                        September 6, 1994

                            HQ 113176

VES-3-15-CO:R:IT:C  113176 LLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Harold E. Mesirow

Robins, Kaplan, Miller, and Ciresi

1801 K Street, N.W.

Washington, D.C. 20006-1301

RE:  Coastwise trade; Dry towing; Outer continental shelf;

     Pristine site; 43 U.S.C. 1333; 46 U.S.C. App. 883

Dear Mr. Mesirow:

     Reference is made to your letter of August 2, 1994, in which

you request that Customs rule upon the applicability of the

coastwise merchandise transportation statute (46 U.S.C. App.

883), commonly known as the Jones Act, to the proposed

transportation of a jack-up type drilling rig from a site in the

territorial waters off Alaska, to a site on the Outer continental

shelf in the Gulf of Mexico at which no structure or development

of any type currently exists.  It is requested that confidential

treatment be accorded the identifying information submitted with

the ruling request.

FACTS:

     It is proposed that a jack-up type drilling rig be

transported as deck cargo aboard a self-propelled, semi-submersible foreign-flag vessel.  The rig would be loaded aboard

the foreign vessel while located in the territorial waters of

Alaska.  The vessel with the rig aboard would then proceed to a

location on the Outer continental shelf in the Gulf of Mexico at

which it is proposed to engage the rig in exploratory drilling

operations.  The rig, which to this point would have been

transported as merchandise, would then be unladed from the

foreign vessel and would undertake to begin drilling operations

which would extend to between 30 days and six months in duration. 

The rig would be moved under wet tow, as a vessel, from the first

well site to all subsequent sites by use of a coastwise-qualified

towing vessel. 
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ISSUE:

     Whether a non-coastwise-qualified vessel may be used to

transport a drill rig as deck cargo from a site in Alaska to a

site located on the Outer continental shelf (OCS) at which no

surface or seabed structure exists, for the purpose of initiating

exploratory drilling operations at that location, and further,

whether that drill rig may then be wet-towed by qualified vessels

to subsequent OCS sites at which structures do currently exist.  

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of forfeiture

          of the merchandise (or a monetary amount up to

          the value thereof as determined by the Secretary

          of the Treasury, or the actual cost of the trans-

          portation, whichever is greater, to be recovered

          from any consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise to be

          transported), between points in the United        States...embraced within the coastwise laws,           either

directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other           vessel than a vessel built in and documented

          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the United         States... 

When a vessel is carried aboard another vessel, it assumes the

character of merchandise whose carriage is governed by the same

requirements applicable to any other category of goods.

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C. 

 12106, 12110, 46 U.S.C. App. 
 883, and 19 C.F.R. 
 

4.80). 

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

the internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  These laws

have also been interpreted to apply to transportation between

points within a single harbor.  Merchandise, as used in section 

883, includes any article, including even materials of no value 

(see the amendment to section 883 by the Act of June 7, 1988,

Pub. L. 100-329; 102 Stat. 588). 

     Under Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act

of 1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a) (OCSLA)), the laws of the

United States are extended to the subsoil and seabed of the Outer

Continental Shelf and to all artificial islands, and all

installations and other devices permanently or temporarily

attached to the seabed, which may be erected thereon for the

purpose of exploring for, developing, or producing resources

therefrom to the same extent as if the Outer Continental Shelf

were an area of exclusive Federal jurisdiction located within a

State.  The provisions for dutiability of merchandise, as well as

the coastwise and other navigation laws, apply to production 

platforms.  C.S.D. 83-52.

     As we understand the circumstances under consideration, the

site contemplated for the unlading and employment of the drilling

rig is a location at which no surface, sub-surface, or seabed

structure of any sort currently exists, nor will be in existence

at the time the rig arrives.  As such the site, although located

over the OCS, is not considered to be a point within the

jurisdiction of the coastwise laws at the time of unlading.

     There is in effect a Customs Service Decision of November

21, 1985 (C.S.D. 85-9), which prohibits the transportation of

merchandise by vessel between coastwise points by use of what are

known as dual-mode movements.  Typically, these would involve the

transportation of a vessel as cargo from a coastwise point to a

point on the high seas (not a coastwise point) at which the

transported vessel is placed in the water.  Another vessel then

is utilized to move the newly unladed vessel to a point within

the jurisdiction of the coastwise laws (including sites on the

OCS).     

     In the case under consideration, the rig will be utilized in

exploratory drilling operations at its initial point of unlading

(which has been determined not to be a coastwise point) for a

period of from one to six months.  We are of the opinion that

this use in drilling operations acts to break the continuity of

the voyage between Alaska and the first of the subsequent sites

at which there is some existing  structure.  

     Accordingly, the contemplated movement from Alaska to the

pristine site over the OCS is not a movement within the

contemplation of the coastwise merchandise transportation

statute, and neither is the subsequent movement of the drilling

rig considered a violative dual-mode transportation.

HOLDING:

     Following a thorough review of the evidence and applicable

law and precedents we find that, for the reasons stated in the

Law and Analysis portion of this ruling, neither the initial nor

subsequent movements of the drilling rig under consideration as

described would be prohibited under the Jones Act, 46 U.S.C. App.

883. 

                                  Sincerely,

                                  Arthur P. Schifflin

                                  Chief

                                  Carrier Rulings Branch

