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CATEGORY:   Carriers

Ray Davis

Tobermory Adventure Tours

P.O. Box 241

Tobermory, Ontario  NOH  2RO

RE:  Coastwise transportation; 46 U.S.C. App. 289, 883;

Passengers; Merchandise;      Vessel report of arrival, entry and

clearance; 19 U.S.C. 1433, 1434; 46 U.S.C.   App. 91

Dear Mr. Davis:

     This is in response to your letter of March 23, 1998.

FACTS:

     You describe the facts as follows.

     You have a 70 foot tug (the "vessel") which you use for dive

charters.  You wish to depart from Tobermory, Ontario, Canada and

travel to the Thunder Bay underwater preserve in Alpena,

Michigan.  Your tug is "set up for live-aboard trips."  You wish

to dive the wrecks in the preserve with about 10 Canadian

citizens .  You state that you "would clear customs on arrival

and would then dive in the area for about 3 days prior to

returning back to Tobermory."

     You inquire with respect to the applicability of 46 U.S.C.

App. 289.  You also ask about seeking refuge in a U.S. port if

the weather turns foul.  Finally, you ask with respect to a

waiver of the applicable law.

ISSUE:

     The relationship between the proposed activity and the

coastwise laws.

LAW AND ANALYSIS:

Statutory and Regulatory Framework of Coastwise Laws   

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  A vessel that is built in,

documented under the laws of, and owned by citizens of the United

States, and which obtains a coastwise endorsement from the U.S.

Coast Guard, is referred to as "coastwise-qualified."

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act," provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  Merchandise  is defined in 19

U.S.C. 1401(c) as "...goods, wares, and chattels of every

description..."   

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States, either directly

          or by way of a foreign port, under a penalty of $200

          for each passenger so transported and landed.

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states

as follows:

          A passenger within the meaning of this part is any

          person carried on a vessel who is not connected with

          the operation of such vessel, her navigation,

          ownership, or business. 

Applicability of Coastwise Laws to Your Request

     We assume from your inquiry that your vessel is not

coastwise-qualified.  See above with respect to a coastwise-qualified vessel.

     The primary statute of applicability is 46 U.S.C. App. 289.

     You may transport your clients or passengers from your

Canadian point of departure to a point in the Thunder Bay

underwater preserve in Alpena, Michigan.  At that point, the

passengers may leave the vessel and engage in diving activity. 

The passengers may then board the vessel for its return to

Canada.  This activity is permissible with respect to 46 U.S.C.

App. 289 because the passengers are being transported from a

point in Canada to a point in the U.S.  They are then returned to

Canada.   

     You may not engage in activity where you transport the

passengers from one U.S. dive site to a second U.S. dive site

because that activity would constitute the transportation of

passengers between U.S. points.  Such activity is violative of 46

U.S.C. App. 289.

     46 U.S.C. App. 883 would be applicable to merchandise, such

as diving equipment, which is laded on the vessel at a dive site

in the U.S. (after having been transported from Canada and

unladed at the dive site) and then unladed at a second dive site. 

Such activity is prohibited by 46 U.S.C. App. 883.  As with the

permissible passenger situation described above, you may lade

merchandise in Canada and unlade it at a dive site in the U.S.  

     You ask with respect to seeking refuge in a U.S. port should

the weather turn foul.  The vessel may proceed from a dive site

to a U.S. port in such a situation, but the passengers may not

leave the vessel at the U.S. port, nor may merchandise (e.g.,

diving equipment) be unladed at the U.S. port.

     The legislative bill which you submitted with your letter is

a matter within the jurisdiction of the U.S. Coast Guard, which

is within the U.S. Department of Transportation and is the U.S.

agency which documents vessels.  See the references to the

Secretary of Transportation in sections two and four of the bill

which you submitted.  Accordingly, you must address that matter

with the U.S. Coast Guard at the following address and telephone

numbers:

          National Vessel Documentation Center

          2039 Stonewall Jackson Drive

          Fallingwater, West Virginia 25419

          1-800-799-8362

          304-271-2519.

Report of Arrival, Entry and Clearance

     Within the scope of your coastwise inquiry you ask: "... how

would I clear Customs if I was out on a dive site and not allowed

to motor to another U.S. Point[?]"  

     You may travel to a U.S. port from the dive site in order to

enter and clear your vessel, but the passengers may not leave the

vessel at the port.

     For your information, we will recite the basic report of

arrival, entry and clearance requirements.

     Pursuant to 19 U.S.C. 1433, the master of a vessel shall

report arrival at the nearest Customs facility immediately upon

arrival at any port or place within the United States when

arriving from a foreign port or place.

     Pursuant to 19 U.S.C. 1434, the master of a vessel shall

make formal entry at the nearest Customs facility within 24 hours

after arrival at any port or place in the U.S. from a foreign

port or place.

     Pursuant to 46 U.S.C. App. 91, the master of a vessel shall

obtain clearance from the Customs Service before proceeding from

a port or place in the United States for a foreign port or place.

     Upon coming into the U.S. from Canada, you may proceed to

the nearest Customs facility to report arrival, make entry, and

obtain clearance.  However, the passengers may not leave the

vessel at the U.S. port assuming they will leave the vessel at

the dive site. 

HOLDING:

     The coastwise laws, 46 U.S.C. App. 289 and 883, apply as

described above.  Passengers and merchandise may not be

transported between U.S. points in a non-coastwise-qualified

vessel.   

                         Sincerely,

                         Jerry Laderberg

                         Chief,

                         Entry Procedures and Carriers Branch

