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CATEGORY: Valuation

Mr. William J. Ramia, Jr.

Alexander International

Memphis International Airport

P.O. Box 30209

Memphis, Tennessee 38130

RE:  Freight exclusion from price actually paid or payable 

Dear Mr. Ramia:

     This is in response to your letter dated August 21, 1998,

requesting that we rule on the appropriateness of an adjustment

to the price actually paid payable for imported merchandise for

the actual costs of the international air as opposed to ocean

freight.  We originally addressed this issue in Headquarters

Ruling Letter (HRL) 546422 which was issued to you on May 5,

1997.

FACTS:

     As you explained in HRL 546422, the majority of the subject

apparel importations are shipped to the U.S. via ocean carrier on

a collect freight basis.  The terms of purchase typically are set

up as FOB Port of Origin.  The importer often utilizes the

services of buying agents on many of these purchases, most of

which are transacted by way of a letter of credit (L/C).  You

state that there are no cases where the importer is related to a

shipper or supplier.  We, therefore, assume transaction value

pursuant to section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA), codified at 19 U.S.C.

1401a, is the appropriate method of appraisement for the imported

merchandise. 

     In HRL 546422, you submitted that when the supplier has

difficulties in meeting agreed to production deadlines and the

importer must decide whether they still need the merchandise at

this late date, the importer will often refuse to have the L/C

extended to accommodate late shipment.  When this occurs, you

provide that the supplier frequently offers to send the goods via

air freight at their expense, in order to not lose the sale.  In

these cases, the importer normally agrees to pay what would have

been the sea freight cost, while the supplier pays the additional

air freight costs.

     Your inquiry concerns changes, which are to be undertaken

prior to exportation of merchandise at issue, to the original

purchase contract between the importer and supplier as well as to

the terms of sale, from FOB Port of Origin to C&F Port of

Destination, and whether the resulting prepaid freight amounts

may be deducted from the value of the merchandise.  You 

explain that in these cases the importer intends to include a

clause in the L/C's that would clarify exactly what should happen

in the event of late shipment.  You submit that the importer

proposes a clause to cover late production of merchandise and a

statement that, if the importer willingly continues to accept the

merchandise at all, the terms of sale would change to reflect C&F

Destination.

     In HRL 546422, Customs held that an adjustment to the price

actually paid payable for the imported merchandise for the actual

costs of the international air as opposed to ocean freight would

be inappropriate where, prior to exportation, the terms of sale

are merely changed from FOB Port of Origin to C&F Port of

Destination on the commercial invoice and/or a late production

clause is included on the L/C's as opposed to the purchase

orders, supply or sales agreements or other such documents more

closely tied to the purchase and sale of the merchandise.

     Thus, you now request a ruling based on the above facts and

the following additional information.  You propose to include the

following language on the importer's purchase orders:

     If seller fails for any reason to deliver all goods in

     conformity with this contract on or before the delivery

     date, the contract price for the goods, subject to the

     mutual agreement of buyer and seller, shall be reduced

     prior to shipment thereof by an amount equal to the

     difference between (i) the estimated cost of shipping

     the goods by ocean freight to the port of entry

     specified on the front of this form and (ii) the actual

     cost of such other faster means of transportation as

     may then reasonably be chosen by the importer for

     transportation of the goods to the port of entry so as

     to permit the importer to maintain its schedule for the

     goods to the extent possible under the circumstances.

ISSUE:

     Whether an adjustment to the price actually paid payable for

the imported merchandise for the actual costs of the

international air as opposed to ocean freight would be

appropriate where, prior to exportation, the terms of sale are

changed from FOB Port of Origin to C&F Port of Destination on the

commercial invoice and provided that the above-mentioned late

production clause is printed on the purchase orders.

LAW AND ANALYSIS:

     As you know, the preferred method of appraising merchandise

imported into the U.S. is transaction value pursuant to section

402(b) of the TAA.  Section 402(b)(1) of the TAA provides, in

pertinent part, that the transaction value of imported

merchandise is the "price actually paid or payable for the

merchandise when sold for exportation to the United States" plus

the enumerated statutory additions.  The "price actually paid or

payable" is defined in section 402(b)(4)(A) as the "total payment

(whether direct or indirect, and exclusive of any costs, charges,

or expenses incurred for transportation, insurance, and related

services incident to the international shipment of the

merchandise . . .) made, or to be made, for the imported

merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the seller."

     In C.S.D. 83-62, 17 Cust. Bull. 868 (1983)(HRL 543014, dated

February 15, 1983), the parties agreed to include a clause in

their purchase contracts concerning situations where the

manufacturer, due to delays, would airfreight the merchandise to

the importer, incurring substantial additional cost above the

normal ocean freight rates.  The clause stated:

     [s]eller acknowledges that the date inserted on the

     front of this form . . . is the "DELIVERY DATE".   . .

     . [I]f seller fails for any reason . . . to deliver all

     of the goods in conformity with this contract on or

     before the DELIVERY DATE, the contract price for the

     goods shall be reduced prior to shipment thereof by an

     amount equal to the difference between (i) the

     estimated cost of shipping the goods by ocean freight

     to the PORT OF ENTRY specified on the front of this

     form and (ii) the actual cost of such other faster

     means of transportation as may then reasonably be

     chosen by the CORPORATION for transportation of the

     goods to the PORT OF ENTRY so as to permit the

     CORPORATION to maintain its schedule for the goods to

     the extent possible under the circumstances

     In this case, no amount beyond the value shown on the

invoice was remitted to the vendor.  Customs held that the

invoice price was reduced prior to shipment.  Therefore, the

price actually paid or payable would include the price reductions

set forth in the above-referenced clause.

     Here, the proposed late production clause is a verbatim copy

of the language set forth in C.S.D. 83-62. Based on the facts

presented along with the proposed late production clause to be

included on the purchase orders, Customs finds that the invoice

price would take into consideration the price reductions set

forth in the clause, would be reduced prior to shipment, and

would appropriately represent the transaction value of the

imported goods.  See, HRL 544911, issued April 6, 1993, where

because a similar clause would be inserted in purchase orders for

the imported merchandise, Customs found the renegotiated invoice

price, accounting for late delivery and a faster, more costly,

means of transportation, to represent an acceptable transaction

value.

HOLDING:

     An adjustment to the price actually paid payable for the

imported merchandise for the actual costs of the international

air as opposed to ocean freight is appropriate given that prior

to exportation, the terms of sale are changed from FOB Port of

Origin to C&F Port of Destination on the commercial invoice and

the proposed late production clause is printed on the purchase

orders.        

                                   Sincerely,

                                   Thomas L. Lobred, Chief

                                   Value Branch

