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RE: Buying agency, related parties, dutiability of commissions.

Dear Mr. Friedman:

     This is in reply to your letter dated July 7, 1998, in which

you requested a binding ruling on behalf of X, Inc., (Agent)

pursuant to 
177.1(a)(1) Customs Regulations (19 C.F.R. 


177.1(a)(1)), regarding the dutiability of buying commissions

paid to Agent even in those transactions where the Agent and the

seller are related. 

     In your ruling request, you sought confidential treatment

regarding certain business information contained within your

brief.  Pursuant to section 177.2(b)(7), Customs Regulations (19

C.F.R. 177.2(b)(7)), we grant your request for confidentiality. 

We have excised, in the public version of this decision, the

bracketed confidential information.

FACTS:

You state that Agent has acted as a nonexclusive buying agent in

the Far East for several United States importers since its

establishment in 1995.  A prototypical buying agency agreement

between Agent, as agent  and Company A, as Principal, was

attached  to your letter of July 7, 1998 as Exhibit A.

Pursuant to the agreement and on behalf of the Principal, Agent

will: survey potential markets, recommend manufacturers/sellers

and assist in price negotiations; advise of developments; place

orders; inspect the quality of merchandise to be shipped; assist

in the return of defective merchandise; instruct the

manufacturer/seller in the preparation of commercial invoices;

periodically visit factories; arrange for laboratory testing, as

required; and  provide inspection certificates as required.

You state that in all instances that the Agent's activities will

be directed and controlled by the Principal.  Agent will place

orders with the manufacturer only after the Principal has

approved the manufacturer. (
 1, Exhibit A). Agent will  purchase

merchandise for Principal only upon the explicit instructions of

the principal. (
 3, Exhibit A).  In addition, Agent will ensure

that the manufacturers are aware that the Principal is the

purchaser. (
 1, Exhibit A). In return, the Principal will

compensate Agent in an amount equal to between A percent (A%) and

B percent (B%) of the FOB Country of Origin price of the

merchandise purchased pursuant to the agreement. (
 12, Exhibit

A).  According to counsel, the order size, delivery time, product

type and availability will determine the commission rate.  Agent

will be responsible for all costs associated with the performance

of its obligations as a buying agent. (
 15, Exhibit A).

According to counsel  Agent does not maintain separate inventory. 

In addition, counsel claims that Principal will assume the risk

for loss or damage to the merchandise, once delivered to the port

of export by the seller.  In addition, counsel claims that Agent 

will not take title to the merchandise.  Further counsel claims

that Principal will open a letter of credit, in favor of Agent,

to pay for the merchandise.  In addition, Agent will provide the

Principal with a separate invoice for the payment of the buying

commissions.  Also, Agent will give Principal the

manufacturers/sellers commercial invoices reflecting the cost of

the merchandise in each transaction.  Despite the fact that the

above mentioned claims are not specifically stated in the

agreement, they will be treated by Customs as part of the agreed

upon facts.

Currently, Agent places orders only with sellers unrelated to

both Agent and its various Principals, according to counsel.  One

such seller is a vendor in Doha, Qatar.  This vendor has two

factory locations and, to reduce operating costs and improve

efficiency, is planning to merge the two.  The factory owners

suggested to Agent that it acquire an approximate X% equity

interest in the new manufacturing facility.

You claim that  the employees and operations of the manufacturing

facility will be separate and apart from those of the Agent.  In

addition, the two "legally and distinct" entities will not share

expenses or profits.  You state that the commissions paid to

Agent will not inure to the benefit of (nor be shared in any way

with) the factory.  Profits earned by the factory will not be

shared with Agent.  The terms of the submitted agreement will

apply to the arrangement described.  However, paragraph nine (


9) of the agreement,  regarding the relationship of the parties,

will be changed to reflect the new arrangement.

You further claim that Agent will continue to place orders with

other factories, including unrelated factories, after it makes

the proposed investment.  In addition, you indicate importers

will not be required to utilize Agent exclusively to make

purchases at the new, related, factory.

ISSUE:

(1) Whether payments made to Agent for services rendered pursuant

to the Agency Agreement constitute  buying commissions such that

they are not additions to the price actually paid or payable

under 19 U.S.C. 1401a(b).

(2) Whether the fact that Agent and a certain manufacturer are

related affects the dutiability of the commissions.

LAW AND ANALYSIS:

For purposes of this prospective ruling request, we are assuming

that transaction value will be applicable as a basis of

appraisement.

