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VAL RR:IT:VA 546803 AJS

CATEGORY: Valuation

Port Director

U.S. Customs Service

2350 N. Sam Houston Parkway East

Suite 1000

Houston, TX 77032

Attn: Team 671

RE: Protest Number 5301-95-100288; inland freight; through bill

of lading; 19 CFR 152.103(a)(5); HRL 542101; HRL 543744.

Dear Director:

     This is in reply to the application for further review (AFR)

of the above referenced protest, dated June 29, 1995, filed on

behalf of the Michelin Tire Corporation concerning the

appraisement of truck tires.

FACTS:

     The protestant asserts that the non-dutiable charges (NDC)

were incorrectly calculated on invoices number 2 and 3 for the

subject entry.  Although the protestant specifically claims that

"ocean freight charges" should have been deducted but were

inadvertently omitted, the submitted invoices do not list any

"ocean freight charges".  It appears from the invoices and the

"corrected" 7501's submitted by the protestant that the charge

for "inland freight" was not included as a NDC.

     Your office states that the protestant has not provided a

through bill of lading and thus the inland freight charges are

properly included in the price actually paid or payable.

ISSUE:

     Whether the subject inland freight charges are part of the

price actually paid or payable for the imported merchandise.
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LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA: 19 U.S.C. 1401a).  The

primary method of appraisement is transaction value, which is

defined in section 402(b)(1) of the TAA as the "price actually

paid or payable for the merchandise when sold for exportation to

the United States," plus certain enumerated additions.  The term

"price actually paid or payable" is more specifically defined in

section 402(b)(4)(A) as the total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any charges, costs, or expenses

incurred for transportation, insurance, and related services

incident to the international shipment of the merchandise from

the country of exportation to the place of importation in the

United States) made, or to be made, for imported merchandise by

the buyer to, or for the benefit of, the seller.  19 U.S.C.

1401a(b)(4), see also 19 CFR 152.102(f).

     The Customs Regulations provide that as a general rule, in

those situations where the price actually paid or payable for

imported merchandise includes a charge for foreign inland

freight, whether or not itemized separately on the invoices or

other commercial documents, that charge will be part of the

transaction value to the extent included in the price.  19 CFR

152.103(a)(5)(ii).  However, charges for foreign inland freight

and other services incident to the shipment of the merchandise to

the U.S. may be considered incident to the international shipment

of that merchandise if they are identified separately and they

occur after the merchandise has been sold for export to the U.S.

and placed with a carrier for through shipment to the U.S.  Id. 

A sale for export and placement for through shipment to the

United States shall be established by means of a through bill of

lading presented to the port director.  19 CFR

152.103(a)(5)(iii); See also All Channel Products v. U.S., 16 CIT

169, 787 F. Supp. 1457 (1992), aff'd., All Channel Products v.

U.S., 982 F. 2d 513 (1992).  Only in those situations where it

clearly would be impossible to ship merchandise on a through bill

of lading (e.g., shipments via the seller's own conveyance) will

other documentation satisfactory to the port director showing a

sale for export to the U.S. be accepted in lieu of a through bill

of lading.  

     Customs rulings on inland freight provide that if the

buyer's total payment to the seller includes charges for foreign

inland freight, then these charges form part of the price

actually paid or payable.  Headquarters Ruling Letter (HRL)

542101 (March 4, 1980) (TAA No. 1).  However, they also provide

that foreign inland freight is nondutiable where such charges are

identified separately, and they occur after the merchandise has

been sold for export to the U.S. and placed with a carrier for

through shipment to the U.S.  HRL 543744 (July 30, 1986), HRL

544881 (March 8. 1993).  A through bill of lading must be

presented to Customs.  Id.

     In this case, a through bill of lading was not presented to

Customs.  Therefore, the subject inland freight charges may not

be considered incident to the international shipment of the

imported tires.  Consequently, the subject charges are part of

the price actually paid or payable of the imported tires.
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HOLDING:

     The protest should be denied.  The subject inland freight

charges are part of the price actually paid or payable of the

imported tires.

     A copy of this decision with the Customs Form 19 should be

sent to the protestant.  In accordance with Section 3A(11)(b) of

Customs Directive 099 3550-065, dated August 4, 1993, Subject:

Revised Protest Directive, this decision should be mailed by your

office to the protestant no later than 60 days from the date of

this letter.  Any reliquidation of the entry in accordance with

the decision must be accomplished prior to mailing of the

decision.  Sixty days from the date of the decision, the Office

of Regulations and Rulings will take steps to make the decision

available to Customs personnel via the Customs Rulings Module in

ACS, and to the public via the Diskette Subscription Service, the

Freedom of Information Act and other public access channels.

     Sincerely,

     Acting Director

     International Trade Compliance Division

