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RE:  Request for Reconsideration; NY D80276; NAFTA: "otherwise

     assembled"

Dear Mr. Pellegrini:

     This is in response to your letter, dated August 19, 1998,

wherein you ask for 

reconsideration of New York Ruling Letter D80276, dated August

11, 1998, which addressed the tariff classification and status

under the North American Free Trade Agreement (NAFTA) for certain

string knit gloves imported from Mexico.  Additionally, you ask

that Customs explain its interpretation of the term "otherwise

assembled" as it appears in General Note 12(t)/ 61.39.

FACTS:

     The merchandise which is the subject of this request,

referenced style 85-628, is a string knit glove with a hemmed

ribbed knit cuff.  The glove is made of acrylic chenille yarn

produced in Taiwan, hemmed with man-made fiber thread of unknown

origin and knit to shape in Mexico.  You state that although NY

D80276 stated that the fingers on the gloves were sewn closed,

the gloves are actually knit directly to their final shape.  We

note however, based on careful examination of the sample

forwarded to us by our National Import Specialist, that the

fingers were correctly stated to be sewn closed.  As you do not

dispute the classification determination given for the knit

gloves in NY D80276, this letter will address itself only to the

issue of NAFTA eligibility for the subject merchandise.

ISSUE:

     Do the subject knit gloves qualify for eligibility under the

NAFTA?

LAW AND ANALYSIS:

North American Free Trade Agreement Eligibility

     The subject merchandise undergoes processing operations in

Mexico which is a country provided for under the North American

Free Trade Agreement (NAFTA).  General Note 12, HTSUSA,

incorporates Article 401 of the North American Free Trade

Agreement (NAFTA) into the HTSUSA.  Note 12(a) provides, in

pertinent part:

                              *   *   *

     (ii) Goods that originate in the territory of a NAFTA party

          under subdivision (b) of this note and that qualify to

          be marked as goods of Mexico under the terms of the

          marking rules... and are entered under a subheading for

          which a rate of duty appears in the "Special" subcolumn

          followed by the symbol "MX" in parentheses, are

          eligible for such duty rate... . [Emphasis added]

Accordingly, the merchandise at issue will be eligible for the

"Special" "MX" rate of duty provided it is a NAFTA "originating"

good under General Note 12(b), Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA), and it qualifies to be marked

as a good of Mexico.  Note 12(b) provides, in pertinent part:

     For the purposes of this note, goods imported into the

     customs territory of the United States are eligible for the

     tariff treatment and quantitative limitations set forth in

     the tariff schedule as "goods originating in the territory

     of a NAFTA party" only if--

     (i) they are goods wholly obtained or produced entirely in

the territory of Canada,

          Mexico and/or the United States; or

           (ii) they have been transformed in the territory of

Canada, Mexico and/or the United States           so that--

          (A) except as provided in subdivision (f) of this note,

each of the non-originating                    materials used in

the production of such goods undergoes a change in tariff         

          classification described in subdivisions (r), (s) and

(t) of this note or the rules                       set forth

therein, or

          (B) the goods otherwise satisfy the applicable

requirements of subdivisions (r), (s)                    and (t)

where no change in tariff classification is required, and the

goods satisfy                   all other requirements of this

note; or

          (iii) they are goods produced entirely in the territory

of Canada, Mexico and/or the United          States exclusively

from originating materials; or

                              *   *   *

     Accordingly, the subject merchandise qualifies for NAFTA

treatment only if the provisions of General Note 12(b)(ii)(A) are

met, that is, if the merchandise is transformed in the territory

of Mexico so that the non-originating materials undergo a change

in tariff classification as described in subdivision (t).

