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CATEGORY: Carriers

Rick Drinkwater

Manager, Multimodal Division

Yanke Group of Companies

2815 Lorne Ave.

Saskatoon, Saskatchewan, Canada S7J 0S5

RE:  Instruments of International Traffic; Canadian-based Trucks;

Intermodal Transportation; 

        19 U.S.C. 
 1322

Dear Mr. Drinkwater:

     This is in response to your letter dated June 24, 1998,

requesting clarification with respect to intermodal (i.e.,

truck/rail) movements of cargo from Canada to the United States. 

Our ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     Yanke Group of Companies ("Yanke"), a Canadian-based motor

carrier, seeks to utilize CP Railway service inbound and outbound

via Chicago, Illinois, to Canada and vice versa.  The two

scenarios it is currently contemplating are as follows:

          (1)  A load originating in Canada is destined to the

U.S. (Bensenville, IL, 

                 CP Terminal).  Yanke would use the railway for

its linehaul into the 

                 U.S.  A Yanke truck would subsequently pick up

the load from the 

                 rail and deliver it to Yanke's customer.

          (2)  A U.S. customer has two loads to be transported to

Canada.  A Yanke

                 truck takes one load to the rail terminal and it

is railed to Canada.

                 The truck then returns to the customer to pick

up another load that is

                  transported to Canada by the truck.

                              - 2 -

     In both of the above scenarios, the Yanke truck would also

pick up a road load and deliver it in Canada.

ISSUE:

     Whether the use of Canadian-based trucks in the intermodal

transportation of merchandise  described above is violative of 


123.14, Customs Regulations (19 CFR 
 123.14).

LAW AND ANALYSIS:

     Section 141.4, Customs Regulations (19 CFR 
 141.4),

provides that entry as required by title 19, United States Code,


 1484(a) (19 U.S.C. 
 1484(a)), shall be made of every

importation whether free or dutiable and regardless of value,

except for intangibles and articles specifically exempted by law

or regulations from the requirements for entry.  Since the

foreign-based trucks  in question are not within the definition

of intangibles as shown in General Note 4, Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS; 19 U.S.C. 
 1202, as

amended), they are subject to entry and payment of any applicable

duty if not specifically exempted by law and regulations.

     Instruments of international traffic may be entered without

entry and payment of duty under the provisions of 19 U.S.C. 


1322.  To qualify as instruments of international traffic, trucks

having their principal base of operations in a foreign country

must be arriving in the United States with merchandise destined

for points in the United States, or arriving empty or loaded for

the purpose of taking merchandise out of the United States (see

19 CFR 
 123.14(a)).  

      In addition, pursuant to 19 U.S.C. 
 1625(c)(1), Customs

published a notice in the October 1, 1997, Customs Bulletin,

Volume 31, Number 40, advising interested parties that Customs is

revoking all prior rulings inconsistent with its change in

interpretation of the Customs Regulations regarding the admission

into the United States of certain foreign-based trucks as

instruments of international traffic.  The notice stated that

effective December 1, 1997, Customs position regarding this

matter is that whether the movement of such vehicles is

considered to be international or domestic for purposes of the

administration of 
 123.14, Customs Regulations (19 CFR 
 123.14)

is dependent upon the origin and destination of the merchandise

carried.  Such vehicles engaged, in whole or in part, in the

carriage of merchandise originating in one country and

terminating in another country shall be considered to be engaged

in international traffic.  In addition, the movement of such

vehicles without a payload between two points in the same country

shall not be considered a domestic movement.

     A foreign truck tractor which arrives in the United States

in international traffic towing a foreign trailer, either empty 

or loaded, constitutes a foreign "truck" as that term is used in 



 123.14(a), (b), and (c)(1), Customs Regulations (19 CFR 



123.14(a), (b), and (c)(1)).
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     Section 123.14(c), Customs Regulations, states that with one

exception, a foreign-based truck, admitted as an instrument of

international traffic under 
 123.14, shall not engage in local

traffic in the United States.  The exception, set out in 


123.14(c)(1), states that such a vehicle, while in use on a

regularly scheduled trip, may be used in local traffic that is

directly incidental to the international schedule.

     A carrier may be considered as engaged in regularly

scheduled service whether trips are scheduled hourly, daily,

weekly, etc., provided the trips are regular, not varied, and are

over an established route.  Trips made if and when a load is

available do not qualify.

     Section 123.14(c)(2), Customs Regulations (19 CFR 


123.14(c)(2)), provides that a foreign-based truck trailer

admitted as an instrument of international traffic may carry

merchandise between points in the United States on the return

trip as provided by 
 123.12(a)(2) which allows use for such

transportation as is directly incidental to its economical and

prompt departure for a foreign country.  Section 123.14(c)(2)

applies only to trailers and not to tractor-trailer units which,

as was stated earlier, are considered trucks as that term is used

in the Customs Regulations.

     Section 10.41(d), Customs Regulations provides, in part,

that any foreign-owned vehicle brought into the United States for

the purpose of carrying merchandise between points in the United

States for hire or as an element of a commercial transaction,

except as provided for in 


 123.14(c), is subject to treatment as an importation of

merchandise from a foreign country and a regular Customs entry

therefore shall be made.  Section 123.14(d), Customs Regulations

provides that any vehicle used in violation of 
 123.14, is

subject to forfeiture under 
 592, Tariff Act of 1930, as amended

(19 U.S.C. 
 1592).

     Whether the use of an instrument of international traffic

constitutes a diversion from international traffic is based on

the facts in each case.  The transportation of merchandise in

international traffic is the key.  In those instances where

merchandise has either not originated from outside the United

States or will not be moved to a destination outside the United

States, or where there is no movement without a payload between

two points in the United States, the domestic movement of

merchandise must be secondary to the international movement and

meet other criteria.  There must be a regular international

schedule and the domestic movement must follow the same basic

route as the merchandise moving in international traffic.

     With respect to your inquiry, you should know that Customs

recent change in interpretation set forth in the October 1, 1997,

Customs Bulletin cited above applies solely to truck traffic. 

Intermodal (e.g., truck/rail or truck/vessel) movements of

merchandise, including the ones you pose, were not contemplated

by the petition Customs received from the American Trucking

Associations requesting the aforementioned interpretive change. 

Consequently, the use of Yanke trucks in the intermodal scenarios

you pose would be violative of 19 CFR 
 123.14 inasmuch as the

subject trucks would be considered to be engaged in local traffic

(i.e., pickups and deliveries to and from the U.S. rail terminal)

not permitted within that regulatory authority.
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HOLDING:

     The use of Canadian-based trucks in the intermodal

transportation of merchandise  described above is violative of 


123.14, Customs Regulations (19 CFR 
 123.14).

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

