                            HQ 546915

                           July 6, 1998

RR:IT:VA  546915  DEC

CATEGORY:  Valuation

Port Director

U.S. Customs Service

423 Canal Street

New Orleans, Louisiana 70130

Attention: Protest Office, Room 200

RE:  Application for Further Review of Protest 2002-97-101105;

     licensing fees; royalties; proceeds; Hasbro II; HRL 544982;

     HRL 544656 (C.S.D. 92-12); HRL 544129; HRL 542844; HRL

     544061; HRL 544129

Dear Port Director:

     This is in regard to the Application for Further Review of

Protest (AFR) 2002-97-101105 which was received by your office on

June 4, 1997, and forwarded to the Office of Regulations and

Rulings for our review under a cover letter dated November 4,

1997.  The AFR was filed by Rode & Qualey on behalf of the

importer, Sumitomo Electric Wiring Systems and concerns the

dutiability of certain payments made pursuant to a "Technical

Assistance Agreement" under 
402 of the Tariff Act of 1930, as

amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 
1401a).

FACTS:

     Sumitomo Electric Wiring Systems, Incorporated (SEWS)

imported certain manufacturing equipment from a related company,

Sumitomo Electric Industries, Limited (SEI) for use in the

manufacture of cable reel assemblies in the U.S.  The entry for

the merchandise was filed on April 9, 1993.  In response to

requests for information, Customs was provided with a "Technical

Assistance Agreement" between SEWS and SEI.  Pursuant to Article

IV, paragraph 4-2 of the Agreement, SEWS agreed to pay SEI a

license fee equal to 3% of net sales of the cable reel assemblies

in exchange for the license and technical assistance to be

provided by SEI.  Customs extended the liquidation of the subject

entry three times and as the entry approached its deemed

liquidation date, Customs issued a value advance on February 22,

1997, which resulted in an increase in duties of $26,746.29.

ISSUE:

     Whether the licensing fee paid by the importer to the seller

based on sales of Contract Products manufactured using the

imported machinery should be added to the price actually paid or

payable and if so, for how long.

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraising merchandise imported into

the United States is transaction value pursuant to section 402(b)

of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act

(TAA) of 1979, codified at 19 U.S.C. 1401a.  Section 402(b)(1) of

the Trade Agreements Act provides, in pertinent part, that the

transaction value of imported merchandise is the "price actually

paid or payable for the merchandise when sold for exportation to

the United States" plus enumerated statutory additions, including

any royalty or licensing fee related to the imported merchandise

that the buyer is required to pay as a condition of the sale for

export to the United States (section 402(b)(1)(D)) and the

proceeds of any subsequent resale, disposal or use of the

imported merchandise that accrue to the seller (section

402(b)(1)(E)).  For purposes of this ruling we assume that

transaction value is acceptable.  However, the issue to be

resolved is whether the licensing fee is part of transaction

value from the perspective of whether it constitutes an addition

to the price actually paid or payable.

     With regard to license fees, the Statement of Administrative

Action (SAA), adopted by Congress with the passage of the Trade

Agreements Act, provides that:

          [a]dditions for royalties and license fees

          will be limited to those that the buyer is

          required to pay, directly or indirectly, as a

          condition of the sale of the imported

          merchandise for exportation to the United

          States.  In this regard, royalties and

          license fees for patents covering processes

          to manufacture the imported merchandise will

          generally be dutiable, whereas royalties and

          license fees paid to third parties for use,

          in the United States, of copyrights and

          trademarks related to the imported

          merchandise, will generally be considered as

          selling expenses of the buyer and therefore

          will not be dutiable.  However, the dutiable

          status of royalties and license fees paid by

          the buyer must be determined on case-by-case

          basis and will ultimately depend on:  (i)

          whether the buyer was required to pay them as

          a condition of sale of the imported

          merchandise for exportation to the United

          States; and (ii) to whom and under what

          circumstances they were paid.

