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CATEGORY: Entry

Arthur W. Bodek, Esq.

Siegel, Mandell & Davidson, P.C.

One Astor Plaza

1515 Broadway, 43rd Floor

New York, New York 10036-8901

RE: Clarification of HQ 560827; Samples; Articles Sent to Guam

from the United States Not Exported; No Entry Required Upon

Return to the United States.

Dear Mr. Bodek:

     This is in response to your March 10, 1998, letter

requesting a supplement to, or an amendment of, the ruling

referenced above.  The client you represent is Esprit de Corp. 

For subject matter jurisdiction reasons, this matter was referred

to us by Ms. Sandra Bell and Mr. Burton Schlissel of the Special

Classification and Marking Branch.

FACTS:

     In Headquarters Ruling Letter HQ 560827, dated February 25,

1998, Customs held in pertinent part that U.S. and foreign-origin

sales samples returned to the United States from Guam will not be

considered imported, because their shipment to Guam does not

qualify as an exportation.   Subsequent to the issuance of the

ruling, you have expressed concern to its drafter that the ruling

may not sufficiently convey to port officials the information

that the samples will be exempt from all Customs requirements. 

Accordingly, you request a written clarification.

ISSUE:

     Whether textile sales samples taken to Guam by U.S.-based

sales representatives, will be subject to U.S. Customs entry

requirements, payment of duty, or presentation of textile visas

upon their return to the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Longstanding judicial and administrative precedent holds

that merchandise sent from the United States to Guam is not

exported.  See John Rothschild & Co. V. United States, 16 Ct.

Cust. Appls. 442, 446, T.D. 43190 (1929); Mitsubishi

International Corp. et al v. United States, 55 Cust. Ct. 319,

325, C.D. 2597 (1965); C.S.D. 79-77; and Headquarters Ruling

Letter HQ 221414, dated April 11, 1990.  If an article leaves the

United States but is not deemed to be exported, then there is no

importation upon its return to the United States.  In accordance

with General Note 1 of the Harmonized Tariff Schedule of the

United States, only those goods that are imported into the

customs territory of the United States are subject to duty.  See

also Headquarters Ruling Letter HQ 113786, dated November 12,

1997.  Furthermore, Customs entry requirements pertain only to

merchandise which has been imported.  19 U.S.C. 
1484; 19 CFR


141.4.  Applied here, sales samples sent to Guam from the United

States would not be subject to duty or entry requirements upon

their return from Guam to this country.  These same samples, if

ordinarily subject to quota, would also not require visas,

because visas attach only to quota class merchandise, which is

defined in 19 CFR 
132.1(e) as "any imported merchandise subject

to limitations under an absolute or a tariff-rate quota".

HOLDING:

     Sales samples of U.S. or foreign origin which are taken to

Guam from the United States, are not subject to duty, entry or

visa requirements upon their return to the customs territory of

the United States.  The holding in HQ 560827, dated February 25,

1998, is clarified accordingly. 

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

