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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 8482.91.0010  

Mr. Robert S. Lawson

Thomson Precision Ball Company, Inc.

37 Mill Street

P.O. Box 68

Unionville, CT 06085

RE:  The tariff classification of semi-finished steel balls from

Japan

Dear Mr. Lawson:

     In your letter dated December 5, l990 you requested a tariff

classification ruling.         

     ABEX, Inc., a subsidiary of Thomson Industry, produces

ultra-high precision balls for use in ball screws and linear ball

bushings.  The anti-friction balls which your company imports are

nominally ground "finished" grade quality suitable for use in

ABEC 1 type bearings.  However, in your application they are, in

their imported condition, unsuitable for their intended end use. 

The imported steel balls serve more as semi-finished product than

as ready-to-use parts.  You state that the balls are purchased

oversized to allow for further heat treatment, grinding, finish

grinding, rough lapping and finish lapping operations.  Finished

products supplied to ABEK customers are, on the average, 33 times

more precise than that which is imported.

     The applicable subheading for the imported antifriction

steel balls will be 8482.91.0010, Harmonized Tariff Schedule of

the United States (HTS), which provides for precision alloy steel

balls for ball bearings.  The rate of duty will be 4.9 percent ad

valorem.

     It is the opinion of this office that the steel balls imported by

your company would be considered "semi-ground" for the purposes of the

current Department of Commerce anti-dumping investigation on ball and

roller bearings.  As such they would be exempt from the payment of

dumping margins per the exclusions to this order, as published in the

Federal Register of May 15, l989.  Should you desire an actual scope

determination on the applicability of this dumping investigation to

your imported merchandise, please write directly to the Office of

Compliance, Department of Commerce, Washington, D.C.

     This ruling is being issued under the provisions of Section 177 of

the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be brought

to the attention of the Customs officer handling the transaction.

                                   Sincerely,

                                   Jean F. Maguire

                                   Area Director

                                   New York Seaport              

