HQ 560636

January 26, 1998

MAR-05 RR:TC:SM 560636 BLS

CATEGORY: Marking

Ms. Florence Pianko

Advance Watch Co., Ltd.

25800 Sherwood

Warren, Michigan 48091

RE: Country of origin marking of watch movements; Additional U.S.

Note 4(b), 

       Chapter 91; NY Ruling A84167

Dear Ms. Pianko:

     This is in reference to your letter dated July 31, 1997, on

behalf of Advance Watch Co., Ltd., requesting a ruling regarding

the country of origin marking of certain clock movements.  A

sample movement is submitted with your request.

FACTS:     

     The movement is marked in a rectangular box on the outside

housing, in molded, raised, lettering with the words: "QUARTZ",

"NO JEWELS",   "UNADJUSTED", "GAL-28."

     It is also marked "ADVANCE" and "CHINA" in black ink (or

paint) on the outside plastic surface of the movement housing.

ISSUE:

     Whether the movement is properly marked in compliance with

Additional U.S. Note 4, Chapter 91, Harmonized Tariff Schedule of

the United States (HTSUS). 

LAW AND ANALYSIS:

     Additional U.S. Note 4, Chapter 91, HTSUS, ("Note 4")

requires that any clock movement or case provided for in the

subpart, whether imported separately or attached to any article

provided for in the subpart, shall not be permitted to be entered

unless conspicuously and indelibly marked by cutting,

die-sinking, engraving, or stamping or mold-marking (either

indented or raised), as specified in the provisions of the Note. 

Section (b) of Note 4 requires that clock movements shall be

marked on the most 
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visible part of the front or back plate to show the name of the

country of manufacture; the name of the manufacturer or

purchaser; and, in words, the number of jewels, if any, serving a

mechanical purpose as frictional bearings.   Since these special

marking requirements for clocks are Congressionally enacted, and

are mandatory, the Customs Service has no authority to grant

exceptions.  Section 134.43(b), Customs Regulations (19 CFR

134.43(b)), in conjunction with section 11.9 (19 CFR 11.9),

provides that clocks must be marked in accordance with the

special requirements of Note 4.

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 559066 dated May 12,

1995, we held that  printing on a clock case in ink did not

satisfy the special marking requirements for clock cases because

the marking was accomplished by a method other than those

specified in Note 4. Under the special marking requirements, the

methods of marking clock movements and clock cases are identical. 

See also HRL 734860 dated March 3, 1993 (marking on a gold foil

sticker on the bottom of a clock case was not a method prescribed

by the special marking requirements and the marking was not in a

proper location) and HRL 559934 dated October 23, 1996 (marking

with an adhesive sticker was not in accordance with the

requirements of Note 4). However, in NY Ruling A84167 dated June

5, 1995, Customs ruled that marking stainless steel backs of

certain clock cases with permanent indelible ink would be

allowable.  This ruling is inconsistent with Note 4, above, which

permits the marking of clock cases and clock movements only by

the prescribed statutory methods, and with the previously cited

Customs rulings.      

     Accordingly, as applied to the subject movement, we find

that the marking does not satisfy the special marking

requirements for clock movements because it is not done by 

one of the methods specified in Note 4.  Printing in ink (or

painting) the country of origin on the clock movement is not

considered an indelible mark, because unlike cutting,

die-sinking, engraving, or stamping, it does not leaves a

permanent impression in the metal of the clock case and may be

smeared or wear off over time.  As previously stated, Customs has

no authority to grant an exception to the statutory marking

requirements under Note 4.

     In HRL 559998 dated January 30, 1997, we stated that the

language of Note 4 clearly requires that the watch movement be

marked with the number of jewels contained therein, which

translates to one or more.  Consequently, we held that Note 4

does not require any additional marking indicating the number of

jewels where a movement has no jewels.  Therefore, as the subject

movement has no jewels, the marking "NO (0) JEWELS" is not

required.        
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HOLDING:

     Marking a clock movement with the country of origin and name

of the manufacturer by ink or paint does not comply with the

special marking requirements for clock movements of U.S.

Additional Note 4, Chapter 91, HTSUS.  Under the special marking

requirements, clock movements and cases are to be indelibly

marked only by cutting, die-sinking, engraving, or stamping or

mold-marking.  NY Ruling A84167 is revoked in accordance with

this decision.  

     Additional U.S. Note 4 requires that a watch movement be

marked with the number of jewels contained therein, and does not

require any additional marking, such as "NO (0) JEWELS"  to

reflect that the movement has no jewels. 

     A copy of this ruling should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.   If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

Sincerely,     

                                                           John

Durant, Director

Commercial Rulings Division

