                            HQ 560803

May 5, 1998

MAR-2 RR:CR:SM 560803 RSD

CATEGORY: MARKING

Mr. Dennis A. Dutson

Scalpel Golf Company

2400 S. Garfield Street

Denver, Colorado 80210

RE:  Country of origin determination for golf club putter

assembled in the United States with a   foreign made head; 19 CFR

134.1(b); 19 CFR 134.35(a)

Dear Mr. Dutson:

     This is in response to your letter of January 7, 1998,

requesting a country of origin determination for a golf club

putter which will be assembled in the United States with a head

made in Taiwan.

FACTS:

     The product for which you are seeking a country of origin

determination is a golf club putter.  The golf club putter will

be assembled in the U.S. using the following components and

materials:

               Grip, leather or rubber

               Two sided tape

               Graphite or steel shaft

               Club head

               Ferral

               Epoxy

               Lead tape

               Grip solvent

               Acetone

All of these components and materials are made in the U. S. with

the exception of the club head which is made in Taiwan.  

     You indicate that the assembly of a golf club putter

consists of a ten step process which you describe as follows:

          1.   The shaft is cut to length and sanded at the tip

to ensure proper fit.

          2.   A ferral is pounded onto the shaft 1 3/8 inches

from the tip of the shaft.

          3.   The club head is tapped (drilled out), expanding

the hosel entrance.

          4.   The club head is wiped down and polished.

          5.   A two-part epoxy is mixed and poured into the

hosel of the golf club head. 

          6.   The sanded down tip end of the shaft is placed in

the hosel of the putter            head.

          7.   After the epoxy has hardened and the shaft is

firmly set in the hosel, two            sided tape is wrapped

around the butt end of the shaft covering six to ten             inches. 

          8.   Grip solvent is poured over the tape and into the

open end of the grip.  The              grip is then slid over

the taped end of the shaft.

          9.   Once the grip is dry, the club is cleaned with

acetone to remove excess                epoxy and tape residue.

          10.  Lead tape is applied to the putter head to insure

proper weight and balance.

ISSUE:

     What is the country of origin of the golf club putters

produced in the U.S. with a foreign made head?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the United States shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or its container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United

States the English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 
1304 was "that the ultimate

purchaser should be able to know by an inspection of the marking

on the imported goods the country of which the goods is the

product.  The evident purpose is to 

mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."  United States v. Friedlaender & Co. Inc., 27 CCPA

297, 302, C.A.D. 104 (1940). 

      Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 


1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)),

defines "country of origin" as the country of manufacture,

production or growth of any article of foreign origin entering

the United States.  Further work or material added to an article

in another country must effect a substantial transformation in

order to render such other country the "country of origin" within

the meaning of Part 134.  

     A substantial transformation is said to have occurred when

an article emerges from a manufacturing process with a name,

character, and use which differs from the original material

subjected to the process. U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940). 

     Section 134.35(a), Customs Regulations (19 CFR 134.35(a)),

states that the manufacturer or processor in the U.S. who

substantially transforms the imported articles into articles

having a new name, character, or use will be considered the

ultimate purchaser of the imported article within the scope of 19

U.S.C. 1304.  In such cases, the article will be excepted from

marking, although the outermost container in which the articles

are transported to the U.S. processor must be marked with the

origin of the articles.

     In determining the country of origin of golf clubs made in

the U.S. with an imported foreign component, Customs ruled in ORR

824-70, dated August 24, 1970, that a U.S. manufacturer who

purchased imported golf club heads, either finished or

unfinished, and assembled them with shafts and grips of

U.S.-origin into finished golf clubs, was the ultimate purchaser

of the imported golf club heads.  The ruling stated that if the

imported golf club heads were to be used by an original equipment

manufacturer, they would be substantially transformed by being

assembled with the U.S.-origin shaft and therefore excepted from

individual marking.  To the same effect were Headquarters Ruling

Letter (HRL) 728213, dated July 3, 1985, and HRL 734136, dated

June 17, 1991.  See also HRL 735125, dated November 17, 1993, and

HRL 73442, dated June 28, 1993.  In these cases, the golf club

assembly operations were performed in the United States, and

either the shaft or the club head was of U.S.-origin.

     A different conclusion was reached in HRL 734256, dated July

1, 1992, where both of the major components of the club, i.e.,

the head and the shaft, were of foreign origin and the grip was

of U.S. origin. There, Customs stated: 

     The grips are much less significant components as

     compared with the heads and shafts and their insertion

     onto the golf clubs is fairly simple.  We believe that

     the making of the golf club is a simple assembly

     process of basically finished parts.  We note that

     there is a hole on the top of the head so no drilling

     is necessary.  The combining of the head and shaft is a

     relatively simple operation which does not take a great

     deal of time and skill and not a complex assembly. 

     Basically, all that is needed to make the finished club

     is to insert the shaft into the head and to glue them

     together.  

Consequently, it was held in HRL 734256 that the imported major

components used in the assembly of the golf clubs in the U.S.

were not substantially transformed by that process.

     Most recently, in HRL 560693 dated March 6, 1998, we

indicated that we would continue to follow the principle espoused

in ORR 824-70, and its progeny, that where one of the major

components of the golf clubs (i.e. the shaft or head) is of the

same origin as the country where the assembly of the clubs

occurs, the country of origin of the clubs is the country where

the assembly is performed.  See also HRL 735125, dated November

17, 1993, and HRL 73442, dated June 28, 1993.  Thus, in HRL

560693, we held that the assembly of golf clubs in Taiwan using

Taiwanese-origin club heads and components imported into Taiwan

resulted in a substantial transformation of those imported

components into products of Taiwan.   

     Accordingly, in this case, based on the previously cited

rulings, we find that the Taiwanese golf club head is

substantially transformed when it is assembled with a U.S. made

shaft and the other minor components of the golf club putter in

the U.S.  Therefore, under 19 CFR 134.35(a), the imported heads

are excepted from the individual country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and only the outermost container

in which the heads are transported to the U.S. processor must be

marked with the origin of the heads.  In addition, no country of

origin marking is required on the finished golf club putter.

     Although Customs has determined in this ruling that the

finished golf club putters are articles of U.S. origin and not

subject to the country of origin marking requirements of 19

U.S.C. 1304, whether they may be marked "Made in the USA" is an

issue under the authority of the Federal Trade Commission (FTC). 

We suggest that you contact the FTC Division of Enforcement, 6th

and Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 20508 on the

propriety of markings indicating that articles are made in the

U.S. 

HOLDING:

     The Taiwanese golf club heads are substantially transformed

when they are assembled with the U.S. made shaft and other

components in the U.S. to make the finish golf club putters. 

Therefore, the imported  heads are excepted from the country of

origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304, and no country of

origin marking is necessary on the finished golf club.  However,

the outermost container in which the golf club heads are

transported to the U.S. processor must be marked with the origin

of the heads.

A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division 

