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TARIFF NO.:  1901.90.5600, 1901.90.5800

Scott M. Deutchman, Esq.

Hogan & Hartson L.L.P.

555 Thirteenth Street, N.W.

Washington, DC 20004-1109

RE:  Frozen Unbaked Pies; PCR A84931 Affirmed

Dear Mr. Deutchman:

     This is in reference to your letter of March 18, 1997, on

behalf of your client, Ready Bake Foods, Inc. (Ready Bake), and

its wholly-owned subsidiaries, Sarsfield Foods, Inc. (Sarsfield),

and Maplehurst Bakeries, Inc. (Maplehurst), requesting a

prospective binding tariff classification ruling for frozen pies

imported from Canada under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS).  The facts are substantially the same as

those presented in Pre-entry Classification Ruling (PCR) A84931,

issued to the importer on August 19, 1996.  The importer

disagrees with the Customs holding in PCR A84931.  We have

reviewed the submitted facts and considered the additional

arguments made by counsel, on behalf of the importer, in a

meeting with Customs Headquarters personnel on July 31, 1997, and

in a supplemental submission of September 4, 1997.

FACTS:

     The merchandise, frozen, unbaked pies, consisting of over 10

percent by dry weight of sugars derived from sugar cane or sugar

beets, in addition to other ingredients, are composed of an upper

and lower dough crust, with a variety of fillings, in an aluminum

pie tin, individually packed in cardboard boxes.  The unbaked

frozen pies will be produced and boxed by Sarsfield in Canada. 

Maplehurst will import the pies for sale to a variety of

independent and chain supermarkets throughout the United States. 

It is our understanding that the pies will be imported unbaked. 

A sample of the submitted "retail" packaging indicates, rather

generically, "Peach Pie, Homestyle Peach Pie" and does not

include a brand name, store name, or a trademark.  The box lists

the ingredients, "Nutrition Facts", and "Baking/Handling

Instructions" that, among other things, direct one to "[a]llow to

cool thoroughly before packaging."  In this connection, you have

advised us that after importation, the various supermarkets

intend to unbox some of the pies, bake, and perhaps glaze or

otherwise top the pies in their bakery sections, before

repackaging them for sale to purchasers who will buy them at

retail.  You further advise that some, if not all, of the baked

pies will be either re-packaged in the same boxes (perhaps with

additional labels indicating the name of the supermarket) or in

different boxes, before actual retail sales. 

ISSUE:

     What is the proper tariff classification for the above-described frozen unbaked pies?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification under the HTSUS is made in accordance with

the General Rules of Interpretation (GRI's).  The systematic

detail of the HTSUS is such that virtually all goods are

classified by application of GRI 1, that is, according to the

terms of the headings of the tariff schedule and any relative

Section or Chapter Notes.  In the event that the goods cannot be

classified solely on the basis of GRI 1, and if the headings and

legal notes do not otherwise require, the remaining GRI's may

then be applied.  GRI 6 provides that the GRI's apply in the same

fashion to subheadings within the same heading.   

     The Harmonized Commodity Description and Coding System

Explanatory Notes (EN's) constitute the official interpretation

of the HTSUS.  While not legally binding, and therefore not

dispositive, the EN's provide a commentary on the scope of each

heading of the HTSUS and are thus useful in ascertaining the

proper classification of merchandise under the HTSUS.  Customs

believes the EN's should always be consulted.  See, T.D. 89-80,

54 Fed. Reg. 35127, 35128 (Aug. 23, 1989).   

     In reviewing the possible headings under which the articles

may be classified, we note that heading 1901, HTSUS, deals with

various food preparations, and heading 1905, HTSUS, deals with

bakers' wares, etc.  In deciding whether an article is

classifiable in either heading 1901, HTSUS, or 1905, HTSUS, we

look to the EN's for guidance.  The EN's to Chapter 19 state that

heading 1901, HTSUS, includes: "Ready-mixed doughs, consisting

essentially of cereal flour with sugar, fat, eggs or fruit

(including those put up in moulds or formed into final shape)." 