SAA, H.R. Doc. No. 153, Pt. II, 96th Cong., 1st Sess. (1979),

reprinted in Department of the Treasury, Customs Valuation under

the Trade Agreements Act of 1979 at 48-49 (1981).

     Under section 402(b)(1)(D), Trade Agreements Act, an

addition is made for any royalty or licensing fee "related to the

imported merchandise that the buyer is required to pay, directly

or indirectly, as a condition of the sale of the imported

merchandise for exportation to the United States."  Thus, in

order to be dutiable under this provision, the licensing fee must

be related to the imported merchandise and the payment of such

licensing fee must be a condition of the sale of the imported

merchandise.

     In analyzing whether royalty payments are dutiable under

section 402(b)(1)(D), Customs follows the approach set forth in

the General Notice, Dutiability of Royalty Payments, Vol. 27, No.

6 Cust. B. & Dec. at 1 (February 10, 1993) (Hasbro II).  In that

notice, among other things, Customs determined that the method of

calculating the royalty, e.g. on the resale price of the goods,

is not relevant to determining the dutiability of the royalty

payment.  The effective date of Hasbro II is May 10, 1993.

     However, prior to the issuance of Hasbro II, one of the

major factors for determining whether a royalty was dutiable was

whether the royalty payments were calculated on the basis of

sales that occurred subsequent to the importation of merchandise. 

If so, the royalty payment was not considered to be dutiable

under section 402(b)(1)(D).  In the instant case, the entry

covered by the protest was filed on April 9, 1993, prior to the

effective date of Hasbro II.  Therefore, the method of

calculating the royalty is relevant.  The royalties are based on

the resale price in the U.S.  Based on pre-Hasbro II rulings, we

find that the royalties are not dutiable under section

402(b)(1)(D).  See Headquarters Ruling Letter (HRL) 542844, dated

June 17, 1982; HRL 544061, dated May 27, 1988; HRL 544129, dated

August 31, 1988.  In addition, prior to Hasbro II, Customs'

position was that a royalty payment that was deemed to be

nondutiable under section 402(b)(1)(D) of the Trade Agreements

Act could not be dutiable as a proceed of a subsequent resale

under section 402(b)(1)(E) of the Trade Agreements Act.  Thus,

royalties paid for the merchandise imported prior to May 10,

1993, which are non-dutiable under section 402(b)(1)( D) were

also found to be non-dutiable under section 402(b)(1)(E) of the

Trade Agreements Act, the proceeds of subsequent resale

provision.  See HRL 544982, dated August 23, 1995, and HRL

544656, dated June 19, 1991 (Customs Service Decision (C.S.D. 92-12)).

     Since the merchandise at issue in this protest was entered

on April 9, 1993, before the effective date of the Hasbro II

ruling, and since the royalty payments are not 

dutiable under section 402(b)(1)(D) of the Trade Agreements Act,

the royalty payments are also not dutiable under section

402(b)(1)(E) of the Trade Agreements Act as proceeds. 

     Counsel contends that the entry subject to this AFR was

deemed liquidated by operation of law at the entered values

because Customs impermissibly extended liquidation of this entry. 

We will not address this issue since we believe it is moot in

light of the fact that we have found the royalty payments non-dutiable.

HOLDING:

     The licensing fee paid by the importer to the seller should

not be added to the price actually paid or payable for the

imported machinery either as royalties under section 402(b)(1)(D)

or as proceeds of a subsequent use under section 402(b)(1)(E).  

     The protest should be GRANTED.  In accordance with Section

3A(11)(b) of Customs Directive 099 3550-065 dated August 4, 1993,

Subject:  Revised Protest Directive, this decision, together with

the Customs Form 19, should be mailed by your office to the

protestant no later than 60 days from the date of this letter. 

Any reliquidation of the entry in accordance with the decision

must be accomplished prior to mailing the decision.  Sixty days

from the date of the decision the Office of Regulations and

Rulings will take steps to make the decision available to customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the public

via the Diskette Subscription Service, Freedom of Information Act

and other public access channels.

                              Sincerely,

                              Acting Director

                              International Trade Compliance

Division 