     As the knit gloves are classifiable in subheading

6116.93.8800, HTSUSA, subdivision (t), Chapter 61, rule 39,

applies.  That note states:

     A change to headings 6113 through 6117 from any other

     chapter, except from headings 5106 through 5113, 5204

     through 5212, 5307 through 5308 or 5310 through 5311,

     chapter 54, or heading 5508 through 5516 or 6001 through

     6002, provided that the good is both cut (or knit to shape)

     and sewn or otherwise assembled in the territory of one or

     more of the NAFTA parties.

     The note above is actually comprised of two parts which must

be satisfied in order for the merchandise to qualify for NAFTA

treatment.  First, the merchandise must meet the requisite tariff

shift.  In this case, the gloves which in essence consist of

acrylic chenille yarn classifiable in heading 5606, HTSUS, are

not in a heading precluded by the terms of the note and thus

satisfy the tariff shift.  Secondly however, the note requires

that even if the tariff shift is satisfied, the good must also be

"cut (or knit to shape) and sewn or otherwise assembled".    

     You state that the issue is whether the phrase "otherwise

assembled" includes knitting gloves directly to their final

condition, but for minor hemming.  In your opinion the gloves are

not cut and sewn but are "otherwise assembled" and that

"otherwise assembled" must mean something different than cutting

and sewing.  In furtherance of this logic, you conclude that as

the term "otherwise assembled" is not defined by the 102.21 rules

of origin, we should look to the definition of "assembly" as "the

joining or coming together of solids" (United States v. Baylis

Co., 451 F. 2d 643 (1971) and conclude that the subject gloves

are produced by joining two yarns, acrylic and spandex, and are

therefore "assembled".

     Your argument seems to indicate that the "or" which precedes

"otherwise" in the note  separates the requirement "both cut (or

knit to shape) and sewn" from the phrase "otherwise assembled."  

We disagree with this interpretation.  The phrase reads

"...provided that the good is both cut (or knit to shape) and

sewn or otherwise assembled..."   Customs has interpreted this

phrase to require either that the good be cut or that the good be

knit to shape, as is the case with the subject merchandise, in

addition to a sewing or assembly operation.  It is our belief

that the word "both" is controlling.  To read the note as you

have suggested would ignore the presence 

and meaning of the word "both".  Read in the context of this dual

requirement, the first portion of this test concerns the shaping

of the fabric or article (by cutting or knitting directly to

shape), while the second portion requires an assembly of some

type (whether by sewing, gluing, fusing, stapling, or otherwise). 

If the intention was to separate the requirement, as is your

belief, the note simply could have been drafted to read

"...provided that the good is cut and sewn or otherwise assembled

(i.e., knit to shape)

     You make reference to United States v. Baylis Co., wherein

the court held that the process of joining pre-cut and pre-stenciled fabric with thread was an assembly process.    First,

we emphasize the fact that the meaning of "assembled" in Baylis

was addressed in terms of its connection with eligibility for

special duty treatment under item 807.00 of the Tariff Schedules

of the United States, and not for purposes of origin pursuant to

section 102.21.  Secondly, it is important to note that in

determining that the joining of fabric and thread was an assembly

process, the court emphasized that the imported merchandise was a

new and different article different from its component materials,

that is, the stenciled dress front and the thread used in making

the gathered stitches on the dress front.  The components

together became a "smocked dress front".  The thread in Baylis

was a component which served as a joining agent.  The case of the

present merchandise is distinguishable.   The subject gloves are,

in your words, knit directly to shape.  As such, the acrylic yarn

and spandex do not have the utilitarian purpose of acting as

joining agents, as was the case with the thread in Baylis.    The

combination of the acrylic yarn and spandex results in the

creation of the actual fabric, which in essence forms the shape

of the gloves.  In doing so, although the process of the

formation of the glove through the acrylic and spandex yarns is

addressed in the first prong of the note (which directs itself to

the formation of the fabric or shaping of the article), the

additional requirement of that note, that is, an "assembly

operation",  is still not satisfied.

     Accordingly, we confirm the determination in NY D80276; the

knit gloves do not qualify for the NAFTA.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

