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HQ H013965

July 13, 2007

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI  H013965 LLB

CATEGORY:   Carriers

Mr. Robert Moore

Atlantic Container Line

194 Wood Avenue South Suite 500

Iselin, NJ  08830

RE:  Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Moore:

This letter is in response to your correspondence of July 9, 2007, in which you inquire about the coastwise transportation of the five individuals mentioned therein aboard the M/V ATLANTIC COMPASS. Our decision follows.

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified M/V ATLANTIC COMPASS (the “vessel”), using the following itinerary:

Elizabeth, New Jersey
 
July 24, 2007

Newark, New Jersey

July 24, 2007

Baltimore, Maryland


July 27, 2007

Portsmouth, Virginia

July 28, 2007

Elizabeth, New Jersey

July 28, 2007

The individuals are expected to embark in Newark and will be testing the efficacy of the prototype ballast water treatment installation aboard the vessel.  You state that the individuals may temporarily leave the vessel at the foregoing intervening ports of call, but will disembark in Elizabeth at the end of the voyage.

ISSUE

Whether the individuals described in the FACTS section above are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)

LAW and ANALYSIS

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline. The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103
 which provides:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise traffic;

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b)Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

The Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations, promulgated under the authority of 46 U.S.C. § 55103, provide:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.

19 C.F.R. § 4.50(b).

You state that the subject individuals will be transported on the vessel for the purpose of testing the efficacy of the prototype ballast water treatment installation aboard the vessel.  In this context, and in accordance with previous Headquarters’ rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b), if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  HQ 101699(Nov. 5, 1975); see also HQ 116721(Sept. 25, 2006) quoting HQ 101699.

In the present case, to the extent the individuals would be engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign vessel between coastwise ports, that would be “directly and substantially” related to the operation or business itself, as would be the case under the facts herein submitted, such individuals would not be considered passengers.

Based upon the fact that the individuals will be engaged in shipboard activities during the voyage, as described above, we find that such individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING

The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. 

§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

Glen E. Vereb

Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

� Recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006.


� See HQ 116721, supra; and see HQ 116659 (May 19, 2006)(referencing the “direct and substantial” test); see also, e.g., Customs telex 104712 (July 21, 1980)(finding that repairman were not passengers when carried aboard a foreign vessel between U.S. ports “for [the] purpose of repairing vessel en route between such ports.”).





� We note that because the individuals described herein are not passengers, they may temporarily go ashore without violating the coastwise laws.  See 19 C.F.R. § 4.80a(b)(1).





