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U.S. Department of Homeland Security 
Washington, DC 20229

U.S. Customs and Border Protection
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HQ H247524
November 4, 2013

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCR   HQ H247524 WRB
CATEGORY:  Carriers

Mr. Enrique Gonzalez
Fragomen, Del Rey, Bernsen & Loewy, LLP 
One Alhambra Plaza

Suite 600 
Coral Gables, FL 33134
RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Gonzalez:
This letter is in response to your correspondence of November 1, 2013, with respect to the coastwise transportation of 596 individuals.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether approximately 596 individuals may be transported on the non-coastwise-qualified M/V CARNIVAL INSPIRATION, from Long Beach, California, to San Francisco, California, from November 4, 2013, through November 5, 2013.  The individuals are contractors who would be transported aboard the vessel in preparation for an upcoming drydock cycle scheduled to take place between November 4th and November 18, 2013, for scheduled hull and structural repairs and topside renovations. The individuals would be transported onboard, along with their tools and equipment, to carry out machinery inspection; machinery surveying; hull and structural inspections; bridge and navigation equipment upgrades; lighting upgrades; fire detection and cabling upgrades; communications satellite equipment conversions; galley upgrades; public room carpeting and re-upholstery; signage upgrades; decking work; pool deck servicing; machinery, hull, and incinerator work; and audio/video upgrades in preparation for the drydock cycle, while the vessel is underway.  Additionally, Carnival Cruise Lines’ supervisors, managers, facilities consultants and logistical support personnel would be transported onboard the vessel to coordinate the foregoing drydocking activities.  
ISSUE:

Whether the subject individuals are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b)?

LAW AND ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General.  Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise trade; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b)  Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations (19 CFR § 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation, navigation, ownership, or business of the vessel.

In the present case, the subject individuals would be transported onboard, along with their tools and equipment, to carry out machinery inspection; machinery surveying; hull and structural inspections; bridge and navigation equipment upgrades; lighting upgrades; fire detection and cabling upgrades; communications satellite equipment conversions; galley upgrades; public room carpeting and re-upholstery; signage upgrades; decking work; pool deck servicing; machinery, hull, and incinerator work; and audio/video upgrades in preparation for the drydock cycle, while the vessel is underway.  
In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” (within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b)) if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  (See HQ 101699 [November 5, 1975]; see also HQ 116721 [September 25, 2006], quoting HQ 101699.)  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law.  (See HQ 116721, supra; and see HQ 116659 [May 19, 2006], referencing the “direct and substantial” test.)  See also HQ H018736, [November 1, 2007] (singer is not a “passenger”); HQ H017970, [October 5, 2007] (singer, comedian and jugglers are not “passengers”); HQH025531, [April 2, 2008] (singer is not a “passenger”); HQ H023376, [May 10, 2008] (musicians that play the banjo, guitar, and mandolin are not “passengers”); and, HQ H091735 [January 27, 2010] (musicians are not “passengers”).  
In the present case, we find that the proposed activities described in your request would be directly and substantially connected with the operations of the vessel and we therefore determine that the subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the individuals in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

Lisa L. Burley
Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Restricted Merchandise Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings

U.S. Customs and Border Protection
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