In further reference to heading 1901, HTSUS, the EN's state that

"[a]part from the preparations excluded by the General

Explanatory Note to this Chapter, this heading also excludes :  .

. . (e) [f]ully or partially cooked bakers' wares, the latter

requiring further cooking before consumption (heading 19.05)." 

The inference is clear that uncooked bakers' wares are not

classified in heading 1905. Customs has consistently classified

unbaked bakers' wares, including pies, in heading 1901.  See,

NYRL's 837636, 837637, 837638, 837639, 837640, 837734, 839615,

839632, 839633, 839634, 839636, 841727, 859548, 889991, 895892,

806681, 808970, B82426, DD's 874259 and 891302. 

     Subheading 1901.20.00, HTSUS, provides for mixes and doughs

for the preparation of bakers' wares of heading 1905, HTSUS. 

Analyzing subheading 1901.20.00, HTSUS, we conclude that it does

not apply to the articles under consideration.  The unbaked pies

are advanced beyond the point where they can be considered doughs

and they are not mixes as specified in the subheading.  Also,

since the fruit and confectionery preparations are used to fill

the dough products rather than being incorporated into the flour

mixture, they would not be ready- mixed doughs, as described in

EN 19.01.  As such, we conclude that the unbaked pies are

classifiable, at the six-digit level, in subheading 1901.90,

HTSUS, as other food preparations.  With regard to classification

at the eight-digit level, we must refer to the relevant section

and chapter notes. 

     Chapter 17, Additional U.S. Note 3, in relevant part, and

Chapter 17, Additional U.S. Notes 8, as amended and adopted in

1995, state:

     3.   For the purposes of this schedule, the term

          "articles containing over 10 percent by dry weight

          of sugar described in additional U.S. note 3 to

          chapter 17" means articles containing over 10

          percent by dry weight of sugars derived from sugar

          cane or sugar beets, whether or not mixed with

          other ingredients, except (a) articles not

          principally of crystalline structure or not in dry

          amorphous form, the foregoing that are prepared

          for marketing to the ultimate consumer in the

          identical form and package in which imported. . .

          .

                            * * * * *

     8.   The aggregate quantity of articles containing

          over 10 percent by dry weight of sugars

          described in additional U.S. note 3 to

          chapter 17, entered under subheadings

          1701.91.54, 1704.90.74, 1806.20.75,

          1806.20.95, 1806.90.55, 1901.90.56,

          2101.12.54, 2101.20.54, 2106.90.78 and

          2106.90.95 during the 12-month period from

          October 1 in any year to the following

          September 30, inclusive, shall not exceed

          64,709 metric tons (articles the product of

          Mexico shall not be permitted or included

          under this quantitative limitation and no

          such articles shall be classifiable therein).

     Additional U.S. Note 2, Section IV, HTSUS, which includes

chapters 16 through 24, states, in pertinent part: 

     For the purposes of this section, unless the context

     otherwise requires . . . 

     (c)  the term "prepared for marketing to the ultimate

          consumer in the identical form and package in

          which imported" means that the product is imported

          in packaging of such sizes and labeling as to be

          readily identifiable as being intended for retail

          sale to the ultimate consumer without any

          alteration in the form of the product or its

          packaging; and

     (d)  the term "ultimate consumer" does not include

          institutions such as hospitals, prisons and

          military establishments or food service

          establishments such as restaurants, hotels, bars

          or bakeries.

     Accordingly, if the frozen unbaked pies are "prepared for

marketing to the ultimate consumer in the identical form and

package in which imported," then pursuant to exception (a) of

Chapter 17, Additional U.S. Note 3, they will not be considered

to be articles defined by the note (which are subject to quota-based duties).  However, as noted in Additional U.S. Note 2 to

Section IV, the term "ultimate consumer" does not include

institutions or food service establishments such as bakeries

(which we interpret as including the bakery departments of

supermarkets).

