                            HQ 560768

                           May 26, 1998

MAR-2-05 RR:CR:SM 560768 MLR

CATEGORY: Marking

John M. Peterson, Esq.

Neville, Peterson & Williams

80 Broad Street, 34th Floor

New York, NY 10004

RE:  Country of origin marking for photoreceptor toner

     cartridges; disassembly; cleaning; reassembly;

     Canada; NAFTA; Article 509

Dear Mr. Peterson:

     This is in reference to your letter of November 21,

1997, requesting a ruling on behalf of your client, Xerox

Corporation, concerning the country of origin marking of

certain photoreceptor toner cartridges (hereinafter

"cartridges"), imported from Canada.  A sample of a

cartridge was submitted with your request.

FACTS:

     It is stated that cartridges, classifiable under

subheading 8473.30.30, Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS), for use with automatic data

processing (ADP) laser printers will be imported into the

U.S. from Canada.  As imported from Canada, it is stated

that the cartridges will include a photoreceptor belt or

cylinder, toner receptacle unit, toner developing unit,

charge/discharge unit, and cleaning unit.  A photoreceptor

is stated to be the surface on which an electrostatic

charge creates a positive image of the document being

printed.  The toner chemical is stated to be essential to

the creation of the image which is transferred to the

paper.  The developing unit creates the electrostatic

charge on the photoreceptor, and the housing is stated to

be specially shaped to fit inside the printer cabinet and

to allow the various components of the cartridge to

operate.  

     It is stated that the cartridges will be manufactured

in Canada by a Xerox contractor, in part from components

salvaged from "spent" or "used" toner cartridges.  The

used cartridges will be sourced from a variety of

countries.  It is stated that in Canada the cartridges

will undergo an extensive disassembly operation, which

will entail the following steps: 

     1. removal of covers, 

     2. removal of corona wires, 

     3. removal of springs, 

     4. release of springs, 

     5. removal of plastic pins, 

     6. separation of developer units from waste hoppers, 

     7. removal of metal axle from gear housing, 

     8. removal of photoreceptor drum, 

     9. removal of metal wiper blade, 

     10. vacuum cleaning of waste hopper to remove toner

chemicals therefrom, 

     11. inspection of toner auger (agitator) paddle and

white gears, 

     12. cleaning of wiper blade,

     13. inspection of wiper blade,

     14. if wiper blade is suitable for reuse, dipping

wiper blade in cleaning solution, 

     15. cleaning of wiper blade removed from solution, 

     16. inspection of wiper blade,

     17. reinstallation of blade on clean waste hopper,

     18. inspection of developer housing,

     19. vacuum removal of toner chemicals from housing,

     20. removal and inspection of magnetic roller, and

     21. adjustment of tolerances and sealing of developer

unit.  

     It is stated that disassembled components which are

determined to be damaged or defective will be discarded. 

Among the components which are likely to be replaced in

some cases are toner augers and gears, wiper blades,

developer housings, and magnetic rollers.  It is also

stated that other components, such as corona wires and

photoreceptor drums, will be removed and replaced in

virtually all cases.  It is also stated that no effort

will be made to identify the components which impart the

essential identity to any of the spent cartridges or to

keep those components together during the manufacturing

process.  After disassembly, it is stated that the

salvaged parts will be placed in bins, and new parts will

be ordered from inventory.  The process of assembly is

stated to consist of the following processes:

     1. cleaning of mag roller (mag rollers will be

replaced in virtually all cases),

     2. filling of toner hopper with a new supply of

electrostatic toner chemical,

     3. checking for leakage in refilled cartridges,

     4. affixing traceability label on cartridge,

     5. cleaning of corona wire in ultrasonic bath,

     6. drying of corona wire and installation in a clean

container,

     7. installation of new photoreceptor drum (100

percent replacement part),

     8. installation of metal axle into cartridge housing,

     9. installation of corona wire (many of which will be

new replacement parts),

     10. application of toner chemical on magnetic roller,

     11. assembly of finished developer unit to waste

hopper,

     12. reinstallation of cartridge cover on housing,

     13. testing of cartridge and completion of

"traceability card", and

     14. sealing and labeling of refurbished cartridges.

