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CATEGORY: Carriers

Dag Toemmervik

Premier Cruises

901 South America Way

Miami, FL 33132-2073

RE:  46 U.S.C. App. 
 289; coastwise trade; passengers; employees

of cruise ship

Dear Mr. Toemmervik:

     This is in response to your letter of April 8, 1998, and

your follow-up submission of May 21, 1998, concerning the voyage

of the vessel SeaBreeze.

FACTS:

     You state that the foreign-flag vessel, the SeaBreeze, will

be departing from Miami, Florida on May 31, 1998, and will arrive

in Philadelphia, Pennsylvania on June 3, 1998.  Premier Cruises

wishes to hold a corporate seminar during this voyage for

approximately 80 to 85 sales and marketing employees.  You have

provided a list of the employees who are planning to attend the

seminar, along with a proposed agenda for the seminar.  

ISSUE:

     Whether the transportation  of the cruise ship employees on

a foreign-flag vessel as described above constitutes a violation

of 46 U.S.C. App.  
 289.

LAW AND ANALYSIS:

     46 U.S.C. App. 
 289, the passenger coastwise law, provides

that "[n]o foreign vessel shall transport passengers between

ports or places in the United States, either directly or by way

of a foreign port, under penalty of $200 for each passenger so

transported and landed."  Pursuant to 19 CFR 
 4.80a and 
 4.50,

the term passenger, for purposes of 46 U.S.C. App. 
 289, is

defined as "any person carried on a vessel who is not connected

with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."

     We have held that sales and marketing employees of a cruise

ship that are transported on its vessel for conferences or

seminars are not passengers for purposes of  46 U.S.C. App. 
 289

because they are sufficiently connected with the business of the

vessel.  See, e.g., Headquarters Ruling (HQ) 109685 of November

3, 1988, and HQ 112601 of June 17, 1993.  Similarly, we find the

sales and marketing employees of the SeaBreeze are not passengers

for purposes of  46 U.S.C. App. 
 289 because they are

sufficiently connected with the business of the vessel.

HOLDING:

     The subject employees of the cruise ship are not passengers

for purposes of 46 U.S.C. App. 
 289, and, thus, the transport of

those employees would not constitute a violation of the passenger

coastwise law.  

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

