HQ H149255

                                 


February 23, 2011

VES-3-OT:RR:BSTC:CCI H149255 CK

CATEGORY: Carriers

David William Kelly 

Director 

Vessel Operations 

Prestige Cruise Holdings, Inc. 

8300 NW 33rd Street, Suite 308 

Miami, FL 33122

RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b).

Dear Mr. Kelly:

This letter is in response to your correspondence of February17, 2011, with respect to the coastwise transportation of an individual.  Our ruling is set forth below.
FACTS:

You ask whether an individual, Executive Vice President of Oceania Cruises, may be transported aboard the non-coastwise-qualified MS MARINA, from Los Angeles, California on February 23, 2011 to San Fransisco, California on February 25, 2011.  This individual would be transported for the purpose of conducting meetings with the CEO and shipyard representatives who built the vessel; the ship has recently encountered technical problems on route.  Additionally, there will also be a series of events and operational meetings with shipboard management.
ISSUE:

Whether the subject individual is a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).

LAW and ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 which provides:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise traffic;

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50 (b) of the Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations provide:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.

In the present case, you state that the subject individual will be attending meetings with the CEO, shipyard representatives, and shipboard management to discuss problems with the vessel and various shipboard issues.  

In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers”, within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b), if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  See HQ 101699 (Nov. 5, 1975) and see also HQ 116721 (Sept. 25, 2006) quoting HQ 101699; see also HQ H043314 (Nov. 7, 2008) and HQ H021922 (Jan. 17, 2008)(holding that individuals transported for the purpose of discussing the vessel operating budget with the vessel’s management were not  passengers); HQ H018972 (Oct. 26, 2007)(holding that individual transported for the purpose of auditing the vessel’s financial records was not a passenger).  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. 
In the present case, we find that the proposed activities described in your request would be directly and substantially connected with the business of the vessel and we therefore determine that the subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the individuals in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings

PAGE  
3

