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CATEGORY: Carriers

Josann M. Reynolds

25 Hickory Hollow

Madison, Wisconsin 53705

RE:  Yacht; Dutiability; Documentation; Importation; Exportation

Dear Ms. Reynolds:

     This is in response to your letter dated March 18, 1998,

concerning potential duty to be paid on a personal purchase of a

motor cruiser.  Our position on this matter is set forth below.

FACTS:

     The vessel in question was originally built in Taiwan and

brought into the U.S. circa 1985 by Marine Traders International

of New Jersey.  It was formally entered, duty-paid, and

documented by the U.S. Coast Guard with a recreation endorsement. 

There were two prior private owners and the purchase presently

being contemplated is from the third and current owner, a

Canadian citizen.  For insurance and business purposes the

current owner found it necessary to remove its U.S. documentation

and register it under the laws of Canada.  Although such Canadian

registration occurred in 1995, the vessel itself has never

entered Canada and no Canadian duty was ever paid on it.  Under

the current ownership the vessel has remained in U.S. waters on a

cruising license with the exception of annual holiday cruises by

the owners to the Bahamas.  The speculative owners now propose to

purchase the vessel and redocument it under the laws of the

United States.

ISSUE:

     Whether, under the facts of this case, the above-described

foreign-built vessel would again be subject to duty upon its sale

to U.S. citizens.
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LAW AND ANALYSIS:

     The determination as to whether or not a yacht is dutiable

when it has previously been subject to Customs entry and payment

of duty is dependent on whether it has been exported from the

United States after its first importation.  In this regard we

note that 
 101.1(k), Customs Regulations (19 CFR 
 101.1(k))

defines "exportation" as "...a severance of goods from the mass

of things belonging to this country with the intention of uniting

them to the mass of things belonging to some foreign country." 

Intent is to be determined from the facts and circumstances

surrounding a given case.  It should be noted, however, that in

interpreting 
 101.1(k), it has been held that the intention of

the parties at the time of shipment abroad is the controlling

factor in the determination of whether or not the shipment is an

exportation.  F.W. Meyers & Co., Inc., v. United States, 29 Cust.

Ct. 202, C.D. 1468 (1952)

     With respect to an imported, duty-paid, U.S.-flagged yacht,

Customs has held that "[m]erely removing a yacht from U.S.

territorial waters on a temporary foreign pleasure cruise with

the intent to return the yacht to the United States would not

constitute an exportation."  (see Customs ruling letter 103386,

dated September 27, 1978, published as C.S.D. 79-85)  In

addition, it should be noted that any past or future transfers of

ownership do not affect its duty-paid status provided the

circumstances surrounding the transfers of ownership do not

indicate that an exportation has occurred within the meaning of 


101.1(k).  (Customs ruling letter 109248, dated December 9, 1987) 

     Our position as to whether an exportation has occurred with

respect to an imported, duty-paid yacht that, for whatever

reason, is foreign-flagged would be in concert with that

regarding a U.S.-flagged yacht as stated above.  A yacht's

country of documentation is not in and of itself determinative as

to whether an importation has occurred, but rather, is one of any

number of  factors to be considered in determining whether the

person bringing it into the United States did so with the intent

that it remain in this country permanently.  (See  American

Customs Brokerage Co., Inc., A/C Astral Corp. v. United States,

72 Cust. Ct. 245, 254, C.D. 4556, citing Estate of Lev H.

Prichard v. United States, 43 CCPA 85, 87-88; see also Customs

ruling letter 223889, dated July 8, 1998)  The same rationale

applies when speaking in terms of whether an exportation has in

fact taken place (i.e.,  country of documentation is but one of

any number of factors to be considered and not per se the

controlling factor).  (See Estate of Lev H. Prichard v. U.S., 43

CCPA 85, 89; see also David B. Roberts v. U.S., 17 CCPA 215, 217)

     Upon reviewing this matter, we note that the vessel in

question was previously imported into the United States and

documented under the laws of this country.  Although its current

owner is a Canadian citizen who had the vessel documented under

the laws of Canada, the vessel has never entered Canada and no

Canadian duty was ever paid on it.  Furthermore, during this

ownership the vessel has remained in the United States with the

exception of annual holiday cruises to the Bahamas.  Given the

totality of these circumstances, we have determined that the

subject vessel has not been exported from the United States

within the meaning of 
 101.1(k), Customs Regulations. 
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HOLDING:

     Under the facts of this case, the above-described foreign-built vessel would not be subject to duty upon its sale to U.S.

citizens.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch   

