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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 9503.90.6000  

Ms. Stella C. Hall

Porter International Inc.

P.O. Box 81488

San Diego, CA  92138

RE:  The tariff classification of a flying disc from Mexico

Dear Ms. Hall:

     In your letter dated August 26, 1991, received in this

office on September 11, 1991, you requested a tariff

classification ruling on behalf of your client Offshore

Promotions, Inc.  

     The sample submitted is a plastic saucer shaped flying disc

measuring approximately 9 inches in diameter.  You contend that

the flying disc is a sport or game activity and should be

classified under 9506.99.60802 as other articles and equipment

for...athletics, other sports...or outdoor games. 

     A similar argument concerning the use of saucer-shaped

flying discs was presented for Headquarters review in 1975.

Headquarters concluded that even though a sporting event may be

built around use of a Frisbee, the chief use in the United States

in the hands of the ultimate consumer is for toy play and

amusement and the Frisbee was classified as a toy.  (Now

9503.90.6000, HTS, the subheading for other toys).

     Heading 9503, HTS, provides, in pertinent part, for "this

chapter covers toys of all kinds whether designed for the

amusement of children or adults."  Thus, a toy is interpreted to

refer to an article designed for amusement.  The phrase "designed

for the amusement of" in the interpretation of toys is understood

to indicate that the use of an article will be a factor when

classification of a toy is being considered.

     Additional U.S. Rule of Interpretation 1(a), HTS, provides

that, absent special language to the contrary:

        a tariff classification controlled by use (other than    

        actual use) is to be determined in accordance with the

        use in the United States at, or immediately prior to,

        the date of importation, of goods of that class or kind

        to which the imported goods belong, and the controlling

        use is the principal use.

     Thus, in order to be classified as a toy, the article must

be principally used as a plaything for amusement.  Customs

defines principal use as that use which exceeds each other single

use of the article.  In our opinion, flying discs as a class of

merchandise continue to be toys for tariff purposes because they

meet the above definition -- they are principally used as a

plaything and as a source of fun and amusement for children or

adults.

     We do not dispute that competitive disc throwing has reached

a certain level of popularity and that flying discs like the

Frisbee are used in organized competition, both in sanctioned

meets where participants compete in events that involve distance,

accuracy, time aloft and ability to make specified throws, and in

recreational "pick-up" games where teams of players conduct

Frisbee games patterned after golf, soccer and football.  We are

also aware that hundreds of schools, from elementary through

college level, are teaching Frisbee tossing in physical-education

classes.

     But the controlling factor in the tariff classification of a

multiple use article as required by U.S. interpretative rule 1(a)

is the principal purpose, activity or use to which a class of

article is put in the hands of the entire spectrum of purchasers

and users.  And the flying disc, by whatever name, continues to

be used predominantly as a source of fun, amusement and unique

diversion, unfettered by regulations, athletic ability or

physical demands, on campuses, beaches, in playgrounds and

backyards, and at picnics in the park.  In the hands of the

majority of users it is an entertaining throw or toss toy, much

like the throwing and catching of a toy ball, but with an added

unique aerodynamic characteristic.  For these reasons it is

Customs position that the flying disc is a toy for tariff

purposes.

     The applicable subheading for the flying disc will be

9503.90.6000, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTS), which provides for other toys (except models), not having

a spring mechanism.  The duty rate will be 6.8 percent ad

valorem.

     Articles classifiable under subheading 9503.90.6000, HTS,

which are products of Mexico are entitled to duty free treatment

under the Generalized System of Preferences (GSP) upon compliance

with all applicable regulations.

     Section 304 of the Tariff Act of 1930 as amended, states

that all articles entering the commerce of the United States must

be marked with the country of origin as permanently and

conspicuously as the article will permit.  The sample submitted

to this office was found to be not legally marked.  

     This ruling is being issued under the provisions of Section

177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time this merchandise is imported. 

If the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                                 Sincerely,

                                 Jean F. Maguire

                                 Area Director

                                 New York Seaport              

