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Dear Mr. Clyde:

     This is in response to your letter dated April 24, 1998,

requesting a ruling as to whether the use of a foreign-built

sailing vessel for certain activities described herein would

violate 46 U.S.C. App. 
 289.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

     America True is a non-profit U.S. corporation whose mission

is to win the America's Cup in 2000 and to promote the sport of

sailing.  It is proposing to use a foreign-built sailing vessel

in connection with the transportation of individuals on short

trips in the territorial waters of the United States (primarily

San Francisco Bay) for various purposes including the following:

          1.  Members of the press will be invited to accompany

the vessel for

               publicity purposes, to learn about America True's

efforts and to

               help promote their cause.  The members of the

press would include

               writers, photographers and film and video camera

operators.

          2.  Potential commercial sponsors and charitable

contributors will be

               entertained in the hopes of attracting sponsorship

contracts and

               charitable contributions.  In this connection,

potential sponsors 

               and contributors would be sought to provide or

contribute money

               or in-kind goods and services to or for the

benefit of America True.

                              - 2 -

          3.  Where commercial sponsorship agreements are

obtained, America True

               may entertain employees from the sponsoring

companies, their clients,

               their business associates and their other guests

in fulfilling its sponsorship

               agreements with those companies.

          4.  Where charitable contributions are obtained,

America True may express 

               its gratitude to those contributing and their

guests by entertaining them

               on board.

          5.  On occasion, America True may offer trips on the

vessel as prizes or 

               premiums in connection with its fund-raising

activities and in connection

               with the fund-raising activities of other non-profit organizations (e.g., an

               auction to raise funds for a public television

station or school).

          6.  America True may use the vessel for crew try-outs

and training in 

               connection with its America's Cup campaign.

          7.  The vessel may be used as part of America True's

youth-sailing program, 

               which gives free sailing trips and instruction to

disadvantaged youth

               as a part of its public benefit, non-profit

mission.

          8.  America True may also entertain its own staff and

volunteers and their 

               guests to improve morale and to educate them about

sailing and its efforts

               to win the America's Cup to promote the sport of

sailing.

     In each of the above scenarios, the vessel would leave a

dock in San Francisco Bay or another U.S. port, remain within the

territorial three-mile limit of the United States, and return to

the same or another dock.  In no case would any money be required

of an individual guest as a consideration of the passage,

although there would be some consideration paid indirectly to

America True in connection with Item 3, above, and to America

True or to another charitable organization in connection with

Item 5, above.  It is also stated that the foreign-built sailing

vessel under consideration would be owned by or made available to

America True on a bareboat charter basis.  

ISSUE:

     Whether the uses of a foreign-built sailing vessel in U.S.

territorial waters as described in the above scenarios violate 46

U.S.C. App. 
 289.
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LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 289 (46 U.S.C. App.


 289), prohibits the transportation of passengers between points

in the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e., a vessel not U.S.-built, owned and

properly documented).  We note that for purposes of 
 289,

"passenger" is defined as "... any person carried on a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership or business" (19 CFR 
 4.50(b)).

     In interpreting the coastwise laws, including 46 U.S.C. App.


 289, Customs has ruled that a point in the United States

territorial waters is a point in the United States embraced

within the coastwise laws.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, 3

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  (Treasury Decision 22275)  However, the transportation of

passengers to the high seas (i.e., beyond the 3 mile territorial

sea) and back to the point of embarkation, assuming the

passengers do not go ashore, even temporarily, at another United

States point, often called a "voyage to nowhere", is not

considered coastwise trade.  (29 O.A.G. 318 (1912)) 

     With respect to chartering, the Customs Service has

consistently held that when a vessel is chartered under a bona

fide bareboat charter, the bareboat charterer is treated as the

owner of the vessel for the period of the charter, and, because

the owners are not considered "passengers" for the purposes of

the coastwise laws, the charterer is not proscribed by the

coastwise laws from using the vessel during the charter for

pleasure purposes only.  A vessel chartered under a charter

arrangement other than a bareboat charter (e.g., a time or voyage

charter) and used in coastwise transportation (see discussion

above on the carriage of passengers entirely in territorial

waters or to the high seas or foreign waters) would be subject to

penalties under the coastwise laws.  A vessel chartered under a

bareboat charter would also be subject to penalties if the

bareboat charterer used it in the coastwise trade (e.g., to

transport passengers (other than bona fide guests) between

coastwise points or entirely within territorial waters). 

Headquarters Ruling 106049, dated April 26, 1983.

     With respect to the validity of bareboat charter agreements,

the United States Supreme Court stated:

          To create a demise [or bareboat charter] the owner of

the

          vessel must completely and exclusively relinquish

"possession,
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          command, and navigation" thereof to the demisee.... It

is 

          therefore tantamount to, though just short of, an

outright

          transfer of ownership.  However, anything short of such

a

          transfer is a time or voyage charter party or not a

charter

          party at all.

Guzman v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962); see also,

Leary v. United States, 81 U.S. 607, 611 (1871), 2B Benedict on

Admiralty 
 52 (6th Ed. 1990). 

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters for Customs purposes, we have

held, in addition to the above-described principles, that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

question

          of fact to be determined from the circumstances of each

          case.  Under a bareboat charter or demise charter the  

          owner relinquishes complete management and control

          of the vessel to the charterer.  On the other hand, if

the

          owner retains a degree of management and control,

          however slight, the charter is a time or voyage

charter,

          and the vessel is deemed to be engaged in trade.  The

          crux of the matter is whether complete management           

          and control have been wholly surrendered by the owner  

          to the charterer so that for the period of the charter

the

          charterer is in effect the owner.  Although a charter

          agreement on its face may appear to be a bareboat or

          demise charter, the manner in which its covenants are 

          carried out and the intention of the respective parties 

          to relinquish or to assume complete management and 

          control are also factors to be considered. 

