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VAL RR:IT:VA 546801 DWS

CATEGORY: Valuation

Mr. Jeremy Ross Page

Sandler, Travis & Rosenberg

5200 Blue Lagoon Drive

Miami, FL 33126-2022

RE:  Computed Value; General Expenses and Profit; Assists

Dear Mr. Page:

     This is in response to your letter dated July 16, 1997, on

behalf of Fun Tees, Inc., (Fun Tees) requesting a ruling with

regard to the treatment of certain expenses based upon the

application of the computed value valuation method of

appraisement.  We regret the delay of our response.

FACTS:

     Fun Tees imports t-shirts into the U.S., which have been

assembled for Fun Tees at its related contractor in El Salvador

from U.S.-cut components and sundries provided by Fun Tees.  You

indicate that the imported merchandise will be appraised on the

basis of computed value.

     In furtherance to the t-shirt assembly operations, some of

the non-production expenses incurred by the contractor are

maintained on Fun Tees' books.  These expenses are accounted for

in two ways.  Some non-production expenses, such as plant

management salaries and fringe benefits, accounting audit fees,

computer expenses, non-production equipment, and non-production

depreciation, are completely paid for in the U.S.  These costs

are never reflected on the contractor's books.  Other expenses,

such as office supplies, medical and legal services, security,

medicines, memberships, courier and bank charges, magazines, and

other miscellaneous charges, are initially shown on the

contractor's books but are transferred from the contractor's

books to Fun Tees' books on a monthly basis.  

     You state that all the expenses above which are initially or

subsequently recorded on Fun Tees' books do not in any way

directly contribute to the production of the t-shirts.  You

further claim that any production-related expense is transferred

to the contractor's books so that it may be included in the

calculation of computed value.

     You have included a signed statement dated July 15, 1997,

from an El Salvadoran external auditor, stating that the

accounting practices followed by the contractor are in accordance

with generally accepted accounting principles (GAAP) as they are

followed in El Salvador.  The auditor claims that these practices

include occurrences where non-production expenses are transferred

from the contractor's books to Fun Tees' books.

ISSUE:

     Whether the determination of computed value includes non-production expenses transferred from the contractor's books to

the importer's books in accordance with the applicable GAAP.

     Whether, for purposes of determining computed value, certain

non-production sevices and equipment supplied by the importer to

the contractor constitute assists.

LAW AND ANALYSIS:

     Pursuant to Section 402(e) of Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 
1401a), the

computed value of imported merchandise is the sum of:

     (A)  the cost or value of materials and fabrication costs employed in

the production of the         imported merchandise;

     (B)  an amount for profit and general expenses equal to that usually

reflected in sales of         merchandise of the same class or kind as the

imported merchandise that are made by the         producers in the country

of exportation for export to the United States;

     (C)  any assist, if its value is not included under (A) or (B);  

     (D)  the packing costs.

     With regard to profit and general expense figures under

computed value, section 402(e)(2)(B) of the TAA states:

     [t]he amount for profit and general expenses shall be based upon the

producer's profits and   expenses, unless the profits and expenses are

inconsistent with those usually reflected in sales of  merchandise of the

same class or kind as the imported merchandise that are made by producers 

     in the country of exportation for export to the United States, in which

case the amount shall be      based on the usual profit and general expenses

of such producers in such sales, as determined    from sufficient information.

     The Statement of Administrative Action ("SAA"), adopted by

Congress with the passage of the TAA, explains that:

     [t]he amount for profit and general expenses will be determined on the

basis of information     supplied by, or on behalf of, the producer and will be

based upon the commercial accounts of the    producer, provided that such

accounts are consistent with the generally accepted accounting   principles

applied in the country where the goods are produced and unless the figures

provided  are inconsistent with those usually reflected in sales of

merchandise of the same class or kind as     the imported merchandise, that are

made by producers in the country of exportation for export to    the United

States *****

     [t]he amount for profit and general expenses will be taken as a whole

***.  Where the producer's    own figures for profit and general expenses are

not consistent with those usually reflected in sales   of goods of the same

class or kind as the goods being valued, which are made in the country of  exportation for export to the United States, the amount for profit and

general expenses will be      based upon reliable and quantifiable information

other than that supplied by or on behalf of the   producer of the goods. 

(Regulation).

     You have provided a signed statement by an El Salvadoran

external auditor stating that the contractor's accounting

procedures conform with El Salvadoran GAAP.   Assuming the

contractor's books conform to El Salvadoran GAAP, the figure for

profits and general expenses provided to Customs must nonetheless

be consistent with that usually reflected in sales of merchandise

of the same class or kind as the imported merchandise that are

made by producers in the country of exportation for export to the

United States.

     Same class or kind merchandise is defined under Section

402(g)(2) of the TAA as merchandise (including, but not limited

to, identical merchandise and similar merchandise) that is within

a group or range of merchandise produced by a particular industry

or industry sector.  Sales for export to the United States of the

narrowest group or range of imported merchandise, will be

examined to determine usual profit and general expenses.  For

purposes of computed value, merchandise of the same class or kind

must be from the same country as the merchandise being appraised. 

19 C.F.R. 
152.106(e).  Absent information on sales for export to

the U.S. of El Salvadoran t-shirts of the same class or kind, the

contractor's actual profit and general expenses as reflected on

the contractor's books will be used as the "usual" profit and

general expenses for purposes of determining a computed value. 

See HQ 543502, dated June 11, 1985; HQ 543268, dated December 14,

1984; HQ 542849, dated August 8, 1982; and HQ 543031, dated April

12, 1983. 

