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Fowler, White, Gillen, Boggs,

   Villareal & Banker, P.A.

Post Office Box 1438

Tampa, Florida 33601

RE:  Coastwise Trade; Foreign-flag vessel; Floating hotel;

Casino; 

        46 U.S.C. App. 

 289, 883

Dear Mr. von Spiegelfeld:

     This is in response to your letter of September 15, 1998,

requesting our opinion regarding an activity that has been

proposed by a client of yours involving the use of a foreign-flag

passenger vessel to be anchored offshore as a floating

hotel/casino.  Our opinion is set forth below.

FACTS:

     Your client wishes to purchase a foreign-flag cruise ship

and sail it to a position between nine and 20 miles off the St.

Petersburg/Clearwater/Tarpon Springs beaches.  Although this

vessel would be capable of moving, it is planned that it would

only move on rare occasions and then only short distances.  The

primary purpose of the vessel would be to act as a floating

hotel/casino off the coast of Florida.  The visitors to the

hotel/casino would be brought to the vessel on U.S.-flag vessels

from various load positions in Pinellas and Pasco Counties.  Each

person taken out to the hotel/casino would have a pass which

would indicate the port from which they departed, and they would

only be permitted to return to the same port. 

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-flag cruise vessel as a

floating hotel/casino as described above is violative of any

statute administered by the U.S. Customs Service.
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LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 883 (46 U.S.C. App.


 883, the coastwise merchandise statute often called the "Jones

Act"), provides in part, that no merchandise shall be transported

between points in the United States embraced within the coastwise

laws, either directly or via a foreign port, or for any part of

the transportation, in any vessel other than a vessel built in

and documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States (i.e., a coastwise-qualified vessel).

     Title 46, United States Code Appendix, 
 289 (46 U.S.C. App.


 289, the passenger coastwise law), prohibits the transportation

of passengers between points embraced within the coastwise laws

of the United States, either directly or by way of a foreign

port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e., any vessel not

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States).  

     Points embraced within the coastwise laws include all points

within the territorial waters of the United States, including

points within a harbor.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, three

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and coastline differ.  

     Furthermore, 
 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act

of 1953, as amended (67 Stat. 462; 43 U.S.C. 
 1333(a)) (OCSLA),

provides, in part, that the laws of the United States are

extended to: 

          ... the subsoil and seabed of the outer Continental

Shelf and to all 

          artificial islands, and all installations and other

devices permanently 

          or temporarily attached to the seabed, which may be

erected thereon 

          for the purpose of exploring for, developing, or

producing resources 

          therefrom ... to the same extent as if the outer

Continental Shelf were 

          an area of exclusive Federal jurisdiction within a

State.

     With regard to your client's proposal, it should be noted

that the use of a foreign-flag vessel as a floating hotel within

U.S. territorial waters has long been held by Customs not to

violate 46 U.S.C. App. 

 289 and/or 883 provided the vessel

remains stationary during such use.  (See Headquarters ruling

letter 108359, dated May 21, 1986)  The use of the subject vessel

as described above would yield the same result in view of the

fact that it would be operated at a location not embraced within

the coastwise laws (i.e., between nine and 20 miles off the

Florida coast).  The fact that it may occasionally move short

distances is of no consequence as long as such movement does not

constitute the transportation of passengers or merchandise

between coastwise points. 
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     Furthermore, since the subject vessel itself would not be

considered a coastwise point as provided for in the OCSLA, those

individuals transported to it from the mainland and back to their

point of embarkation need not be ferried by a coastwise-qualified

vessel.

     Notwithstanding the absence of any violations of the

coastwise laws with regard to the use of the above-described

vessels in your client's proposal, you should also know that

those vessels transporting passengers to and from the floating

hotel/casino will have to report their arrival with Customs, make

formal entry, and obtain clearance pursuant to 19 U.S.C. 

 1433,

1434, and 46 U.S.C. App. 
 91, respectively.  The same

requirements would apply to the foreign-flag cruise vessel in the

event it calls at a U.S. port.  

     In addition, since your proposal involves the operation of a

casino, you should also know that monetary instruments brought

into the U.S. totaling in excess of $10,000 are subject to the

reporting requirements of 31 U.S.C. 
 5316.  Pursuant to 31 CFR

Part 103, Subpart F, the issuance of administrative rulings

regarding 
 5316 Reports is a matter within the purview of the

Office of Financial Crimes Enforcement Network ("FIN CEN") at the

Department of Treasury.  Should you wish to seek such a ruling

regarding your client's proposal, your request should be directed

to that office at the following address:

                    Director

                    FIN CEN

                    U.S. Department of Treasury

                    1500 Pennsylvania Avenue, N.W.

                    Treasury Annex, Rm. 3190

                    Washington, D.C. 20220

HOLDING:

     As discussed in the Law and Analysis portion of this ruling,

the use of a foreign-flag cruise vessel as a hotel/casino as

described above is not violative of any statute administered by

the U.S. Customs Service.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

