                          June 28, 1994

                            HQ 113113

VES-3-15-CO:R:IT:C  113113 LLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Harold E. Mesirow

Robins, Kaplan, Miller, and Ciresi

1801 K Street, N.W.

Washington, D.C. 20006-1301

RE:  Coastwise trade; Dry towing; Outer continental shelf;

     Temporarily abandoned oil well site; 43 U.S.C. 1333; 46

     U.S.C. App. 883

Dear Mr. Mesirow:

     Reference is made to your letter of May 23, 1994, in which

you request that Customs rule upon the applicability of the

coastwise merchandise transportation statute (46 U.S.C. App.

883), commonly known as the Jones Act, to the proposed

transportation of a jack-up type drilling rig from a site in the

territorial waters off Alaska, to a site on the Outer continental

shelf off the coast of California at which is located a

temporarily abandoned well.  It is requested that confidential

treatment be accorded the identifying information submitted with

the ruling request.

FACTS:

     It is proposed that a jack-up type drilling rig be

transported as deck cargo aboard a foreign-flag vessel.  The rig

would be loaded aboard the foreign vessel while located in the

territorial waters of Alaska.  The vessel with the rig aboard

would be towed by a qualified U.S.-flag towing vessel to a

location on the Outer continental shelf off the coast of

California at which there is a well site which has been

temporarily abandoned and capped.  The rig, which to this point

would have been transported as merchandise, would then be unladed

from the foreign vessel and would undertake to permanently cap

the well site.  Other well sites would be subsequently plugged,

all of which lie within the three-mile territorial waters off the

California coast.  The rig would be moved under wet tow, as a

vessel, from the first well site to all of the other sites by use

of a coastwise-qualified towing vessel.
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ISSUE:

     Whether a temporarily abandoned oil well site located on the

Outer continental shelf is considered a coastwise point, so as to

preclude the use of a foreign-flag vessel to undertake the

transportation of deck cargo in the form of a jack-up drilling

rig from a coastwise point to that site.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of forfeiture

          of the merchandise (or a monetary amount up to

          the value thereof as determined by the Secretary

          of the Treasury, or the actual cost of the trans-

          portation, whichever is greater, to be recovered

          from any consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise to be

          transported), between points in the United        States...embraced within the coastwise laws,           either

directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other           vessel than a vessel built in and documented

          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the United         States... 

When a vessel is carried aboard another vessel, it assumes the

character of merchandise whose carriage is governed by the same

requirements applicable to any other category of goods.

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C. 

 12106, 12110, 46 U.S.C. App. 
 883, and 19 C.F.R. 
 

4.80). 

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

the internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  These laws

have also been interpreted to apply to transportation between

points within a single harbor.  Merchandise, as used in section

883, includes any article, including even materials of no value 

(see the amendment to section 883 by the Act of June 7, 1988,

Pub. L. 100-329; 102 Stat. 588). 

     Under Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act

of 1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a) (OCSLA)), the laws of the

United States are extended to the subsoil and seabed of the Outer

Continental Shelf and to all artificial islands, and all

installations and other devices permanently or temporarily

attached to the seabed, which may be erected thereon for the

purpose of exploring for, developing, or producing resources

therefrom to the same extent as if the Outer Continental Shelf

were an area of exclusive Federal jurisdiction located within a

State.  The provisions for dutiability of merchandise, as well as

the coastwise and other navigation laws, apply to production 

platforms.  C.S.D. 83-52.

     The sole remaining issue is whether a site located on the

Outer continental shelf at which there is located a temporarily

abandoned oil well would be considered a location to which the

coastwise laws are extended as contemplated under 43 U.S.C. 1333. 

     On July 14, 1989 (Ruling Letter 110228), Customs had

occasion to rule upon the question of whether a, "...site on the

OCS at which there are foundation templates, piles, a mooring

system, and temporarily abandoned wells which are to be used for

future production of oil and gas [is] a coastwise point."  We

found at that time that such a site is a coastwise point.

     While there is a distinction between the contemplated future

of the site previously ruled upon and the one presently under

consideration, in that the former was to be utilized in future

production and the latter is to have its abandonment perfected,

we do not find the distinction to be meaningful for purposes of

the Jones Act as extended through the OCSLA.  In both cases there

is present something more than a pristine sea bottom, and some

structure integral to the exploitation of the mineral resources

of the Outer continental shelf.  Both locations require

purposeful transportation to a fixed site which should be

reserved for qualified vessels.

HOLDING:

     Following a thorough review of the evidence and applicable

law and precedents, we find that a well site on the Outer

continental shelf which has not been permanently abandoned and

capped, remains a location to which the coastwise laws of the

United States are extended.  It is necessary to employ a

coastwise-qualified vessel to undertake transportation of

merchandise from a point within the territorial waters of the

United States to such a location.

                                  Sincerely,

                                  Arthur P. Schifflin

                                  Chief

                                  Carrier Rulings Branch          