Transaction Value is defined in 
402, Tariff Act of 1930, as

amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C.

1401a), as the price actually paid or payable for the merchandise

when sold for exportation to the United States, plus amounts for

the items specifically enumerated in 
402(b)(1) of the TAA. 

Buying commissions are not included as an item to be added to the

price actually paid or payable.

The term "price actually paid or payable" is defined in


402(b)(4)(A) as:

     "...the total payment (whether direct or indirect, and

exclusive of any costs, charges,   or expenses incurred for

transportation, insurance, and related services incident to      the international shipment of the merchandise from the country

of exportation to the    place of importation in the United States)

made, or to be made, for imported       merchandise by the buyer

to, or for the benefit of, the seller."

It is clear from the statutory language that in order to

establish transaction value one must know the identity of the

seller and the amount actually paid or payable to him.  As stated

in Headquarters Ruling Letter (HRL) 542141 (TAA #7), dated

September 29, 1980, " . . . an invoice or other documentation

from the actual foreign seller to the agent would be required to

establish that the agent is not a seller and to determine the

price actually paid or payable to the seller." 

Buying commissions paid to  buying agents are not included in

dutiable value. Pier 1 Imports v. United States, 708 F. Supp.

351, 13 CIT 161 (1989); HQ 554234 (January 24, 1989). Customs

must examine all the relevant factors to determine if a  buying

agency exists. J.C. Penney Purchasing Corporation, et al. v.

United States, 80 Cust. Ct. 84, C.D. 4741 (1978), 451 F. Supp.

973 (1983): United States v. Knit Wits (Wiley) et al., 62 Cust.

Ct. 1008, A.R.D. 251 (1969).  The primary consideration "is the

right of the Principal to control the agent's conduct with

respect to the matters entrusted to him." Rosenthal-Netter, Inc.

v. United States. 12 CIT 77, 679 F. Supp 21 (1988).

In New Trends, Inc. v. United States, 10 CIT 637, 645 F. Supp.

957 (1986) the Court of International Trade set forth several

factors upon which to determine the existence of a  buying

agency, including:

     
    Whether the Principal controls the agent's activities

and conduct;

     
    Whether the Principal is aware of the price paid to the

supplier, or does             the Principal simply pay the agent

a fixed price; 

     
    Whether the agent has a separate identity as an

independent seller of              merchandise;

     
    Whether the Principal is able to purchase merchandise

directly from            suppliers;     

     
    Whether the agent's actions are primarily for the

benefit of the importer,                or for himself;

     
    Whether the agent is fully responsible for handling or

shipping the                  merchandise and for absorbing the

costs of shipping and handling as part       of his commission;

     
    Whether the language used on the commercial invoice is

consistent with               the Principal-agent relationship;

     
    Whether the agent bears the risk of loss for damaged,

lost or defective             merchandise;   

     
    Whether the agent is financially detached from the

manufacturers of the               merchandise;

     
    Whether the agent's duties are ministerial or

discretionary; and

     
    Whether the parties have entered into a buying agency

agreement.

In addition, to be exempt from appraised value, the importer must

show that "none of the commission inures to the benefit of the

manufacturer." J.C. Penney, supra; United States v. Manhattan

Novelty Corp., 63 Cust. Ct. 699, A.R.D. 263 (1969), Knit Wits

(Wiley), supra; and Rosenthal-Netter, Inc., supra. The courts

have applied the above-stated factors to determine the existence

of a buying agency relationship in New Trends, Inc., supra,

Jay-Arr Slimwear Inc., v. United States, 12 CIT 681 F. Supp. 875

(1988), Rosenthal- Netter, Inc., supra.

You indicate that the submitted buying agency agreement is

prototypical of the described transaction.  Under the terms of

the agreement, the services to be performed by the agent are

indicative of those generally provided in a buying agency

relationship.  The agent might be visiting factories, negotiating

favorable prices, arranging for shipping, inspecting the goods,

but all at the behest of the importer.  Based on the terms of the

agreement it appears that the agent is acting primarily at the

specific direction of the Principal, as is necessary in an agency

relationship.  You also state that the agent will not bear the

risk of loss of the goods as "it is uncharacteristic of an agency

relationship to allow the intermediary to bear the risk for

damaged, lost, or defective merchandise."  Rosenthal-Netter,

Inc., 12 CIT at, 679 F. Supp. at 26.  However, whether a

commission is a  buying commission depends in each instance on

the facts of each particular case. J.C. Penney, 80 Cust. Ct. at

95, 451 F. Supp. at 983; Nelson Bead Co., 42 CCPA at 183.