Xerox estimates that parts accounting for approximately 15

percent of the value of the spent cartridges will be

salvaged and reused, and that the remaining components

will be new components and will originate in Canada and

several other countries.

ISSUE:

     Whether the refurbished cartridges may be marked

"Made in Canada".

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930,

as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless

excepted, every article of foreign origin (or its

container) imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as

the nature of the article (or its container) will permit,

in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

in the U.S. the English name of the country of origin of

the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

134) implements the country of origin marking requirements

and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

     Section 134.1(b), Customs Regulations {19 CFR

134.1(b)}, defines "country of origin" as:

     The country of manufacture, production or growth of

     any article of foreign origin entering the U.S. 

     Further work or material added to an article in

     another country must effect a substantial

     transformation in order to render such other country

     the "country of origin" within the meaning of this

     part; however for a good of a NAFTA country, the

     NAFTA Marking Rules will determine the country of

     origin.  (Emphasis added.)

     Section 134.1(j), Customs Regulations {19 CFR

134.1(j)}, provides that the "NAFTA Marking Rules" are the

rules promulgated for purposes of determining whether a

good is a good of a NAFTA country.  A "good of a NAFTA

country" is defined in 19 CFR 134.1(g) as an article for

which the country of origin is Canada, Mexico, or the U.S.

as determined under the NAFTA Marking Rules set out at 19

CFR Part 102.  

     Section 102.11, Customs Regulations (19 CFR 102.11),

sets forth the required hierarchy for determining whether

a good is a good of a NAFTA country for marking purposes. 

Paragraph (a) of this section states that the country of

origin of a good is the country in which: 

     (1)  The good is wholly obtained or produced; 

     (2)  The good is produced exclusively from domestic

          materials; or 

     (3)  Each foreign material incorporated in that good

          undergoes an applicable change in tariff

          classification set out in section 102.20 and

          satisfies any other applicable requirements of

          that section, and all other applicable

          requirements of these rules are satisfied.

     Based upon the facts in this case, we first apply the

rule in 19 CFR 102.11(a)(3).  The finished cartridges are

stated to be classifiable under subheading 8473.30.30,

HTSUS, since Additional U.S. Note 2(c) to Chapter 84

includes "laser imaging assemblies ... incorporating more

than one of the following: Photoreceptor belt or cylinder,

toner receptacle unit, toner developing unit,

charge/discharge unit, cleaning unit."  The applicable

change in tariff classification for heading 8473 set out

in section 102.20(o), Section XVI, Chapters 84 through 85,

provides:

     8473 ... A change to heading 8473 from any other

     heading, except from heading 8414, 8501, 8504,

     8534, 8541, or 8542 when resulting from a simple

     assembly. 

     It is claimed that several of the components which

are assembled into the cartridges are themselves

classifiable under heading 8473, as determined in New York

Ruling Letter (NYRL) A85693 dated July 18, 1996, NYRL

875263 dated June 16, 1992, and NYRL 872982 dated April 7,

1992.  These components include mag rollers, photoreceptor

drums, and machine-dedicated plastic cartridge housings. 

Therefore, it is claimed that to the extent some of the

components assembled into the refurbished cartridges are

not of Canadian origin, the requisite tariff shift will

not be satisfied.  

     However, the material that is imported into Canada

(i.e., the foreign material) is not component parts of

cartridges, but complete (albeit used) cartridges. 

Therefore, the question presented is whether this foreign

material undergoes a change in tariff classification or

other requirement set out in section 102.20 for the good. 

