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CATEGORY: Carriers

Jeffrey F. Lawrence, Esq.

Sher & Blackwell

Suite 900

1850 M Street, N.W.

Washington, D.C. 20036

RE:  Dredging; Cutter Dredge; 46 U.S.C. App. 
 292; Pub. L. 102-587

Dear Mr. Lawrence:

     This is in response to your letter of February 10, 1998, on

behalf of your client, Stuyvesant Dredging Company ("SDC"),

requesting a ruling that two cutter dredge vessels to be

documented under the U.S. flag with a registry endorsement and

chartered to SDC or an entity in which it has an ownership

interest may perform dredging operations in the United States. 

Our ruling is set forth below.

FACTS:

     SDC is the time charterer of the U.S.-flag hopper dredge

STUYVESANT.  SDC expects to bid on a project to dredge the lower

Colorado River in the United States.  Dredging will begin 9,000

feet north of the Morelos Dam near Yuma, Arizona, and continue

downstream to the Morelos Dam.  Because of the location and

nature of the work, the hopper dredge STUYVESANT cannot be used

on this project.  Accordingly, to fulfill this contract, SDC

plans to enter into a project charter for two non-hopper cutter

dredges, presently named the COLIMA and the SINALOA, (hereafter

referred to as the "Cutter Dredges").  The AAMCO shipyard built

both the Cutter Dredges in the United States in 1979 and 1980,

respectively.  For some time, however, they have been documented

under the Mexican flag and have been operated outside the United

States.
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     Ownership of the Cutter Dredges would be transferred to a

U.S. corporation (or similar entity) formed pursuant to the laws

of a State of the United States.  The corporation would meet the

requirements for a corporation owning a registry vessel (i.e., it

would be a U.S. corporation 

with a U.S. citizen as its president and non-U.S. citizens would

not comprise more than a minority of a quorum of the board of

directors, but the shareholders may be non-U.S. citizens).  The

Cutter Dredges would be documented under the laws of the United

States and would fly the U.S. flag with a registry endorsement

issued pursuant to 46 U.S.C. 
 12105.  These vessels would be

chartered to SDC, or an entity in which SDC has an ownership

interest, for use on this project and the charter of the Cutter

Dredges would terminate when the Colorado River project is

completed.

ISSUE:

     Whether a U.S.-built cutter dredge that was placed under a

foreign flag and will be transferred to the U.S. flag with a

registry endorsement on its certificate of documentation can be

chartered to SDC for dredging operations in the United States

without violating the provisions of 46 U.S.C. App. 
 292, as

amended.

LAW AND ANALYSIS:

     The navigation law pertaining to dredging is found at 
 1 of

the Act of May 24, 1906 (34 Stat. 204; 46 U.S.C. App. 
 292). 

This statute, which provided that dredging in the United States

was prohibited by any foreign-built dredging vessel except one of

those named in 
 2 of the Act of May 24, 1906, was amended by the

Oceans Act of 1992 (Pub. L. 102-587, 
 5501(a)(1) and (2), 106

Stat. 5039, 5084-85, effective November 4, 1992) to provide,

inter alia, that the coastwise eligibility requirements (i.e.,

U.S.-build, ownership and documentation) are applicable to

vessels used as dredges as of the effective date of that

legislation.  However, pursuant to the statutory language of Pub.

L. 102-587, the amendments contained therein were not made

applicable to the STUYVESANT, as well as various other vessels

including:

          ...any other non-hopper dredging vessel documented

under chapter 121

          [section 12101 et seq. of Title 46] and chartered to

Stuyvesant Dredging

          Company or to an entity in which it has an ownership

interest, as is nec-

          essary (a) to fulfill dredging obligations under a

specific contract, including

          any extension periods; or (b) as temporary replacement

capacity which has

          become disabled but only for so long as the disability

shall last and until the

          vessel is in a position to fully resume dredging

operations; however, this

          exception expires on December 8, 2022 or when the

vessel STUYVESANT

          ceases to be documented under chapter 121 [section

12101 et seq. of Title

          46], whichever first occurs.  (Pub. L. 102-587, 


5501(a)(2)(A)(iii)) 
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     With respect to the interpretation of the above provision,

we note the well-established "plain language" principle which

mandates that in determining legislative intent, the language of

the statute must first be examined.  Phone Mate, Inc. v. United

States, 12 CIT 575, 690 F.Supp. 1048 (1988), aff'd, 867 F.2d 1404

(1989).  In the absence of ambiguity, the plain meaning of that

statute must prevail.  United Stats v. RMS Electronics, Inc., 67

CCPA 79, C.A.D. 1249, 642 F.2d 1081 (1980) (See also Consumer

Product Safety Commission v. GTE Sylvania, Inc., 447 U.S. 102,

108 (1980)

     As regards the Cutter Dredges under consideration, it is

readily apparent that as proposed they would meet the following

criteria clearly specified in the language of 


5501(a)(2)(A)(iii) of Pub. L. 102-587: (1) the vessels are non-hopper dredging vessels; (2) the vessels will be documented under

Chapter 121 of Title 46; (3) the vessels would be chartered to

SDC to fulfill dredging obligations under a specific contract;

and (4) the dredging will take place prior to December 8, 2022,

or when the vessel STUYVESANT ceases to be documented under

Chapter 121 of Title 46.

     Accordingly, compliance with the statutorily imposed

criteria cited above renders permissible the use of the subject

cutter dredges by SDC in the United States.

HOLDING:

     A U.S.-built cutter dredge that was placed under a foreign

flag and will be transferred to the U.S. flag with a registry

endorsement on its certificate of documentation can be chartered

to SDC for dredging operations in the United States in accordance

with Pub. L. 102-587, 


 5501(a)(2)(A)(iii) without violating the provisions of 46

U.S.C. App. 
 292, as amended.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

