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CATEGORY: Carriers

Terrence B. Price

Secretary Treasurer

Robert E. Landweer & Co., Inc.

911 Western Avenue, Suite 208

Seattle, Washington 98104

RE:  Coastwise Trade; Cable-Laying; Vessel Equipment; 46 U.S.C.

App. 
 883

Dear Mr. Price:

     This is in response to your letter dated March 23, 1998,

regarding the proposed use of a foreign-flagged vessel in a

cable-laying operation in Alaska.  Our ruling in this matter is

set forth below.

FACTS:

     A local company represented by Robert E. Landweer & Co.,

Inc., has been awarded a cable-laying contract in Alaska.  In

connection with this contract the company has chartered a

Panamanian-flagged cable-laying vessel.

     The current program calls for the vessel to arrive at Morgan

City, Louisiana, where the charter will start.  In Morgan City

the vessel will load cable-handling equipment and tools necessary

for the loading of cable.  Upon completion of this loading the

vessel will sail to South Hampton, England, to load the cable. 

This loading can only be done with the cable-handling equipment

placed on the vessel in Morgan City.

     Upon completion of the cable loading, the vessel will

proceed to Seattle, Washington, where the balance of the cable-handling equipment will be loaded onto the vessel.  The vessel

will then proceed to Alaska to lay cable between Skagway, Alaska,

and Haines, Alaska.  There will be no dredging operations

performed in connection with the cable-laying.  Upon completion

of the job, any excess cable (expected to be a small amount) will

be offloaded in Skagway. 
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     The vessel will then proceed back to Seattle where the

equipment loaded at Seattle will be offloaded at the same pier

where it was loaded.  The equipment loaded in Morgan City will

also be offloaded at Seattle.  At this time the vessel will come

off charter and depart the United States.

ISSUES:

     1.  Whether the use of a foreign-flagged vessel to lay cable

between coastwise points constitutes a violation of 46 U.S.C.

App. 
 883.

     2.  Whether the unlading of cable-laying equipment by a

foreign-flagged cable-laying vessel at a coastwise point other

than the one at which it was laded constitutes a violation of 46

U.S.C. App. 
 883.

     3.  Whether the unlading of foreign-laded excess cable by a

foreign-flagged cable-laying vessel at a coastwise point

constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 
 883.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 883 (46 U.S.C. App.


 883, the merchandise coastwise law often called the "Jones

Act"), provides in part, that no merchandise shall be transported

between points in the United States embraced within the coastwise

laws, either directly or via a foreign port, or for any part of

the transportation, in any vessel other than one that is

coastwise-qualified (i.e., U.S.-built, owned and documented). 

Pursuant to title 19, United States Code, 
 1401(c) (19

U.S.C.
1401(c)), the word "merchandise" is defined as "...goods,

wares and chattels of every description, and includes merchandise

the importation of which is prohibited."

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     With respect to the laying of cable, the Customs Service has

held that the sole use of a non-coastwise-qualified vessel to lay

cable between points in the United States or in international

waters does not violate 46 U.S.C. App. 
 883.  The rationale for

this holding is that such cable is not only laid, and not

"transported," between points in the United States, but it is

also being used in furtherance of the primary mission of the

cable-laying vessel and is therefore similar to vessel equipment. 

(Customs ruling letter 110402, dated April 18, 1989)

     As noted above, vessel equipment is not included within the

general meaning of merchandise for purposes of 46 U.S.C. App. 


883.  Vessel equipment has been defined as articles,

"...necessary and appropriate for the navigation, operation or

maintenance of the vessel and for the comfort and safety of the

persons on board."  (Treasury Decision (T.D.) 49815(4), dated

March 13, 1939)  Customs has specifically ruled that, "Vessel

equipment placed aboard a 
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vessel at one United States port may be removed from the vessel

at another United States port at a later date without violation

of the coastwise laws."  (Customs ruling letter 102945, dated

November 8, 1978)  Decisions as to whether a given article comes

within the definition of "vessel equipment" are made on a case-by-case basis. 

     In regard to equipment used by a cable-laying vessel during

the course of a cable-laying operation, Customs has held that

such equipment may be laden on a vessel at a coastwise point and

used by the vessel for reasons relating to the operation of the

vessel may later be unladen at a second coastwise point without

violation of 46 U.S.C. App. 
 883.  Such equipment is not only

"vessel equipment" as defined above, its use aboard the vessel

between United States points is considered to break the

continuity of the transportation between coastwise points. 

(Customs ruling letters 109054, dated August 4, 1987)  

     As for the excess cable in question, since it was laded

foreign (South Hampton, England), the fact that it is to be

unladed at a coastwise point (Skagway, Alaska) is of no

consequence for purposes of this ruling.  There is no coastwise

movement, consequently no violation of 46 U.S.C. App. 
 883 would

arise as a result of its being unladed at Skagway. 

HOLDINGS:

     1.  The use of a foreign-flagged vessel to lay cable between

coastwise points does not constitute a violation of 46 U.S.C.

App. 
 883.

     2.  The unlading of cable-laying equipment by a foreign-flagged cable-laying vessel at a coastwise port other than the

one at which it was laded does not constitute a violation of 46

U.S.C. App. 
 883.

     3.  The unlading of foreign-laded excess cable by a foreign-flagged cable-laying vessel at a coastwise point does not

constitute a violation of 46 U.S.C. App. 
 883.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

