                                   NY 879029

                               October 13, 1992
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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 4911.91.4040; 4911.91.1000  

Ms. Melissa Halpert

Turbulence

812 Broadway

New York, N.Y. 10003

RE:  The tariff classification of photographs (works of art) from

France.

Dear Ms. Halpert:

     In your letter dated September 30, 1992, you requested a

tariff classification ruling.         

     The items in question are artistic photographs (prints) of a

kind exhibited in galleries and museums.  You request

"recognition of the fact that the works being imported are

original works of art by established artists, and therefore duty-

free."

     Chapter 97 of the Harmonized Tariff Schedule of the United

States (HTS) provides for works of art, including, in heading

9702, "original engravings, prints and lithographs."  This term

is defined (in Chapter Note 2) as "impressions produced directly,

in black and white or in color, of one or of several plates

wholly executed by hand by the artist, irrespective of the

material employed by him, but not including any mechanical or

photomechanical process."

     Photographs are thus generally excluded from classification

as works of art.  They are, however, specifically provided for in

Chapter 49, HTS, which covers "printed matter."  Accordingly, the

applicable HTS subheading for the photographs described in your

inquiry will be either of the following, depending on their age

at the time of importation:

          4911.91.4040, 3.1% rate of duty: Other (than certain

enumerated)              pictures, designs and photographs,

printed not over 20 years at               time of importation.

          4911.91.1000, free of duty: Pictures, designs and

photographs,                printed over 20 years at time of

importation.

     This ruling is being issued under the provisions of Section

177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                   Sincerely,

                                   Jean F. Maguire

                                   Area Director

                                   New York Seaport              