(Headquarters Ruling Letter 111424, dated March 20, 1991, citing

Headquarters Ruling Letter 109638, dated July 22, 1988). 

     With respect to the eight scenarios presented for our

consideration, we note at the outset that none would constitute a

valid voyage-to-nowhere in view of the fact that the foreign-built vessel in question would at all times remain within the

three-mile U.S. territorial sea.  Consequently, whether these

proposed uses would give rise to a violation of 46 U.S.C. App. 


 289 is predicated upon whether the individuals to be

transported would be considered "passengers" within the meaning

of 19 CFR 
 4.50(b).  

     In regard to the first of the scenarios in question, it is

Customs position that members of the press (including writers,

photographers and film and video operators) who merely accompany

a vessel for publicity purposes are other than bona fide guests

of the bareboat charterer (America 
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True) transported only for pleasure purposes.  While we recognize

that such individuals may derive pleasure from their experience,

the purpose of the voyage and use of the vessel is not

exclusively for their pleasure.  (Customs ruling letter 111796,

dated August 8, 1991) Furthermore, Customs has long held that

such persons traveling aboard a vessel not for the purpose of

reporting matters peculiar to circumstances on board that

particular vessel are not sufficiently connected with the

operation, navigation, ownership, or business of the vessel

within the meaning of 19 CFR 
 4.50(b).  (Headquarters ruling

letters MA 217.1, dated August 29, 1960; 216.131, dated April 30,

1969 and published as Treasury Decision (T.D.) 69-120(4); 105628,

dated July 22, 1982; and 109685, dated November 23, 1988) 

Accordingly, the use of the vessel as proposed in this first 

scenario would be violative of 46 U.S.C. App. 
 289.

     With respect to the transportation of those individuals as

described in the second scenario, (i.e., potential commercial

sponsors and charitable contributors who will be entertained in

the hopes of attracting sponsorship contracts and charitable

contributions), Customs has long held that, "the entertainment of

guests for the purpose of promoting good will or with the thought

that those who are entertained will favor their hosts with new or

increased business is a use of a vessel for pleasure purposes"

and the "guests" are not considered passengers.  (Customs ruling

letters 102756, dated April 7, 1977; 105612, dated May 19, 1982;

107028, dated October 18, 1984; and 109781, dated November 7,

1988)  Since the transportation contemplated by the second

scenario is similar to that addressed in the aforementioned

administrative authority, we believe the same rationale applies. 

Accordingly, the use of the vessel as proposed in this scenario

would not constitute a violation of 46 U.S.C. App. 
 289.  

     Scenarios 3 and 4 address commercial sponsors and charitable

contributors who have in fact entered into commercial

sponsorships or financially contributed to the mission of America

True.  These scenarios contemplate the entertainment on board the

subject vessel of employees of the sponsoring companies, their

clients, their business associates and their other guests, as

well as the aforementioned charitable contributors and their

guests.   In this regard we note that notwithstanding the

requestor's statement that in no case would any money be required

of an individual guest as a condition of passage, the above-cited

administrative authority precludes the exchange of any monetary

consideration prior to any such voyage.  Such an exchange calls

into question any determination that those parties so transported

are bona fide guests of the bareboat charterer.  Consequently,

scenarios 3 and 4 would constitute violations of 46 U.S.C. App. 


289.

     The rationale set forth with respect to scenarios 3 and 4 is

applicable to scenario 5 where trips would be offered on the

subject vessel as prizes or premiums in connection with the fund-raising activities of America True and in connection with such

activities of other non-profit organizations.  Such prizes or

premiums also render the individual(s) transported to be other

than bona fide guests of the bareboat charterer.  Accordingly,

scenario 5 would constitute a violation of 46 U.S.C. App. 
 289.
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     Scenario 6 concerns the proposed use of the vessel for crew

try-outs and training in connection with the America's Cup

campaign.  Customs has held that crew training does not

constitute a use of a vessel in the coastwise trade.  (Customs

ruling letter 113204, dated September 6, 1994)  We believe this

holding is also applicable in the case of crew try-outs. 

Consequently, scenario 6 would not constitute a violation of 46

U.S.C. App. 
 289.

     Under scenario 7, it is proposed to use the vessel as a part

of a youth sailing program providing free sailing trips and

instruction to disadvantaged youth.  Customs has long-held that a

person being trained or receiving instruction in the handling or

navigation of a vessel, and whose presence on board the vessel is

necessarily required in order to receive such training or

instruction, is not a "passenger" within the meaning of the

coastwise laws.  (Customs ruling letters 109850, dated December

27, 1988, and 109287, dated February 24, 1988)  Consequently,

scenario 7 is in accord with 46 U.S.C. App. 
 289.

     With respect to scenario 8, the transportation of the staff

of America True as well as volunteers and their guests for the

purpose of improving morale and to educate them about sailing and

the America's Cup would constitute the transportation of bona

fide guests of a bareboat charterer and would therefore not give

rise to a violation of 46 U.S.C. App. 
 289.

HOLDING:

     The uses of a foreign-built sailing vessel in U.S.

territorial waters as described in the above scenarios is

violative of 46 U.S.C. App. 
 289 as discussed in the Law and

Analysis portion of this ruling.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch   

