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RE: Coastwise Trade; Passengers; Seamanship Instruction; Bareboat

Charter

Dear Captain Harper:

     This is in response to your letter, dated March 31, 1998,

requesting answers to several issues you raise with respect to

vessels and the U.S. coastwise laws.  Our reply follows.

FACTS:

Situation #1: A foreign built vessel is purchased by a U.S.

citizen or corporation, converted from a fishing vessel or

freighter into an uninspected passenger vessel, and is then U.S.

documented.  It is used in the intercoastal waterway and along

the U.S. coast as a floating, cruising classroom to teach

recreational boating safety, seamanship, and navigation to paying

students.  Students attend classes several hours a day, take

tests, stand trainee watches, and receive a certificate of

completion at the end of the cruise if they have passed the

course.  You ask whether these activities violate the U.S.

coastwise laws.  Would our opinion change if a couple goes on the

cruise but only one of them takes the course?  You also ask

whether classroom lecture is required each day of the cruise, and

if subjects unrelated to boating and seamanship may be offered in

place of those described above.

Situation #2: The same vessel is chartered to one or more

individuals or a business for an agreed- upon period of time. 

The vessel is taken to various ports in the intercoastal waterway

and along the coast, and occasionally to the Bahamas, for the

recreation of the persons chartering the vessel and their

families and other non-paying guests.  The vessel owner provides

and pays for the crew, and covers the costs of marine insurance

and dockage and vessel upkeep when the vessel is not out on

charter.  The person chartering the vessel is responsible for

actual boat operating expenses during the time of the charter,

and is able to choose the itinerary with the consent of the

owner-provided captain.

ISSUE:

     Whether the uses of the vessel described above are

considered uses in the coastwise trade within the purview of 46

U.S.C. App. 
289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, Section 289 (the

passenger coastwise law), prohibits the transportation of

passengers between points embraced within the coastwise laws,

either directly or by way of a foreign port, in any vessel other

than a vessel built in, documented under the laws of, and owned

by citizens of the United States.  Pursuant to section 4.50(b),

Customs Regulations, (19 CFR 
4.50(b)), the word "passenger" for

purposes of this provision is defined as "... any person carried

on a vessel who is not connected with the operation of such

vessel, her navigation, ownership, or business."

     In interpreting the coastwise laws, Customs has consistently

held that a point in the United States territorial waters is a

point in the United States embraced within the coastwise laws. 

The territorial waters of the United States consist of the

territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and back to the point

of embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the 

point of the passenger's embarkation, is considered coastwise

trade.  (Treasury Decision 55193(2).)

     A person transported on a vessel as a student in courses

such as oceanography or sailing and seamanship, when the presence

of that person is required on board the vessel as a part of his

or her course or training, is not a passenger for purposes of the

coastwise laws.  Although we do not require that a set amount of

time be devoted to study, clearly there must be enough so that it

is readily apparent that the educational component is the primary

purpose of the cruise.  Accordingly, the use of the vessel for

instruction in recreational boating safety, seamanship, and

navigation to paying students, as outlined in Situation #1, is

not a use within the meaning of the coastwise laws.  However,

courses offered exclusively in areas unrelated to seamanship,

such as art, photography, or business, would be activities that

would render students passengers under the coastwise laws. 

Finally, the presence on board of a person, such as an

accompanying spouse, 

who elects not to participate in the training course and who is

not a member of the crew, would also be a violation of the U.S.

coastwise laws.

     The allowance of the charter arrangement described in

Situation #2 is dependent on whether the arrangement qualifies as

a bareboat, or as a time or voyage charter.  Under a bareboat or

demise charter, the owner relinquishes complete management and

control of the vessel to the charterer.  If the owner retains a

degree of management and control, however slight, the charter is

a time or voyage charter, and the vessel is deemed to be engaged

in coastwise trade.  The crux of the matter is whether complete

management and control have been wholly surrendered by the owner

to the charterer so that for the period of the charter the

charterer is in effect the owner.  Although a charter agreement

on its face may appear to be a bareboat or demise charter, the

manner in which its covenants are carried out and the intention

of the respective parties to relinquish or to assume complete

management and control are also factors to be considered.  When a

vessel is chartered under a bona fide bareboat charter, the

bareboat charterer is treated as the owner of the vessel for the

period of the charter, and, because owners are not considered

"passengers" for purposes of the coastwise laws, the charterer is

not proscribed by the coastwise laws from using the vessel during

the charter for pleasure purposes only.  A vessel chartered under

a charter arrangement other than a bareboat charter (e.g., a time

or voyage charter) and used in coastwise transportation would be

subject to penalties under the coastwise laws.  A vessel

chartered under a bareboat charter would also be subject to

penalties if the bareboat charterer used it in the coastwise

trade (i.e., to transport passengers other than bona fide guests)

between coastwise points or entirely within territorial waters.  

     With one exception, the proposed arrangement with regard to

vessel operating expenses would support a designation as a

bareboat, rather than as a time charter.  According to the facts,

the actual owner will pay for vessel expenses while the vessel is

not out on charter, whereas the charterers will cover actual

operating expenses throughout the duration of the charter.  This

indicates an appropriate transfer of management and control. 

However, what is problematic in this particular case is the owner

assigning a captain and crew members to the charterer. 

Generally, we have held that a charter arrangement in which the

captain and crew are selected by the owner or his agent and not

by the charterer, by its very nature results in an implication

that the owner may not have relinquished complete management and

control to the charterers.  (Headquarters ruling letter 226808,

dated June 7, 1996, and 108414, dated July 24, 1986.)  

Consequently, this would negate a determination that the proposed

charter operation is in fact a bareboat one.  The actual

selection process must be accomplished by the charterer, not the

owner.  

     A vessel being chartered out as a bona fide bareboat charter

would require a recreational endorsement to operate in that

manner.  You should contact the Coast Guard to obtain a

determination as to documentation requirements for vessels used

as a sailing school.

HOLDING:

     The use of a vessel for purposes of instruction in

navigation and seamanship is not considered a use in the

coastwise trade within the purview of  46 U.S.C. App. 
289. 

Courses 

offered for purposes other than navigation or seamanship would

constitute such a use.  The 

transportation of a passenger who accompanies a student but who

does not take the course him/herself would be a violation of the

passenger coastwise laws.

     Chartering a vessel under a bareboat charter arrangement,

where control is relinquished to the charterer, is not a use

within the meaning of the passenger coastwise laws.  The

provision of a 

captain and crew by the vessel owner would, however, signify a

retention of control by the owner, thus negating a designation as

a bona fide bareboat charter.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

