                            HQ 114538

                         December 9, 1998

BOR-4-07-RR:IT:EC 114538 GEV

CATEGORY: Carriers

Michael K. Tomenga, Esq.

Lawrence J. Bogard, Esq.

Neville, Peterson & Williams

1233 20th Street, N.W.

Suite 500

Washington, D.C. 20036

RE:  Instruments of International Traffic; Shipping Containers;

Entry; 

        19 U.S.C. 
 1322; 19 CFR 
 10.41a

Dear Messrs. Tomenga and Bogard:

     This is in response to your letter of November 10, 1998, on

behalf of your client, the Institute of International Container

Lessors ("IICL"), the trade association for the container leasing

industry, requesting a ruling as to the party responsible for

making entry for consumption pursuant to 
 10.41a(g)(3), Customs

Regulations (19 CFR 
 10.41a(g)(3)) for shipping containers

deemed to be instruments of international traffic ("IITs") when

such shipping containers remain in the United States for a period

longer than 365 days.  Our ruling on this matter is set forth

below.

FACTS:

     International shipping containers are used by the shipping

industry, i.e., common carriers. They may enter the United States

at any ocean, rail or motor vehicle port of entry. About 50% of

such containers, which are IITs, are owned directly by the

carriers who use them in the operation of their business to

transport cargo.  About 46% are owned by members of the container

leasing industry, who lease them to shipping companies for use in

transporting merchandise.  The remaining 4% are owned by a

variety of owners including railroads, shippers and others.  At

any given time an indeterminate number of these containers, which

are IITs within the meaning of 


 10.41a, Customs Regulations (19 CFR 
 10.41a), may have been in

the United States for a period exceeding 365 days, thereby

triggering the entry requirement imposed by 
 10.41a(g)(3).  
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     Fundamentally, members of the leasing industry have no

control over the movement of the containers that they own, they

merely lease them to the shipping lines that use the containers

and do control their movement.  For these reasons, members of the

leasing industry do not request release of the containers

pursuant to 
 10.41a(a), nor do they post the bond required for

such release pursuant to 
 10.41a(c).  In addition, because

movement of the containers is controlled by others, leasing

industry members do not know when the 365-day period triggering

the entry requirement imposed by 
 10.41a(g)(3) may begin or may

end with respect to any particular container or group of

containers.  This is true even if the containers have been

returned to them.  

ISSUE:

     What party is responsible for making entry for consumption

pursuant to 
 10.41a(g)(3), Customs Regulations (19 CFR 


10.41a(g)(3)) for shipping containers deemed to be IITs when such

shipping containers remain in the United States for a period

longer than 365 days?

LAW AND ANALYSIS:

     Title 19, United States Code, 
 1322(a) (19 U.S.C. 


1322(a)), provides that "[v]ehicles and other instruments of

international traffic, of any class specified by the Secretary of

the Treasury, shall be excepted from the application of the

customs laws to such extent and subject to such terms and

conditions as may be prescribed in regulations or instructions of

the Secretary of the Treasury."

     The applicable Customs Regulation regarding the use of the

subject shipping containers in international traffic is issued

under the authority of 19 U.S.C. 
 1322(a) and found at 
 10.41a,

Customs Regulations (19 CFR 
 10.41a).  This regulation relates

to articles in use or to be used in international traffic and

that have been designated as IITs by the Commissioner of Customs. 

If so designated, such instruments may be released without entry

or the payment of duty, subject to the provisions of 
 10.41a.

     Section 10.41a(c), Customs Regulations (19 CFR 
 10.41a(c)),

provides, in part, that the IITs designated in 
 10.41a(a) may be

released only after the applicant for release has filed a bond on

Customs Form (CF) 301, containing the bond conditions set forth

in 
 113.66, Customs Regulations (19 CFR 
 113.66).  These

conditions include, among other things, the requirement that the

bond principal,  "[p]romptly enter the [IIT] unless exempt from

entry."  Customs has held that the principal on an IIT bond must

be the applicant for release of the holder or container

designated as an IIT.  (Customs ruling letter 220204, dated March

29, 1988) 
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     Section 10.41a(g)(3), Customs Regulations (19 CFR 


10.41a(g)(3)) provides that a container designated as an IIT

which "...does not exit the United States within 365 days of the

date on which it is admitted shall be considered to have been

removed from international traffic, and entry for consumption

must be made..."

     Accordingly, with respect to those shipping containers under

consideration, in the event any such container remains in the

United States in excess of 365 days, it must be entered by the

principal on the IIT bond.  As noted above, the principal on such

a bond must be the applicant for release referenced in 
 10.41a.

     We note the statement in your letter that, "Typically, the

 applicant for release' of a leased container is the shipping

company that is using the container." (Emphasis added) You

further state that, "[t]he applicant would be the owner-lessor of

the container only if the lessor were repositioning the container

to the U.S., a circumstance which does not often occur and

certainly does not occur under today's economic conditions." 

Consequently, we are precluded from holding, as you request, that

the owner-lessor of leased containers is not the party

responsible for making entry in the event such action is

warranted under 
 10.41a(g)(3).  It is readily apparent that

there may be instances, however remote, when the aforementioned

owner-lessor would be the above-referenced principal/applicant

for release and therefore would be required to enter the subject

containers pursuant to 
 10.41a(g)(3).   

HOLDING:

     The principal on the bond filed pursuant to 
 10.41a(c),

which is also the applicant for release of an IIT within the

purview of 
 10.41a, Customs Regulations (19 CFR 
 10.41a), is

responsible for making entry for consumption pursuant to 


10.41a(g)(3), Customs Regulations (19 CFR 
 10.41a(g)(3)) for

shipping containers deemed to be IITs when such shipping

containers remain in the United States for a period longer than

365 days.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

