HQ H041459

October 15, 2008

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H041459 JLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Jeff Harriss 

Transmarine Navigation Corporation

2321 West Washington Street, Suite K

Stockton, California 95203

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Harriss: 

This letter is in response to your correspondence dated October 14, 2008, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individuals mentioned therein aboard the LGC MAERSK JEWEL constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified LGC MAERSK JEWEL (“the vessel”).  The two individuals will embark on October 16, 2008 at San Francisco, California and will disembark at the port of Stockton, California on the same day.  The individuals will travel aboard the vessel to observe and evaluate vessel operations for the transit down the narrow San Joaquin River.  The vessel charterer will acquaint himself with the difficulties of navigating down this narrow channel and the problems incurred with shipping cargo to the Stockton port.  The other individual is the charterer’s appointed agent for the vessel and will travel aboard the vessel to answer any logistical questions that the vessel charterer has.

ISSUE 

Whether the individuals described above would be “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
Pursuant to Headquarters Ruling Letter 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as ‘passengers’ within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Ruling Letter 116721, dated September 25, 2006.  In the present case, the individuals will travel aboard the vessel to observe and evaluate vessel operations while the vessel travels down the narrow San Joaquin River.  Under the facts presented, the individuals would be “directly and substantially” related to the operation and business of the vessel during the voyage and would not be considered “passengers” under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
HOLDING

The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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