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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 7013.99.5000  

Mr. Howard M. Paull

Attorney at Law

Sharretts, Paley, Carter and Blauvelt

67 Broad Street

New York, NY 10004  

RE:  The tariff classification of a glass potpourri holder from

Taiwan

Dear Mr. Paull:

     In your letter dated February 19, 1991, on behalf of Kmart

Corporation, you requested a tariff classification ruling.       

     This product is a glass potpourri holder with a pewter lid. 

The body of this household article, the greatest portion of its

surface area, consists of glass.  Furthermore, the function of

the merchandise (holding potpourri material) is clearly

represented by the glass portion of the product, not the pewter

lid.  The essential character of the product is represented by

the glass body.  Note General Rule of Interpretation 3(b) of the

Harmonized Tariff Schedule.  The pewter lid is secondary in

importance.     

     The applicable subheading for the potpourri holder will be

7013.99.5000, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTS), which provides for  glassware of a kind used for...toilet,

office, indoor decoration or similar purposes...other:  other: 

other:  valued over thirty cents but not over three dollars each. 

The rate of duty will be thirty percent ad valorem.

     In your letter you argue that this product should be

classified as an ornament of base metal in subheading

8306.29.0000, HTS, based on the classification applicable to the

pewter lid.  Your position is incorrect because the essential

character of this merchandise is represented by the glass body,

not the pewter lid.  The body of a product used to hold items

within the household represents the article's essential

character.  The lid does not represent the essential character of

the merchandise.

     You contend that your position is supported by ruling

085075, 11-17-89.  However, ruling 085075 is completely

irrelevant to the instant merchandise.  Your ruling request

concerns a composite good consisting of two materials (a glass

body and a base metal lid).  We have determined that the

essential character of this composite good is represented by the

glass portion of the  merchandise.  However, ruling 085075 did

not involve the issues of essential character or component

material.

     In ruling 085075, an electric potpourri scenter with a

ceramic bowl was classified as an electro-thermic domestic

appliance in subheading 8516.79.0000, HTS.  The circumstances of

that ruling are not similar to your ruling request.  In ruling

085075, the heading for electro-thermic domestic appliances was

simply found to be more specific than the heading for ceramic

household appliances.  Furthermore, the function of the item and

the Explanatory Notes for heading 8516 dictated classification as

an appliance.  Neither essential character nor component material

was ever an issue in ruling 085075.  Thus, the instant

merchandise is completely unrelated to the product and issues

covered by ruling 085075.

     Your argument that this merchandise is classifiable in

heading 8306 is negated by the Explanatory Notes to that heading

which state: "If such decorated articles serve a useful purpose

no less efficiently than their plainer counterparts, they are

classified as domestic goods rather than in this group [HTS

8306]."  Since this item is clearly a useful potpourri holder

and is sold as such, it could not be classified under the

provision for ornaments in 8306.  

     For all the reasons indicated above, we maintain that this

merchandise is classifiable as glassware in 7013.99.5000, not as

an ornament of base metal in 8306.    

     This ruling is being issued under the provisions of Section

177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                                  Sincerely,

                                                  Jean F.  Maguire

                                                  Area Director

                                                  New York Seaport              

