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HQ H016883

September 12, 2007

VES-3-02-RR:BSTC:CCI H016883 CK

CATEGORY:  Carriers

Kenny Wong

S5/Norton Lilly International

5080 McLester Street

Maersk Control Building 3rd Fl.

Elizabeth, NJ 07207

RE:
Coastwise transportation; passengers; 46 U.S.C. §55103

Dear Mr. Wong: 

In your email letter of September 5, 2007, you requested an auditor be allowed to travel aboard your company’s non-coastwise-qualified vessel M/V MOL EXPEDITOR from New York to Savannah, GA.  Our ruling on your request follows.

FACTS:

You requested that one auditor be allowed to travel aboard the non-coastwise-qualified M/V MOL EXPEDITOR on a voyage from New York to Savannah, GA.  This individual would embark September 21, 2007 in New York and disembark in Savannah, GA on September 25, 2007.  The auditor will board the vessel to perform ISM/ISPS internal shipboard audits.    

ISSUE: 

Whether the auditor described above would be a passenger under the coastwise passenger statute, 46 U.S.C. §55103.  

LAW AND ANALYSIS:

The coastwise passenger statute, 46 U.S.C. §55103(recodified from former 46 U.S.C. App. 289; Pub.L. 109-304 October 6, 2006) provides that no vessel may transport passengers between ports or places in the United States either directly or by way of a foreign port, upon a penalty of $300 for every passenger so transported and landed (see 19 CFR 4.80(b), unless it has been documented for the coastwise trade under chapter 121 of Title 46, United States Code.  Under section 55103 (see 19 CFR 4.80a(a)(5)), a “passenger” is any person carried aboard a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business (19 CFR 4.50(b)).  In this regard, as resolved in a June 5, 2002, Customs Bulletin notice (Vol. 36, No. 23, p. 50, persons transported on a vessel would be passengers unless they were “directly and substantially” connected with the operation, navigation, ownership, or business of that vessel itself.  In the current context, Headquarters ruling (HQ) 116752, of November 3, 2006, is instructive in explaining the operative administrative law applicable in this context, as follows:

[T]he Customs Service [now Customs and Border Protection (CBP)] has repeatedly ruled that if any persons are transported coastwise who are bona fide agents of the line or officers of companies acting as such agents and if such persons while on the voyage are concerned with observing and appraising the facilities offered, such persons…are not ‘passengers’ under section 289 [now section 55103] and §4.50(b) (emphasis added) (HQ 103410, of May 5, 1978 (operations manager of freight line transported coastwise aboard freight line’s vessel to observe vessel’s operational pattern thereby deemed connected with operation and business of vessel so as not to be passenger when being transported for this purpose)).

HQ 116752 (emphasis added) (executive chef of cruise line transported aboard its vessel “to monitor and access the standards of [vessel’s culinary operation onboard” found to be connected with that vessel’s operation/business, and not considered passenger).    

Further we note that in accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” within the meaning of section 4.50(b) and 46 U.S.C. §55103 if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage, or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  HQ 101699 (November 5, 1975); see also HQ 116721 (September 25, 2006, quoting HQ 101699).  

Additionally, we have previously held that an auditor aboard ship to examine the safety and security functions on the vessel, interview pertinent personnel as to their activities related to safety and security, and examine records that support the company’s safety management system and vessel security plan to ensure the ship’s personnel are in compliance with both international regulations and company policies and procedures during the transit of the vessel was sufficiently connected to the operation of the vessel to not be considered a passenger for purposes of 46 U.S.C. §55103.  HQ H006224, dated February 2, 2007.

In the present case, the auditor boarding the M/V MOL EXPEDITOR to perform ISM/ISPS internal shipboard audits is directly and substantially connected to the operation of the vessel and this individual is therefore not a passenger for purposes of 46 U.S.C. §55103.

HOLDING:

Under the facts presented, the auditor described above is not a passenger for purposes of administering 46 U.S.C. §55103.  Hence, the proposed coastwise transportation of the auditor aboard the M/V MOL EXPEDITOR would not be in violation of 46 U.S.C. §55103.

Sincerely,

Glen E. Vereb

Chief

Cargo Security, Carriers & Immigration Branch

