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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 9902.91.06

Mr. Glen Bolofsky

J. F. Caroll Publishing

77 West 15th Street

New York, N. Y.  10011

RE:  The tariff classification of a countdown timer/key ring from

Hong Kong.

Dear Mr. Bolofsky:

     In your letter of May 23, 1991, you requested a tariff

classification ruling on a countdown timer/key ring.      

     The submitted sample is a countdown timer housed in a

plastic case attached to a base metal split ring key holder.  The

battery operated LCD digital timer is a timing apparatus which

can be programmed up to 19 hours, 59 minutes and counts down at

one minute resolutions.  A beep alarm sounds when the timer has

counted down to zero.  The timer can be used whenever a reminder

is needed, e.g., parking meter use, exercising, etc.  The

essential character of this article is derived from the countdown

timer.

     The Customs and Trade Act of 1990 was enacted on August 20,

1990.  One of the changes mandated by this new trade act was an

amendment to Subchapter II of chapter 99, concerning timing

apparatus with opto-electronic display only.

     In keeping with the above referenced amendment, effective

October 1, 1990, the applicable subheading for the LCD digital

countdown timer will be 9902.91.06, Harmonized Tariff Schedule of

the United States (HTS), which provides for apparatus for

measuring, recording or otherwise indicating intervals of time,

with watch or clock movements, battery or AC powered and with

opto-electronic display only (provided for in subheading

9106.90.80).  The rate of duty will be 3.9 percent on the

apparatus, plus 5.3 percent on the battery.

     The sample timer/key ring is being returned to you.

     This ruling is being issued under the provisions of Section

177 of the Customs regulations (19 C.F.R. 177). 

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                        Sincerely,

                                        Jean F. Maguire

                                        Area Director

                                        New York Seaport         