     There is no "retail package exception" in the HTSUS

applicable to the frozen pies at issue, in the context of the

quota-based duties, other than that discussed in the above-quoted

Notes.  Although the information submitted states that the pies

will be imported individually packaged and labeled in a manner

consistent with applicable Food and Drug Administration (FDA)

requirements for retail sale, it has not been established that

the pies are intended for sale to the ultimate consumer without

any alteration in their form.  A capability of sale to the

ultimate consumer in the imported frozen condition does not

establish that the pies are intended for such sale.

     The imported frozen pies at issue are unbranded, a

significant omission for a food item intended for retail sale in

a competitive supermarket environment.  The pies at issue also

contain "Baking/Handling Instructions" which, although

characterized in the information submitted as "standard" handling

instructions, are instructions more appropriate for bakeries,

than retail purchasers.  The convection vs. conventional oven

instructions and the instructions to remove pies from freezer, to

place frozen pies on baking sheet, and to allow thorough cooling

before packaging are consistent with instructions to a bakery

that will receive the pies in frozen condition, keep them frozen

until they are baked, and bake many pies at one time prior to

repackaging them for sale to the ultimate consumer.  Consumer-oriented instructions such as "Keep frozen until use,"  "Do not

microwave," "Do not allow to thaw" (or "Bake immediately if

thawed"), all of which instructions would be appropriate for a

consumer buying a frozen pie at the supermarket for later baking

at home, but unnecessary for commercial bakeries, are not

included on the packaging.  An examination of the packaging (box)

also reveals that it is of the temporary-closure, tuck-flap type,

as opposed to a permanent closure intended to protect the

integrity of the contents until delivery to the ultimate

purchaser.

     The information submitted states that the supermarkets

purchasing the pies from the importer --

     . . . may choose to bake some pies prior to sale.  We

     assume that the pies typically are removed temporarily

     from the box prior to baking [as opposed to baking them

     in the plastic-windowed, paper box?].  After baking,

     the pies would be re-boxed.  It is conceivable that the

     supermarket may add a supermarket sticker logo [i.e., a

     brand name] to Sarsfield's box, or in some cases, re-box the pies in a different box bearing the supermarket

     logo and the Sarsfield ingredient list and product

     handling instructions [the latter, it is assumed,

     changed to reflect the handling of a baked pie and the

     former changed to reflect any toppings or other

     ingredients added by the supermarket bakery] . . .

     The information submitted does not include any information

regarding the proportion of the imported, unbranded frozen pies

that are sold at retail as imported, as opposed to the proportion

that are baked by the supermarket bakeries and thereafter sold to

the ultimate consumer in either new packaging or the Sarsfield

packaging with appropriate additions and alterations.  In the

absence of such information, we must assume an intended

disposition of the imported pies that is most consistent with its

packaging: baking by the supermarket bakery prior to delivery to

the ultimate consumer.  Accordingly, we find that an "alteration

in the form of the product or its packaging" prior to marketing

to the ultimate consumer is contemplated with respect to the

imported pies and that, therefore, they are not subject to any of

the exceptions set forth in Chapter 17, Additional U.S. Note 3,

HTSUS.

HOLDING:

     The unbaked, frozen pies, containing over 10 percent, but

not over 65 percent, by dry weight of sugars derived from sugar

cane or sugar beets, are properly classified in subheading

1901.90.5600, HTSUS, the provision for food preparations of

flour, not elsewhere specified or included, not containing cocoa

or containing less than 5 percent by weight of cocoa which

contain over 10 percent by dry weight of sugar and are described

in Additional U.S. Note 3 to chapter 17 and Additional U.S. Note

8 to chapter 17, or in subheading 1901.90.5800, HTSUS, where the

quantitative limitations of Additional U.S. Note 8 to chapter 17

have been reached.  PCR A84931 is affirmed.  

                              Sincerely,

                              John Durant, Director,

                              Commercial Rulings Division

