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CATEGORY: Carriers

Mr. Richard C. Celotto

Designers and Planners, Inc.

2120 Washington Blvd., Suite 200

Arlington, Virginia 22204

RE:  Coastwise trade; Pipelaying; Outer Continental Shelf;

     Foreign-flag vessels; 46 U.S.C. App. 292 and 883

Dear Mr. Celotto:

     Reference is made to your letter of September 23, 1998, in

which you request that this office rule upon the proposed use of

non-coastwise-qualified vessels in the laying of subsea

pipelines.  Our ruling follows.

FACTS:

     A British-registered company, European Marine Contractors

Limited (EMC), owns and operates five vessels which are

registered in the Bahama Islands.  Two of the vessels are

semisubmersible pipelay barges, two are flat-bottomed trench

barges, and one is a diving support vessel.  It is stated that

the company has been operating the vessels in other countries in

support of offshore drilling operations but now seeks to operate

in United States territorial waters as well as those overlying

the Outer Continental Shelf of this country.  The company would

seek to become involved in providing pipelines connecting

offshore drilling units with one another as well as connections

involving oil loading facilities and domestic land-based

facilities.

     It is proposed that the vessels would arrive from foreign

locations and moor in offshore locations.  Pipe sections would be

transported to the EMC vessels by United States-flag vessels,

with the EMC vessels only entering American ports when standing

by between contract obligations or when embarking or disembarking

crewmembers.  Actual operations would involve starting at a

terminal point, such as at an oil rig, and placing pipeline

sections in the water.  The sections would be welded together as

the vessel deployed them.  One of the trenching barges would then

follow with a tow sled which would straddle the pipe and dig a

trench with water jets.  The pipe would then fall into the trench

and , depending upon the particular contract specifications,

would either be covered or left uncovered.  Any necessary diving

services would be supplied by the diving support vessel.  

ISSUE:

     Whether any of the laws enforced by the Customs Service are

implicated in the circumstances outlined in the Facts portion of

this ruling.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

     Title 46, United States Code Appendix, section 883, the

coastwise merchandise statute often called the "Jones Act",

provides in part that no merchandise shall be transported between

points in the United States embraced within the coastwise laws,

either directly or via a foreign port, or for any part of the

transportation, in any vessel other than a vessel built in,

documented under the laws of, and owned by citizens of the United

States.

     Not included within the general meaning of merchandise is

the equipment of a vessel which will be used by that vessel. 

Such materials have been defined as articles, "...necessary and

appropriate for the navigation, operation or maintenance of the

vessel and for the comfort and safety of the persons on board."

(Treasury Decision 49815(4), March 13, 1939).  Customs has

specifically ruled that, "Vessel equipment placed aboard a vessel

at one United States port may be removed from the vessel at

another United States port at a later date without violation of

the coastwise laws." (Customs Ruling Letter 102945, November 8,

1978).  Decisions as to whether a given article comes within the

definition of "vessel equipment" are made on a case by case

basis.

     Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of

1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a); "OCSLA"), provides in part

that the laws of the United States are extended to: "the subsoil

and seabed of the outer Continental Shelf and to all artificial

islands, and all installations 

and other devices permanently or temporarily attached to the

seabed, which may be erected thereon for the purpose of exploring

for, developing, or producing resources therefrom...to the same

extent as if the outer Continental Shelf were an area of

exclusive Federal jurisdiction within a state."

     Title 46, United States Code App., section 292, provides

that with one exception not applicable in the present case,

vessels may not dredge in the navigable waters of the United

States unless they meet the requirements of 46 U.S.C. App. 883.

       The Customs Service has previously ruled that the laying

of pipe is not considered coastwise trade.  When pipe is laid, it

is paid out in a continual operation while the vessel proceeds. 

Customs distinguishes between such an operation and the act of

unlading merchandise since there is no single identifiable

coastwise point involved in the laying of pipe (C.S.D. 79-321).  

Since the activity involved is not coastwise trade, foreign-flag

vessels may be employed.

     With respect to the potential dutiability of the pipe,

Customs has had occasion to rule on similar matters.  In

Headquarters Letter 106454, dated November 16, 1983, the issue of

the dutiability of certain flexible pipeline laid on the seabed

between two fixed platforms considered to be located within the

United States was considered.  Customs determined in those

circumstances that duty liability is limited to that portion of

the pipeline which rises along the structure of a production

platform, beginning with its first point of attachment to the

structure.   

     The operations surrounding the trench barges lead us to a

different result.  In a published precedential case (Customs

Service Decision 79-331, December 28, 1978), Customs had occasion

to rule upon the use of a towed plow which created a furrow for a

pipeline in conjunction with a pipelaying operation.  That ruling

found that the use of the device was an engagement in dredging

when it was used in United States territorial waters.  We find no

meaningful distinction between the device considered in that case

and the sled presently under consideration.  Use of the device

within the three mile territorial waters of the United States

would be prohibited.  

     We find no such prohibition with respect to the use of the

diving support vessel.  There would be no transportation of

passengers or merchandise between coastwise points provided by

the vessel.  As such, its use is not restricted by the coastwise

laws enforced by Customs.

HOLDING:   

     Following thorough consideration of the facts and analysis

of the law and applicable precedents, we have determined that

with the exception of the use of the trenching barges within

territorial waters, the matters as stated in the Facts portion of

this ruling may be accomplished with the use of foreign-flag

vessels.

        Sincerely,

        Jerry Laderberg

        Chief

        Entry Procedures and Carriers Branch      