Assuming it would be consistent with that memorialized in the

buying agency agreement, the services you state will be conducted

by Agent are characteristic of a buying agent.  However, here we

must examine whether the dutiability of the buying commissions is

affected by Agent's relationship with the manufacturer.   When

examining whether a purported agent is a  buying agent, closer

scrutiny is warranted where special circumstances exist.  For

example, closer scrutiny is required where the agent and the

seller are related.  Such relationship does not, however,

automatically preclude the existence of a  buying agency.  See

HRL 545177, June 28, 1993, HRL 544657, July 1, 1991.  

Likewise, closer scrutiny is warranted where the purported buying

agent also performs services on behalf of the manufacturer. 

However, as determined in HRL 544676, July 24, 1991, this fact

does not automatically preclude the purported agent from being

considered a  buying agent.  In that case, the agent was to

perform certain functions on behalf of the buyer and the seller. 

We ruled that the services to be performed on behalf of the

seller did not preclude the agent from being considered a  buying

agent based on the following considerations:  the functions to be

performed by the agent were primarily for the benefit of the

buyer; the functions performed on behalf of the seller were

ministerial functions (they included locating materials needed by

the manufacturer; providing quality control and inspection

services, advising the manufacturing of U.S. importing

requirements); and, the buyer was aware of and acquiesced to its

agent performing services on behalf of the seller.  The decision

indicates that as long as the payment by the manufacturer does

not impact on the importer's "price actually paid or payable," it

will not affect the nondutiability of the agents' commissions. 

See also HRL 544452, September 11, 1990. In citing Bushnell

Int'l, Inc., v. United States, 60 CCPA 157, C.A.D. 1104, 477 F.2d

1402 (1973) and Jay-Arr Slimwear, Inc., Supra, Customs recognized

that a relationship or business tie between the parties to a

transaction was not dispositive, per se, of the bona fides of an

agency relationship, but rather such questions were to be

resolved in light of the totality of the evidence presented.  See

HRL 544345, June 30, 1995.

You indicate that the agent and one of the foreign sellers may be

related parties.  This does not in itself bar commissions from

being non-dutiable.   Bushnell International, Inc. v. United

States, 477 F.2d 1402, 1406; 60 CCPA 157, 161 (1973).   However,

such transaction will be subject to closer scrutiny.  In several

more recent rulings, involving a purported buying agency

relationship, Customs has reviewed the evidence and found that

purported buying agents were not in fact  buying agents or that

the evidence was inconclusive.  See, HRL 545661, March 3, 1995;

HRL 545550, September 13, 1995; HRL 545938,  June 5, 1996; and

HRL 546262, November 29, 1997.  Consequently, as part of the

closer scrutiny described above, Customs will require review of

the relevant documentation before making any findings. See, HRL

547058, May 19. 1998.   Accordingly, if you still would like a

ruling on these transactions, transaction documents and other

relevant evidence should be submitted.

However, where the Agent is unrelated to the seller, we find that

the agreement supports your contention that the commissions paid

to the Agent constitute  buying commissions.  As long as the

parties transact business in accordance with your representations

and the terms of the agreement, the commissions paid to Agent are

 buying commissions. 

Please note that the existence of a buying agency relationship is

factually specific.  The actual determination will be made by the

appraising officer at the applicable port of entry and will be

based upon the entry documentation submitted.  The totality of

the evidence must therefore demonstrate that the purported agent

is in fact a  buying agent and not a selling agent nor an

independent seller.  See, 23 Cust. B. & Dec., No. 11, General

Notice, dated March 15, 1989, at 9; HRL 542141 dated September

29, 1980 (TAA #7).

HOLDING:

Where Agent is unrelated to the seller, the amounts paid to Agent

may constitute  buying commissions such that the payments are not

additions to the price actually paid or payable of the imported

merchandise, based on the facts presented and information

currently available.  As provided above, this finding remains

subject to any determinations that may be made by the appraising

officer at the applicable port of entry, based on the

documentation and evidence submitted at that time.  Once a

non-dutiable buying agency arrangement exists, it is plausible

that circumstances between the parties may change and that it

could still be found that the roles of the parties are quite

different from what they were agreed or purported to be.  We make

no findings with respect to transactions where Agent is related

to the seller.

                              Sincerely,

                              Thomas L. Lobred

                              Chief, Value Branch

