HQ H050480

January 30, 2009

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H050480 JLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Keith Kerr

Inchcape Shipping Services

2180 North Loop West, Suite 200

Houston, Texas 77018-8014

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Kerr: 

This letter is in response to your correspondence dated January 30, 2009, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individuals mentioned therein aboard the M/V AZALEA GALAXY constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified M/V AZALEA GALAXY (“the vessel”).  The three individuals will embark on January 31, 2009 at Houston, Texas and will disembark at the port of New Orleans, Louisiana on or about February 3, 2009.  The individuals will travel aboard the vessel to discuss with the master and the chief engineer the seafarers’ appraisal reports, the seafarers’ performance, attitude and behavior and to inform and motivate the crew accordingly.  This includes identifying areas of improvement required for the seafarers and to provide any training necessary, to assist with any administrative complaints in order to motivate the crew to act in the interest of the vessel owners and to discourage desertion by the crew.  Finally, the individuals will observe the maintenance of the vessel, the performance of the seafarers and make reports accordingly. 

ISSUE 

Whether the individuals described above would be “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?

LAW AND ANALYSIS

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
Pursuant to Headquarters Ruling Letter 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as ‘passengers’ within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Ruling Letter 116721, dated September 25, 2006.  In the present case, the three individuals would be traveling aboard the non-coastwise-qualified vessel to discuss with the master and the chief engineer the seafarers’ appraisal reports, the seafarers’ performance, attitude and behavior and to inform and motivate the crew accordingly.  Under the facts presented, the individuals would be “directly and substantially” related to the operation and business of the vessel during the voyage and would not be considered “passengers” under 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
HOLDING

The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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