     In HQ 545088, dated February 14, 1995, we dealt with a

similar scenario.  The relevant facts and decision on those facts

in that ruling are explained as follows:

     [b]uffalo [importer of unfinished ceramic tableware] explains that it

purchases services by using   Ceramica [related Mexican subsidiary and

producer of tableware] as its agent.  At month end     each line item is

transferred to Buffalo through an inter company account.  Ceramica credits

line      by line contra accounts, resulting in the line items not being reflected

as costs of the Mexican  operation or shown on Ceramica's books, but

rather appearing as costs of Buffalo.  According to    Buffalo, contra accounts

are used so there is a trail which the Mexican government can audit to     verify

that all currency transactions are legitimate.

     According to counsel for Buffalo, Ceramica's Mexican accountants ***

have stated that the 

     accounting procedures discussed above conform to generally accepted

accounting principles in

     Mexico. *****

     *** in the absence of any evidence that the amount for general expenses

and profit of the        producer is not recorded in a manner consistent

with the generally accepted accounting principles      in Mexico or that the

amount is inconsistent with the amount for general expenses and profit     usually reflected in sales of merchandise of the same class or kind, there is

no authority to include  in the computed value the amount reflected on

the importer's accounts for general expenses and  profit.  See HQ 545045,

dated February 1, 1994; and TAA 44 and supplement HQ 543872, dated    July

20, 1982.

     Similar to the relationship between Buffalo and Ceramica in

HQ 545088, non- production expenses are either shown initially on

Fun Tees books or are transferred from the contractor's books to

Fun Tees books on a monthly basis.  Any production-related

expense paid by Fun Tees is transferred to the contractor's

books.  As previously stated, you have provided a signed

statement by an El Salvadoran external auditor stating that these

accounting procedures (especially the transfer of expenses)

conform with El Salvadoran GAAP.  Therefore, in keeping with the

holding in HQ 545088, and as there is no evidence that the amount

is inconsistent with the amount for general expenses and profit

usually reflected in sales merchandise of the same class or kind,

the amount for general expenses and profit reflected on Fun Tees'

books should not be included in determining the computed value of

the imported merchandise.

     You also claim that the various non-production services and

equipment supplied by Fun Tees to the contractor may not be

deemed assists, and therefore cannot be included in the

determination of the computed value of the t-shirts imported into

the U.S.  As stated above, these services and equipment include

plant management salaries and fringe benefits, computer expenses,

non-production equipment, office supplies, medical and legal

services, security, medicines, memberships, payment of courier

and bank charges, and the provision of magazines.  

     The term "assist" is defined in section 402(h) of the TAA as

follows:

     any of the following if supplied directly or indirectly, and free of

charge or at reduced cost, by the  buyer of imported merchandise for use in

connection with the production or the sale for export to    the United States

of the merchandise:

     (i)  Materials, components, parts, and similar items incorporated in

the imported             merchandise.

     (ii) Tools, dies, molds, and similar items used in the production of

the imported merchandise.

     (iii)     Merchandise consumed in the production of the imported

merchandise.

     (iv)      Engineering, development, artwork, design work, and plans and

sketches that are             undertaken elsewhere than in the United

States and are necessary for the production of         the imported

merchandise.

     In HQ 544421, dated April 3, 1990. we dealt with the issue

of whether certain services and equipment provided by an importer

to a manufacturer constitute assists.  In that ruling, we stated

that:

     [g]enerally, Customs has held that management services are not

considered to be assists.  See,    HRL 543992, dated September 10, 1987 and

HRL 543820, dated December 22, 1986.  The    services that the importer's

employees are providing to the manufacturers are analogous to the     services described in these rulings.  Based on those rulings, we hold that the

salaries for the    importer's described management and supervisory personnel

are not assists within the meaning      of section 402(h)(1)(A) of the TAA. 

     Finally, you state that the importer will be providing additional

enumerated services to the         manufacturers as well as specified

supplies and equipment. 

     Customs held in HRL 542122 (TAA #4) that accounting services and legal

services are not assists      under section 402(h)(1)(A) of the TAA.  As a

result, in the present case, these services will not be     includable in the

transaction value of the imported merchandise.  Moreover, the cooking and  medical services also do not fall under one of the four categories of

assists.  Thus, these services     are also not includable in the transaction

value of the imported merchandise.

     Further, you cite HRL 542302 (TAA #18), dated February 27, 1981, to

support your contention  that the enumerated equipment does not

constitute an assist.  In TAA #18, Customs held that   telephone switching

equipment, emergency generators, air conditioning equipment, and power     transformers were not used in the production of the imported merchandise. 

Therefore, the      equipment was not considered to be an assist.

     The equipment that you have described appears to be the same type of

non-production           equipment discussed in TAA #18.  Based on TAA #18, we

hold that the non-production equipment  that you delineated is not included

within the definition of an assist; and the value of the         equipment

should not be included in the transaction value of the imported merchandise.

     As the subject services and equipment Fun Tees provides to

the contractor appear to be the same type of non-production

services and equipment cited in HQ 544421 and other rulings, we

find that they are not included in the definition of an assist. 

Therefore, the value of these services and equipment are not

included in the determination of the computed value of the

merchandise.

     Please note that the decisions made herein are factually

specific.  The actual determination of the issues discussed will

be made by the appraising officer at the port of entry upon the

presentation of the proper documentation.

HOLDING:

     The determination of computed value does not include non-production expenses transferred from the contractor's books to

Fun Tees' books in accordance with the applicable GAAP.

     The enumerated services and equipment supplied by Fun Tees

to the contractor are not included in the definition of an

assist.  Therefore, the value of these services and equipment are

not included in the determination of the computed value of the

merchandise.

                         Sincerely,

                         Thomas L. Lobred

                         Chief, Value Branch

