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CATEGORY:  Entry

Carl D. Cammarata, Esq.

Law Offices of George R. Tuttle

Three Embarcadero Center, Suite 1160

San Francisco, CA 94111

RE:  Right to Make Entry; 19 U.S.C. 
 1484; 19 U.S.C. 
 1641;

Related companies  

Dear Mr. Cammarata:

     This is in response to your request of November 11, 1997, on

behalf of your client, that we rule that an employee of a

company, who holds a Customs broker license, may make entry for

another related company.  

FACTS:

     You have presented the facts as follows:

     Company B is a wholly-owned subsidiary of Company A. 

Company A is contemplating forming a new wholly-owned subsidiary,

Company C.  Company B currently imports goods and will retain its

own importer identification number.  The newly-formed company,

Company C, also will import goods and will apply for its own

importer identification number.  

     Company B has a full-time employee, who has a Customs broker

license (hereinafter the employee), who files entries on behalf

of his employer.  The employee has four additional employees on

his staff who assist him in preparing and filing entries for

Company B.  You represent the employee and his employer, Company

B, in this matter.  

     Under the proposal, the employee and his staff of Company B

will continue to make entry for the company and will remain as

full-time employees and receive their total compensation and

benefits from Company B.  However, the employee and his staff

will also file entries for the new company, Company C.  They will

receive a valid power of attorney from Company C prior to making

entry for it.  

     Company B and Company C will enter into an agreement that

the employee and his staff will continue to be employed by

Company B and receive their total compensation from Company B. 

Separate files and records for each company will be maintained by

the employee and his staff.  The employee will be accountable to

Company B for the work he does for that company, and he will be

accountable to Company C for the work he does for that company. 

Accounting and billing procedures will be established by the

employee, Company B, and Company C to bill Company B for services

performed by the employee and his staff on behalf of Company C.

ISSUE:

     Whether employees of a company may make entry for a related

company.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 484 of the Tariff Act of 1930, as amended, (19

U.S.C. 
 1484) provides that only parties qualified as the

"importer of record" may make entry.  19 U.S.C. 
 1484(a)(2)(B)

provides that parties qualified as an importer of record are the

owner or purchaser of the merchandise, or when appropriately

designated by the owner, purchaser or consignee of the

merchandise, a person holding a valid license under section 1641

(a licensed customs broker).    

     Owner or purchaser is defined in Customs Directive 3530-02,

dated November 6, 1984, entitled "Right to Make Entry" as the

following:

          ... any party with a financial interest in a

     transaction, including, but not limited to, the actual

     owner of the goods, the actual purchaser of the goods,

     a buying or selling agent, a person or firm who imports

     on consignment, a person or firm who imports under loan

     or lease, a person or firm who imports for exhibition

     at a trade fair, a person or firm who imports goods for

     repair or alteration or further fabrication, etc.  Any

     such owner or purchaser may make entry on his own

     behalf or may designate a licensed customhouse broker

     to make entry on his behalf and may be shown as the

     importer of record on the CF 7501.  The terms "owner"

     or "purchaser" would not include a "nominal consignee"

     who effectively, possesses no other right, title, or

     interest in the goods except as he possessed under a

     bill of lading, air waybill, or other shipping

     document. 

     As provided for in 19 U.S.C. 
 1484, Customs Directive 3530-02, and 19 CFR  


 111.3(a), an owner or purchaser may make entry on its own

behalf, and, therefore, would not be required to have a Customs

broker license.  In the factual situation presented, the employee

is making entry for Company B, which is tantamount to Company B

making entry on its own behalf. Thus, even though the employee

holds a Customs broker license, he is acting as an employee of

Company B and not as its broker.  Consequently, the employee

would not need a Customs broker license to make entry for Company

B. 

     We have previously ruled on the issue of whether an employee

of one corporation may make entry for a related corporation. 

Specifically, in Headquarters Ruling (HQ) 223804, dated June 29,

1994, we ruled on whether an employee of a parent corporation is

considered an owner or purchaser and may therefore make entry on

behalf of its subsidiary.  We found in that ruling that because a

parent corporation and a subsidiary are in law separate and

distinct entities, a parent corporation could not make entry for

its subsidiary.  We did find in that ruling that based on agency

principles, a person who was employed by both a parent

corporation and its subsidiary could file an entry on behalf of

the subsidiary, provided that there was a power of attorney that

stated that the employee was an employee of the subsidiary and

had the authority to file entries on behalf of the subsidiary. 

     Although in the present factual situation the companies are

sister companies (both are subsidiaries of the same corporation)

rather than a parent-subsidiary, the principles of HQ 223804 are

applicable.  The companies are considered separate and distinct

entities, and, therefore, an employee of one corporation could

not make entry for the other corporation.  HQ 223804 indicates

that if an employee were a bona fide employee of both

corporations, he could make entry for each company in his

capacity as an employee of each corporation.  In the present

factual situation, the employee is not employed by both

corporations, but is only employed by Corporation B, since that

is the company that is paying his wages.  (For a more detailed

discussion of the definition of an employee and the

considerations in determining who has the status of an employee,

see 54 FR 13136, dated March 30, 1989.)  Consequently, the

employee is not considered an employee of Company C and could not

make entry for that company.  

     Finally, you contend that the employee may make entry on

behalf of both Company B and Company C because he holds a valid

Customs broker license pursuant to 19 U.S.C. 
 1641.  As stated

above, the employee is receiving his total compensation from

Company B and is acting as its employee when making entry for

Company B.  The employee is not acting as a Customs broker by

receiving compensation for doing Customs business on behalf of

various parties for compensation; instead, he is an employee of

Company B.  Thus, based on the evidence before us, the employee

may not make entry for Company C as a Customs broker.

HOLDING:

     An employee of one company may not make entry for a related

company.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