In this regard, a comparison between the used cartridges

imported into Canada and the refurbished cartridges

exported from Canada must be made.  Based upon this

comparison, it is clear that the requisite tariff shift

will not occur.  Furthermore, we also note that with

regard to the proposed disassembly operations, 19 CFR

102.17 provides that:

     A foreign material shall not be considered to

     have undergone the applicable change in tariff

     classification set out in section 102.20 ... or

     to have met any other applicable requirements of

     those sections merely by reason of ... (b)

     dismantling or disassembly.

Therefore, foreign used cartridges will not undergo the

necessary tariff shift even after disassembly and

reassembly in Canada, and 19 CFR 102.11(a)(3) will not be

applicable for determining the country of origin of the

imported cartridges.  Accordingly, 19 CFR 102.11(b) of the

hierarchial rules must next be applied.  This section

provides as follows:

     Except for a good that is specifically described in

     the Harmonized System as a set, or is classified as a

     set pursuant to General Rule of Interpretation 3,

     where the country of origin cannot be determined

     under paragraph (a), the country of origin of the

     good:

     (1)  Is the country or countries of origin of the

          single material that imparts the essential

          character of the good, or

     (2)  If the material that imparts the essential

          character to the good is fungible, has been

          commingled, and direct physical

          identification of the origin of the

          commingled material is not practical, the

          country or countries of origin may be

          determined on the basis of an inventory

          management method provided under the

          appendix to part 181 of this chapter. 

When determining the essential character of a good under

19 CFR 102.11, 19 CFR 102.18(b)(1) provides that only

domestic and foreign materials that are classified in a

tariff provision from which a change is not allowed under

the 
102.20 specific rule or other requirements applicable

to the good shall be taken into consideration.  Section

102.18(b)(1)(iii), Customs Regulations {19 CFR

102.18(b)(1)(iii)}, provides that if there is only one

material that is classified in a tariff provision from

which a change in tariff classification is not allowed,

then that material will represent the single material that

imparts the essential character to the good under 19 CFR

102.11.

     Xerox claims that it is impossible to find that any

single component of the imported toner cartridges imparts

the essential character, and that each cartridge contains

several components of roughly coequal importance in the

function of the article.  The components of equal importance

are stated to be the photoreceptor, toner, developing unit,

and housing.  However, as stated earlier, the foreign

material under the facts of this case is the imported

complete cartridges, not the components of such cartridges,

extracted as a result of the disassembly operation.  Thus,

there is only one material, the imported cartridge, that

does not undergo any change in tariff as a result of the

tear down.  Accordingly, pursuant to section 102.18(b)(iii),

we find that the imported cartridge is the single material

that imparts the essential character to the refurbished

good.  

     In this case, based upon the facts presented, it is

stated that the used cartridges are sourced from a variety

of countries.  Next, they are disassembled and reassembled

using components not necessarily from the same used

cartridge.  Therefore, we find that since direct physical

identification of the origin of the refurbished cartridges

is not practical, pursuant to section 102.11(b)(2), the

country of origin of the refurbished cartridges may be

determined on the basis of an inventory management method

provided under the appendix to 19 CFR Part 181.

     It is also claimed that the cartridges may be marked as

a product of Canada by virtue of 19 CFR 102.19 since the

refurbished cartridges may be considered NAFTA "originating"

goods.  Based upon the information presented, we disagree. 

General Note 12, HTSUS, requires a change from any other

heading.  If the used cartridges imported into Canada are

not originating, the refurbished cartridges imported into

the U.S. also will not be considered originating goods since

both the used cartridges and the refurbished cartridges are

classfied in heading 8473, HTSUS. 

HOLDING:

     Based upon the information provided, pursuant to 19 CFR

102.11(b), the country of origin of the refurbished

cartridges is the country of origin of the single material

that imparts the essential character to the good, which are

the used cartridges.  However, since direct physical

identification of the commingled cartridges may not be

practical, the country of origin of the refurbished

cartridges may be determined by an inventory management

method of the appendix to 19 CFR Part 181.

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time the goods are entered.  If

the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

