Customs would not object to marking the finished broom,

 "Assembled in U.S.A. with Broom Head Made in Mexico and handle

 from Italy," or "Components Assembled in U.S.A., Broom Made in

 Mexico."  The Federal Trade Commission, however, should be

 contacted regarding the use of the phrase "Assembled in U.S.

 A."

 HOLDING:

     Based upon the information provided, pursuant to 19 CFR

 102.18(b)(1)(iii), the country of origin of the finished broom

 is the country of origin of the broom head, which is Mexico. 

 Accordingly, it will only be necessary to mark the finished

 broom "Made in Mexico" on the same side and surface and in a

 comparable size as the U.S. address.  However, since the

 marking statute pertains to foreign articles imported into the

 U.S., and only the broom head imported into the U.S. remains

 foreign (and dictates the final marking of the finished broom),

 Customs would not object to marking the finished broom,

 "Assembled in U.S.A. with Broom Head Made in Mexico and handle

 from Italy", or "Components Assembled in U.S.A., Broom Made in

 Mexico."  The Federal Trade Commission, however, should be

 contacted regarding the use of the phrase "Assembled in U.S.A." 

     This decision should be mailed by your office to the

 internal advice requester no later than 60 days from the date

 of this letter.  On that date the Office of Regulations and

 Rulings will take steps to make the decision available to

 Customs personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the

 public via the Diskette Subscription Service, Freedom of

 Information Act and other public access channels.     

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification Appeals

 Division

