                            NY 891034

                         October 28, 1993

CLA-2-84:S:N:N3:102 891034  

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 8482.10.5068; 8482.99.1010  

Mr. James R. Leibrandt

Kaydon Corporation

2860 McCracken Street

P.O. Box 688

Muskegon, MI 49441

RE:  The tariff classification of finished and semi-finished

turntable bearings from Mexico

Dear Mr. Leibrandt:

     In your letter dated September 29, 1993 you requested a tariff

classification ruling.         

     The items in question here are finished and semi-finished turntable

bearings.  Turntables are relatively large (multiple foot diameter) 4

point contact ball bearings that serve to reduce rotational friction under

a thrust load.  The bearings are notably distinguished from "regular"

bearings by the presence of mounting holes on both inner and outer rings,

used to affix the turntable to two surfaces.  Turntables are considered to

be a type of slewing ring, but without the gear teeth cut into one of the

rings.  They are primarily used in such applications as packaging

equipment, booms, robots, agricultural farm vehicles and machine tools. 

You stated in your request that these bearings will be imported into the

United States in both finished (fully machined and assembled) and semi-

finished (turned and heat treated rings).

     The applicable subheading for the finished turntable bearings will be

8482.10.5068, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTS), which

provides for other ball bearings, other.  The rate of duty will be 11

percent ad valorem.  The classification of the semi-finished rings will be

under HTS item 8482.99.1010, which provides for parts of ball bearings;

inner and outer races.  The rate of duty will be 11 percent ad valorem

     This ruling is being issued under the provisions of Section 177 of

the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be brought to

the attention of the Customs officer handling the transaction.

                                   Sincerely,

                                   Jean F. Maguire

                                   Area Director

                                   New York Seaport              

