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CATEGORY: MARKING

Ms. Glenda C. Bass

Manager, Export Control

Lockheed Martin

12506 Lake Underhill Road, MP-819

Orlando, Florida 3282-5002

RE:  Country of origin marking requirements for compact disks

(CDs) which will be stamped   with proprietary software;

substantial transformation; made in USA marking; 19 CFR     134.35(b)

Dear Ms Bass:

     This is in response to your letter dated May 15, 1998,

concerning the country of origin marking requirements for blank

compact discs which will be stamped with proprietary software in

the United States.

FACTS:

     Your letter states that Lockheed Martin will import

unrecorded compact discs (CDs) into the United States under

subheading 8523.20.00 of the Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS).  These CDs are blank and are designed for

use with automated data processing machines.  You do not indicate

in which country the blank CDs are produced.

     After importation, Lockheed Martin will "stamp" proprietary

software programs onto the CDs for use in other Lockheed Martin

systems.  Once a CD is stamped or loaded with this software, it

cannot be used for any other purposes. You indicate that the

programed CDs would be classified under subheading 8524.39.4000,

HTSUS.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for the

imported blank CDs which will be stamped with proprietary

software in the United States?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be

able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.

     Further work or material added to an article in another

country must effect a substantial transformation in order to

render such other country the "country of origin" within the

meaning of the marking laws and regulations.  An imported article

used in manufacture which results in an article having a name,

character or use different from that of the constituent article

will be considered substantially transformed, and the U.S.

manufacturer or processor will be considered the ultimate

purchaser of the constituent materials.  See U.S. v.

Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940). 

The imported article is excepted from marking to the extent that

the outermost container is properly marked.  See 19 CFR 134.35.

      In Headquarter Ruling Letter HRL 732087, dated February 7,

1990, Customs ruled that the writing of a program onto a computer

diskette is a substantial transformation of the diskette.  We

stated that the character of the diskette was changed from one of

a blank storage medium to one with a predetermined electronic

pattern encoded onto it.  The ruling further indicated that use

of the diskette had changed from that an unreadable, therefore

meaningless, article of software, to that of an encoded

instruction guide to enable a computer to perform various

commands.  See also HRL 735281 (February 24, 1994) and HRL 735409

(May 27, 1994). 

     In HRL 559211 dated September 21, 1995, like the present

case Customs also considered the country of origin marking for

imported unrecorded writable CDs that were used to store various

types of data and information.  One of the two types of CDs

considered in  HRL 559211 was a writable CD media with

"Infoguard" system protection.  We noted that some of the

"Infoguard" CDs were distributed to companies who recorded

information onto the CDs.  As in HRL 732087, in HRL 559211 we

determined that the companies which recorded the information onto

the CDs were the ultimate purchasers of the CDs because the

recording of the data and information substantially transformed

the blank CDs into a new article, having a new name, character,

and use.  We also pointed out that if the CDs were goods of

Mexico, the recording of the data onto the CDs  satisfied the

tariff shift rule set forth for products classified in heading

8524, HTSUS, which is a change from any other heading (the

heading for blank CDs was 8523, HTSUS).  See, 19 CFR 102.20(p),

Section XVI: Chapters 84 through 85, 8524.  Therefore, an

exception from marking the individual CDs was allowed pursuant to

19 CFR 134.32(d) and 19 CFR 134.35. 

     Based on your description, we believe that HRL 559211 is

directly on point to the instant case.  Lockheed Martin will be

importing the blank CDs and recording the proprietary software

onto them for use in automated data processing machines. 

Consequently, we find that when the software is recorded onto the

CDs, they are substantially transformed.  Thus, Lockheed Martin

will be the ultimate purchaser of the blank CDs, and an exception

from marking the individual CDs should be allowed pursuant to 19

CFR 134.32(d) and 19 CFR 134.35.  Pursuant to 19 CFR 134.35(a),

if the CDs are imported from a Non-NAFTA country, then only the

outermost containers of the imported articles should be marked. 

However, if the the CD's are imported from a NAFTA country, under

19 CFR 134.35(b) the outer container therof need not be marked,

if Lockheed Martin will be processing on the blank CDs.

     You also inquire regarding whether after the CDs are loaded

with Lockheed Martin proprietary software in the United States,

they can be marked as "made in U.S.A."  Although after the U.S.

processing, the CDs are not articles of foreign origin, we advise

you to contact the Federal Trade Commission (FTC), Division of

Enforcement, 6th & Pennsylvania Avenue, NW Washington, D.C. since 

use of the phrase "Made in U.S.A." for products of U.S. origin is

under the FTC's jurisdiction. 

HOLDING:

     The blank CDs are substantially transformed in the United

States when they are stamped with the proprietary software.  The

individual CDs are excepted from country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 pursuant to 19 CFR 134.35 and 19

CFR 134.32(d).

     A copy of this letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division 

