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HQ H086661

December 8, 2009

VES-3--OT:RR:BSTC:CCI   H086661  ALS

CATEGORY: Carriers

Mr. S. Julius Calcagno, Jr.

Vessel Manager

General Steamship Corporation, Ltd.

3636 North Causeway Boulevard, Suite 201

Metairie, Louisiana  70002

RE: Coastwise Trade; 46 U.S.C. § 55102; Changing Inbound Port

Dear Mr. Calcagno:

This letter is in response to your correspondence dated December 2, 2009.  You seek a ruling on whether transporting cargo between coastwise ports after it has been imported from a foreign port is permissible under the Jones Act.  Our ruling to your request follows.

FACTS:

Your company originally proposed to transport cargo on the vessel M/V ATLANTIC HOPE from St. Petersburg, Russia to Houston, Texas.  Your company now proposes to change that itinerary so that the M/V ATLANTIC HOPE will transport the cargo to New Orleans, arriving on December 13, 2009, instead of Houston.  The cargo will be unladen in New Orleans where it will be subsequently laden onto the M/V ATLANTIC RUNNER, a non-coastwise-qualified vessel, on December 17, 2009, to be transported to Houston.


ISSUE:

Whether the proposed itinerary described above violates 46 U.S.C. § 55102. 


LAW AND ANALYSIS:

The Jones Act, formerly 46 U.S.C. App. § 883 and recodified as 46 U.S.C. § 55102 pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that "a vessel may not provide any part of the transportation of merchandise by water, or by land and water, between points in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port" unless the vessel was built in and documented under the laws of the United States and owned by persons who are citizens of the United States.  See also 19 CFR 4.80 and 4.80b.   A vessel that is so documented is considered “coastwise-qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

Under your proposed itinerary, the transportation of the cargo from St. Petersburg, Russia to New Orleans would not constitute a violation of the 46 U.S.C. § 55102, as St. Petersburg is not a point embraced within the coastwise laws of the United States.  Once the cargo is unladen in New Orleans, however, that voyage is completed.  Thus, the proposed transportation of the same cargo from New Orleans to Houston would be a separate and distinct voyage from the St. Petersburg to New Orleans voyage.  Consequently, the proposed transportation of that cargo from New Orleans to Houston on a non-coastwise-qualified vessel would be a violation of the 46 U.S.C. § 55102.


HOLDING:

The proposed transportation of cargo from St. Petersburg, Russia to New Orleans, Louisiana would not be a violation of the 46 U.S.C. § 55102.  

The proposed transportation of the same cargo from New Orleans, Louisiana to Houston, Texas on a non-coastwise-qualified vessel would be a separate and distinct voyage from the St. Petersburg to New Orleans voyage, and as such would be a violation of the 46 U.S.C. § 55102.

Sincerely, 

Glen E. Vereb

Chief 

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
